جزوه ذخیره و بازیابی اطلاعات مهندس برکتین/بازیابی اطلاعات (به انگلیسی: Information Retrieval) به فناوری و دانش پیچیدهٔ جستجو و استخراج اطلاعات، دادهها، فرادادهها در انواع گوناگون منابع اطلاعاتی مثل بانک اسناد، مجموعهای از تصاویر، و وب گفته میشود.
با افزایش روز افزون حجم اطلاعات ذخیره شده در منابع قابل دسترس و گوناگون، فرایند بازیابی و استخراج اطلاعات اهمیت ویژهای یافته است. اطلاعات مورد نظر ممکن است شامل هر نوع منبعی مانند متن، تصویر، صوت و ویدئو باشد. بر خلاف پایگاه دادهها، اطلاعات ذخیره شده در منابع اطلاعاتی بزرگ مانند وب و زیرمجموعههای آن مانند شبکههای اجتماعی از ساختار مشخصی پیروی نمیکنند و عموماً دارای معانی تعریف شده و مشخصی نیستند. هدف بازیابی اطلاعات در چنین شرایطی، کمک به کاربر برای یافتن اطلاعات مورد نظر در انبوهی از اطلاعات ساختارنایافته است.
جستجوگرهای گوگل، یاهو و بینگ سه نمونه از پراستفادهترین سیستمهای بازیابی اطلاعات هستند که به کاربران برای بازیابی اطلاعات متنی، تصویری، ویدئویی و غیره کمک میکنند.
«بازیابی اطلاعات» در برخی منابع فارسی به اشتباه به جای ذخیره و بازیابی دادهها که به معنای دانش شناخت رسانههای ذخیرهسازی فیزیکی است، به کار رفته است.
این جزوه ذخیره و بازیابی اطلاعات تدریس شده توسط استاد محمد رضا برکتین در دانشگاه آزاد نجف آباد است که توسط یکی از دانشجویان ایشان گرد آوری شده است.