🍄این روزها زنان و مردان مازندرانی در جنگلها به دنبال یک نوع قارچ با طعم گوشت هستند، قارچی که در فصل پاییز زردی آن در جنگلهای مازندران نمایان میشود.
🍄زرد کیجا یک نام مازندرانی برای نوعی قارچ است. کیجا در زبان مازندرانی به معنی دختر است، واژه و نامی که بومیان مازندران برای آن برگزیده اند
🍄 مردم روستاهای مازندران، این قارچ را به خوبی میشناسند و به صورت گروهی و خانوادگی برای چیدنش به جنگلها میروند و به این کار زردکیجا چینی میگویند.
🍄این قارچ در قسمتهای خاصی از جنگل رشد میکند، هر کس بهتر این نقاط را بشناسد با زردکیجای بیشتر و سبد پر، از جنگل باز خواهد گشت.
🍄 قارچهای چیده شده، پس از شستشو و تمیز کردن با آب گرم آبکشی میشود تا تلخی آن گرفته شود، هر چند همراه آن مواد مفید قارچ هم تا حدودی از دست میرود.
🍄 معمولا این قارچ را بعد از تمیز کردن و شستن، بسته بندی کرده و در فریزر قرار میدهند و به طورمتناوب در ایام زمستان و مناسبتهای خاص صرف میکنند.
🍄🍄زمان و مکان رویش زرد کیجا:
🍄 زرد کیجا مزه گوشت میدهد و اگر آن را کباب کنید، طعم خوشی که برای همیشه زیر زبانتان میماند. از زرد کیجا علاوه بر مصرف کبابی، میتوان در برنج و خورشتها هم استفاده کرد.
🍄در اواخر شهریور وآغاز فصل پاییز پس از اولین بارندگیهای پاییزی و مرطوب شدن زمین جنگل ها، زرد کیجا در نقاط خاصی مثل علفهای زیر درختهای راش، توسکا، ممرز، بلوط و زمینهای شیب دار مرطوب و نسوم شروع به رویش میکند.
🍄در یک دوره ۲۰ روزه تا یک ماهه رشد میکند و پس از این مدت رویش آنها تمام میشود و برای چیدن دوباره آن باید تا پاییز سال بعد صبر کرد.
🍄🍄مشخصات ظاهری این قارچ:
🍄قارچ زردکیجا از مرغوبترین انواع قارچ خوراکی وحشی است و از مزایای آن این است که هرگز آلوده به حشرهای نمیشود. رنگ این قارچ زرد یا نارنجی است و قطر کلاهک این گونه قارچ، ۱۵-۳ سانتیمتر و شکل کلاهک آن تقریباً حالت قیفی شکل دارد که ابتدا به صورت چتری و برجسته بوده و بعد تخت و صاف میشود.
🍄لبه آن موج دار و سطح زیرین آن از تیغههای برجسته تشکیل شده است.بافت قارچ زرد کیجا گوشتی است و طول ساقه آن متفاوت است و میتواند باریک و بلند و یا کوتاه و کلفت باشد.
🍄در قسمت بالایی ساقه، به دلیل اینکه تیغهها از سطح زیرین کلاهک تا بخشی از ساقه ادامه دارد، لذا مرز مشخصی بین کلاهک و ساقه وجود ندارد.
🍄🍄تشخیص این قارچ یا گوشک از قارچ سمی :
🍄تفاوت زردکیجا با قارچ سمی در این است که بافت زرد کیجا به نرمی از هم جدا میشود، ولی قارچ سمی در اثر تماس ساده پودر میشود. تشخیص زردکیجا برای افراد غیر بومی و کودکان دشوار است و باید قبل از مصرف از سمی نبودن آن مطمئن بود.
✅ کانال قائمشهریها
🆔
@inja_ghaemshahr