شبهه شماره۱۹۱
متن شبهه👇👇👇
چرا بايد نمازمان را اول وقت بخوانيم؟
📌پاسخ بصورت کامل👇👇👇
کاربر گرامي. ما بنده خدا هستيم و خداوند مولاي ما است. فلسفه بندگي فنا شدن بنده در مولي است. وقتي مولي به بنده خود فرماني مي دهد دوست دارد فرمانش فورا اجابت شود. از ميان بندگان کسي که فورا فرمان مولي را اجابت مي کند، محبوب تر و مقرب تر است از ساير بندگاني که ديرهنگام فرمان او را اجابت مي کنند. فلسفه بندگي فاني شدن در خواست خدا و قرب به او است. اين مهم در نماز اول وقت اتفاق مي افتد. البته کسي که دير هنگام به خواست خداوند عمل مي کند هم عمل کرده و قرب دارد، اما در همان زمان تاخير درحقيقت به فرمان نفس خود بوده و خواست خود را بر خواست مولي ترجيح داده است و به همان ميزان نيز ارزش عمل اش پايين است و محبوبيت کسي که فورا خواست مولي را اجابت مي کند را ندارد.
نماز ا ول وقت با نماز آخر وقت تفاوت ارزشي و تاثير عبودي فراواني دارد، زيرا فلسفه عبادت گذشتن از خواست خود و فاني شدن در خواست و اراده خدا است، اين مهم ظهورش در نماز اول وقت بسيار بيشتر است از نماز تا تاخير، زيرا کسي که نمازش را تاخير مي اندازد، در حقيقت نتوانسته کاملا مطيع مولي باشد و خواست خود را بر خواست خدا ترجيح داده و اثر قربي و فنايي عملش کم شده است.
فرض کنيد تاجري دو شاگرد دارد، يکي از آنها فورا دستورات او را ا جابت مي کند و ديگري تنبل است و کارها را به تاخير مي اندازد، اين دو نفر محبوبيت و قربشان نزد تاجر برابر است؟. فرق ميان اين دو شاگرد بسيار زياد است و ارزش کارشان بسيار متفاوت است، در صورتي که هر دو در نهايت فرمان تاجر را عمل مي کنند.
علت فضيلت و ثواب نماز اول وقت
از جمله دلايل ثواب و فضائل نماز اول وقت، مي توان به تصريح و تأکيد قرآن بر محافظت از نماز (حافظوا علي الصلوات والصلوة الوسطي، بقره، آيه 238) اشاره نمود که توصيه اي، علاوه بر دستور، به برپا داشتن آن است. (وَ أَقِيمُواْ الصَّلاَةَ وَآتُواْ الزَّكَاةَ وَارْكَعُواْ مَعَ الرَّاكِعِينَ، بقره، آيه 43)
روشن است که محافظت از نماز تنها از يک بُعد و جهت مقصود نبوده بلکه از جميع جهات، مورد نظر آن است و يکي از آن جهات، رعايت وقت و اهتمام به اول وقت است که نشان از ارزش و اهميت دادن به امر الهي مي باشد و اين امر، جداي از اين حقيقت است که در خود وقت و زمان، حکمت ها و اسراري نهفته که قرار گرفتن در آن زمان و دقت در رعايت آن، مي تواند مبدأ و تحقق بخشِ آثار فراوان و وصف ناپذيري در زندگي آدمي باشد.
بعلاوه اگر عمل به وظايف و تکاليف ديني، خصوصاً تکاليفي (همچون نماز و روزه و ...) که مقيد به زمان خاصي هستند، دليل بر ترجيح و برتري عاملِ آن نداشت و مکلف مي توانست، در هر زمان و به ميل خود آنها را بجاي آورد، خداوند در قرآن از تعابيري نظير؛ سابقوا الي مغفرة من ربکم ...، والسابقون السابقون اولئک المقربون و ... استفاده نمي کرد. پس سبقت گرفتن و قرار دادن درجه مقربون، براي سبقت گيرندگان در قرآن، در عوضِ انجام تکاليف و وظايف الهي در اول وقت آن و پيشي گرفتن از ديگران، گواهي ديگر بر ارزش و فضيلت نماز اول وقت است.
همچنين در کلام معصومان (عليهم السلام) نيز به فضيلت اول وقت تأکيد و تصريح بسياري شده است .
آثار و فوائد خواندن نماز اول وقت
امام صادق(عليه السلام) در اين باره ميفرمايند: «الصلوةُ تستحبُّ في اَوَّلِ الأَوقاتِ»، خواندن نماز در اول وقت و در اولين فرصت، کاري مستحب و پاداش افزاست. (بحارالانوار، ج 80، ص 13) همچنين از آن حضرت نقل شده که نماز اول وقت، «خشنودي کردگار» را به همراه دارد.
برآورده شدن خواستهها از ديگر اثرات و برکات خواندن نماز اول وقت است، چنانچه حضرت عبدالعظيم حسني از امام حسن عسکري(عليه السلام) روايت ميکند که فرمود: «خداوند متعال با حضرت موسي(عليه السلام) تکلم کرد، حضرت موسي(عليه السلام) فرمود: خداي من! کسي که نمازها را در وقتش به جاي آورد چه پاداشي دارد؟ خداوند فرمود: حاجت و درخواستش را به او عطا ميکنم و بهشتم را برايش مباح ميگردانم.» (بحارالانوار، جلد82، صفحه 204)
در حديثي از امام علي ( عليه السلام ) آمده است كه فرمودند : كسي كه بر اطاعت صبر كند
خداوند براي او ششصد درجه بنويسد كه فاصله ي هر درجه از پايان زمين تا عرش مي باشد
پيامبر اعظم(صلي الله عليه و آله) در حديثي برطرف شدن گرفتاري و ناراحتي را به اقامهکنندگان نماز اول وقت نويد ميدهند و ميفرمايند: «بندهاي نيست که به وقتهاي نماز و جاهاي خورشيد اهميت بدهد، مگر اين که من سه چيز را براي او ضمانت ميکنم: برطرف شدن گرفتاريها و ناراحتيها، آسايش و خوشي به هنگام مردن و نجات از آتش.» (سفينة البحار، جلد 2، صفحه 42)
درست است که اگر نمازگزار، نماز خود را در آخر وقت هم بخواند انجام وظيفه کرده است، اما از آنجا که کار، مربوط به پروردگار و بر کارهاي ديگر مقدم است، چنانچه آن را بد