💯 سیرشتابان بهبود روابط ریاض- دمشق
کاظم زاده - فیصل المقداد وزیر امور خارجه سوریه در پاسخ به دعوت «فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان سعودی، در صدر هیأتی بلندپایه وارد ریاض شد.
وزارت امور خارجه سوریه، در حساب کاربری خود در شبکه توئیتر اعلام کرد: «وزیر مقداد و هیأت همراه او از مقر سفارت سوریه در ریاض بازدید کردند تا از آمادگی سازه و مقدمهچینیهای جاری به منظور افتتاح سفارت مطلع شوند.»
سوریه و عربستان در ماه مارس در رابطه با از سرگیری روابط با یکدیگر گفتگو کردند و روز ۱۲ آوریل فیصل مقداد در سفری از پیش اعلام نشده به جده سفر کرد.
این سومین سفر وزیر خارجه سوریه به عربستان طی سه ماه گذشته است. فیصل مقداد در ۱۷ مه گذشته نیز برای شرکت در نشست سران اتحادیه عرب به عربستان سفر کرده بود.
بشار اسد رئیسجمهور سوریه نیز در نشست سران اتحادیه عرب به میزبانی جده شرکت کرد و با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان دیدار دوجانبه داشت
این نشست پس از نشست دیگری که وزرای خارجه شورای همکاری خلیج فارس در اواسط آوریل گذشته برای بحث در مورد بازگشت سوریه به اتحادیه عرب در عربستان برگزار کردند و در آن وزرای خارجه مصر، عراق و اردن نیز شرکت داشتند، برگزار شد.
عربستان و سوریه پس از حدود ۱۰ سال قطع ارتباطات دیپلماتیک، در ماه آوریل فعالیت هیئت های دیپلماتیک خود را در ریاض و دمشق را ازسرگرفتند.
وزارت خارجه عربستان 9 مه در بیانیه ای اعلام کرد که تصمیم ازسرگیری فعالیت هیئت دیپلماتیک خود در سوریه با توجه به پیوند برادری میان دو کشور و در راستای اهتمام به گسترش همکاری مشترک کشورهای عربی و تقویت امنیت و ثبات در منطقه اتخاذ شده است.
متقابلا وزارت امور خارجه سوریه نیز اعلام کرد تصمیم این کشور برای آغاز مجدد فعالیت هیئت دیپلماتیک خود در عربستان، با توجه به پیوند عمیق بین دو کشور و در راستای تحقق آرمان های دو کشور و خدمت به همکاری مشترک کشورهای عربی، اتخاذ شده است.
بازگشت روابط سوریه با عربستان، در راستای تغییر کلی در روند روابط فیمابین منطقه ای صورت گرفته، روندی که با نزدیکی ایران و عربستان برای پایان اختلافات آغاز شد.
دو عامل مهم در ماههای اخیر، سرعت گفتگو میان سوریه و عربستان را شدت بخشید؛ نخست وقوع زلزله در سوریه و حمایت عربستان از مردم زلزله زده، دوم توافق مهم تهران-ریاض.
پس از زلزله ماه فوریه که ترکیه و سوریه را لرزاند، عربستان با ارسال کمکهای بشردوستانه به سوریه تلاش کرد در مسیر تنشزدایی با این کشور حرکت کند.
در سالهای اخیر عربستان از رویکردهای پیشین خود فاصله گرفته و به سمت تنشزدایی با همسایگان خود حرکت کرده است.
۱۰ مارس با میانجی گری چین، ایران و عربستان توانستند به توافق دست یابند. دو کشور پس از هشت سال تنش، برنامه دو ماهه ازسرگیری روابط سیاسی و اقتصادی تنظیم کردند.
به نوشته گاردین تمامی شواهد موجود نشان می دهند نزدیکی روابط میان دو کشور واقعی است. روند از سرگیری روابط ایران و عربستان سعودی مشابه ساخت طبقه همکف یک ساختمان است که سایر کشورهای منطقه میتوانند مبنای سیاستهای خود را روی آن بنا کنند. ضمن آنکه این توافق میتواند علاوه بر کاهش نفوذ آمریکا در غرب آسیا، موقعیت و جایگاه رژیم صهیونیستی را تضعیف کند.
به باور نتانیاهو تلاش ریاض در راستای عادی سازی روابطش با سوریه و ایران و حتی حماس نشان از پشت کردن به فرایند عادی سازی روابط اعراب و اسرائیل است.
دعوت پادشاه عربستان از بشار اسد برای شرکت در نشست سران اتحادیه عرب و همچنین دعوت از ابراهیم رئیسی برای دیدار از ریاض نشان می دهد که عربستان در صدد ترمیم مناسبات خود در محور مقاومت است و این اتفاقات میتواند در آینده جایگاه سوریه را در منطقه تثبیت کند.
عربستان دیگر در مواضع سیاسی خود منتظر چراغ سبز آمریکا نیست و شواهد زیادی در این باره از جمله تصمیمات اخیر «اوپک پلاس» در رابطه با کاهش تولید نفت، همکاری با روسیه و چین، از سرگیری روابط با تهران وجود دارد.
بازگشت سوریه به اتحادیه عرب، پیروزی برای مردم و رهبری سوریه است، این یک شکست بزرگ برای آمریکا است که به شدت با بازگشت سوریه مخالف و برخی از متحدان خود را تحریک کرد تا از هر راه و روشی مانع از آن شوند اما هیچ کشور عربی با آمریکا همراهی نکرد و این مساله نشانگر کاهش نفوذ واشنگتن در منطقه خاورمیانه است.
تحلیل گران معتقدند این تغییر رویکرد در ریاض در یک چارچوب عقلانی و در قالب پروسه اصلاح رویه ها صورت گرفته و بسیاری معتقدند، این چرخش موضع ناشی از ناکامی ریاض در اجرای اهداف سیاست خارجی اش در طول این سالها در منطقه بوده است. علت هرچه باشد نتیجه یکی است و آن اینکه ترمیم و بهبود روابط میان عربستان با ایران و سوریه و اغاز همگرایی در منطقه منافع برد- برد را برای همه طرفها رقم می زند و اینده نوین و امید بخشی را ترسیم میکند
https://eitaa.com/mojekhabar1400