🌏نگاهی کلی به روابط تجاری میان ایران و چین_۲
بر اساس اطلاعات موجود در گمرک جمهوری اسلامی ایران، چین در جایگاه مقصد اول صادرات به ایران در ۱۰ ماهه سال ۱۴۰۱ قرار گرفته است.
در بازه ۱۰ ماهه سال ۱۴۰۱ ایران به میزان ۱۱.۸۵۴ میلیارد دلار به چین صادرات داشته است که در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته از لحاظ وزنی در حدود ۷ درصد و از لحاظ دلاری در حدود ۱۸ درصد کاهش پیدا کرده است. همچنین در ۱۰ ماهه سال ۱۴۰۱ در حدود ۱۱.۵۱۲ میلیارد دلار واردات از چین ثبت و گزارش شده که در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته از لحاظ وزنی ۱۷ درصد و از لحاظ دلاری به میزان ۹ درصد کاهش را نشان میدهد؛ آماری که نشان میدهد مناسبات دو طرف نیازمند رفع چالشها و تمرکز بر اهداف و منافع مشترک است و سفر رئیسجمهوری به پکن میتواند نقطه عطف مهمی در این روند باشد.
از دید برخی ناظران، نزدیکتر شدن چین به سایر اقتصادهای منطقه مانند عربستان سعودی از دلایل کاهش اهمیت و جاذبههای اقتصادی توسعه روابط با جمهوری اسلامی ایران برای چینیها بوده است.
«محمد جواد نظرزاده» استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل اقتصادی در این باره میگوید: درخصوص قرارداد اقتصادی عربستان با چین، ارزش این تفاهمنامه یکدهم قرارداد ۲۵ ساله همکاری ایران و چین هم نیست. قرارداد عربستان ۳۰ میلیارد دلار و قرارداد ایران ۴۰۰ میلیارد دلار برآورد شده است. از سوی دیگر بندهایی در قرارداد عربستان و چین وجود دارد به نفع ایران است. بهعنوان نمونه اگر عربستان با چین براساس یوان نفت خود را معامله کند این موضوع در نهایت به نفع کشورهای نفتی که با آمریکا در تقابل هستند میشود. یعنی اگر بازار ضد دلار در نفت تشکیل و «پترو یوان» (معاملات نفتی با یوان) راهاندازی شود به نفع ایران نیز خواهد بود. با تحقق چنین اقدامی بهجای دلارهایی که در بازار نفت گردش دارند، یوان برای خرید و فروش نفت و مشتقات نفتی مورد استفاده قرار میگیرد و این موضوع گامی جدی برای کاهش ارزش دلار در بازار نفت خواهد بود.
از این منظر، اهمیت جایگزینی یوان به جای دلار در مبادلات منطقهای چین بیش از پیش خود را نمایان میسازد. البته این فرایند محدود به خاورمیانه نیست. در راستای دلارزدایی، چین فعالیتهای گستردهای به عمل آورده از جمله ذیل شکلگیری «بریکس» (گروه شامل کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) بانکی ایجاد شده که بتواند قدرت دلار را کم کند و امکان تجارت با کشورهای عضو را از طریق ارزهای ملی فراهم سازد.
نکته جالب توجه اینکه شبکه خبری الجزیره در گزارشی پیرامون سفر رئیسجمهوری به چین، آن را نخستین سفر رسمی یک رئیسجمهوری ایران به پکن در ۲۰ سال گذشته توصیف کرده و نوشته که چین به همراه روسیه از خواسته تهران برای عضویت در گروه اقتصادهای نوظهور دنیا بریکس حمایت میکند.
⚡️ارائه مهمترین و تازه ترین مطالب اجتماعی ایران و جهان درکانال پیک آشنا😍✋
https://eitaa.com/peykashena
🌸