🔻
تفسیر سوره مبارکه #انسان
🔺 بخش سیزدهم
بیان شد که در خصوص این کریمه ﴿
وَ یُطْعِمُونَ الطَّعامَ﴾ درباره این چهار نفر هست درباره همه معصومین از چهارده معصوم نیست؛ ولی دو دلیل هست که تساوی اینها را بیان میکند:
⬅️ دلیل اجمالی این است که فرمود اینها نور واحدند، اگر یک نور هستند پس تفاوتی نیست چون کثرتی در کار نیست.
⬅️ دلیل تفصیلی آن تصریح وجود مبارک پیغمبر(صلی الله علیه و آله و سلم) است به اسمای کل واحد واحد اینها که اینها امام معصوماند، اینها حجت بالغه الهیاند، فرقی هم بین اینها نیست و مانند آن. بنابراین اگر یک جا وصف بعضی از اینها ذکر شد و جای دیگر وصف دیگران ذکر شد همه اینها در آن فضایل شریکاند، این طور نیست که حالا مثلاً یک خصیصهای برای سید الشهداء(سلام الله علیه) باشد که وجود مبارک حضرت امیر فاقد آن خصیصه باشد حالا ظهور و بروز فرق میکند. ممکن است یک خصیصهای در ائمه دیگر باشد و ظاهر نشده باشد نه اینکه آنها فاقد باشند.
💠 مطلب دیگر این است که اهل سنت در عین حال که برخی از این فضایل را نقل میکنند اما آن عناد مستورشان را نمیتوانند همواره پنهان کنند گاهی به صورت «قیل» گاهی به صورت «و فیه»، گاهی «شاید»، گاهی به اینکه بعضیها اشکال کردند، بیان میکنند.
حتی جریان اینکه چرا در این سوره در عین حال اینکه از بسیاری از نِعَم بهشتی یاد شد از حوری یاد نشد آن برای حرمت وجود مبارک #فاطمه_زهرا(سلام الله علیها) است این را نقل میکند، اما این طور نیست که خودش بگوید؛ از دیگران نقل میکند! این طور نیست که سالم بگذرد به هر حال یک نیشی، یک طعنی، یک شبههای در آن هست!
سرّ اینکه نامی از فرشته در این سوره برده نشده به رعایت حرمت وجود مبارک فاطمه زهرا(سلام الله علیها) است اصل اینکه درباره آنهاست آن به صورت «قیل» و «قال» رد میشود و اصل اینکه چرا از حور العین در اینجا سخنی به میان نیامده این را هم گرچه بازگو میکند، اما با یک کنایههایی عبور میکند.
🔹اما سؤال دیگر این است که این آیه دارد که از «کأس» یعنی از لیوان، ظرف پرآب، ظرفی که ﴿
کَانَ مِزَاجُهَا زَنجَبِیلاً﴾ اگر منظور این بود که طعم زنجبیل دارد، «کان» نبود؛ لذا آنهایی که فکر میکردند منظور این است که طعمش طعم زنجبیل است میگفتند این «کان» زائده است. اما وقتی که ما شواهد داریم که این «کان»، ﴿
کَانَ مِزَاجُهَا﴾ یعنی این شرابی که در این کأس است مقداری از زنجبیل در آن ممزوج شده است؛ البته ممکن است که طعمش طعم زنجبیل باشد اما زنجبیل که یک طعم گوارایی نیست که قرآن وعده داده باشد ولی مزاج یعنی مقداری از چشمه زنجبیل به او دادند
❓
زنجبیل چیست؟ یک چشمهای است به نام
#سلسبیل. ﴿
عَیْناً﴾ این بدل زنجبیل است ﴿
کَانَ مِزَاجُهَا زَنجَبِیلاً ٭ عَیْناً فیها تُسَمَّی سَلْسَبیلاً﴾؛ این ﴿عَیْناً﴾ بدل زنجبیل است، چشمه که بدل طعم نمیشود! آیه پنج این است ﴿
إِنَّ الْأَبْرارَ یَشْرَبُونَ مِنْ کَأْسٍ کانَ مِزاجُها کافُوراً﴾،
❓
کافور چیست؟ ﴿
عَیْناً﴾ این ﴿
عَیْناً﴾ بدل کافور است ﴿
عَیْناً یَشْرَبُ بِهَا عِبَادُ اللَّهِ یُفَجِّرُونَها تَفْجیراً﴾ تا نسبت به مسئله زنجبیل هم همین طور است؛ آیه ۱۷می فرماید:
﴿وَ یُسْقَوْنَ فیها کَأْساً کانَ مِزاجُها زَنْجَبیلاً﴾؛ آن وقت ﴿
عَیْناً﴾ این ﴿
عَیْناً﴾ بدل زنجبیل است چشمه که بدل طعم نمیشود. زنجبیل اسم چشمهای است ﴿
عَیْناً﴾ که آن عین به نام سلسبیل است مشابه این درباره مقرّبین هم که ابرار یک سلسله آبهایی مینوشند که مقرّبین مرحله بالاتر آنها را دارند در سوره مبارکه «عبس» و مانند آن آنجا هم همین معنا آمده است، کاری که آنها میکنند چشمهای است که مزاجش از آن هست، ولی اصلش را مقرّبین مینوشند.
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
@qurantehran