⭕️چالشها و فرصتهای اتباع خارجی در ایران
🔹وقوع جرایم مختلف و البته حساسیت رسانهای به جرایم ارتکابی توسط اتباع غیرمجاز و تشکیل جمعیتهای انسانی اتباع غیرمجاز در برخی شهرهای کشور، باعث شده تا فضای اجتماعی و رسانهای پیرامون ضرورت ساماندهی و حتی اخراج اتباع بیگانه در کشور شکل بگیرد؛ همین فشار اجتماعی و البته مسائل امنیتی و انتظامی پیرامون حضور اتباع بیگانه غیرمجاز، باعث شده تا نهادهای تصمیمساز و تصمیمگیر اجرایی و امنیتی نیز وارد عمل شده تا با مشارکت مردم، نسبت به طرد اتباع غیرمجاز و ساماندهی اتباع مجاز اقدام کنند. اما سوال اینجاست که در مواجهه با اتباع و مهاجرین خارجی چه رویکردی صحیح است؟ آیا این اتباع باید به کلی طرد و رد شوند یا باید سیاست میانهای نسبت به حضور آنها اتخاذ کرد؟
🔸مهمترین اتباع بیگانه غیرمجاز در کشورمان، اتباع کشورهای افغانستان و عراق هستند که کشورهایشان در طول 20 سال گذشته صحنه درگیری و اشغال توسط بیگانگان بوده است. جنگ، درگیری و اشغال در طول دو تا سه دهه گذشته، جمعیت بسیاری را در کشورهای عراق و افغانستان آواره کرده است که همین آوارگی باعث شده تا بسیاری از آنها جلای وطن کرده و به سمت ایران رهسپار شوند. قرابت فرهنگی و مذهبی ایران با این کشورها و پذیرش عمومی نسبت به حضور این اتباع نیز در طول دهههای گذشته، زمینه برای حضور آنان را نیز بیش از گذشته کرده است و همین مسئله موجب شد تا حضور اتباع بیگانه، به خصوص افغانها در ایران روز به روز بیشتر شود. البته ایران به عنوان یکی از اعضای کنوانسیونهای بینالمللی مربوط به حقوق پناهندگان و مهاجران علاوه بر بُعد انسانی، کمک به این مهاجرین را وظیفه بینالمللی خود نیز میداند. اما حالا با افزایش تعداد مهاجرین بیگانه به خصوص کسانی که به صورت غیرمجاز و از مرزهای شرقی کشور وارد کشور شدهاند، فضایی ایجاد شده که دیگر انگیزههای انسانی و بینالمللی برای پذیرش این اتباع، بیش از پیش رنگ باخته است.
🔹مسئله مهاجرین خارجی در ایران یک مسئله چندوجهی است که باید با حساسیت و در نظر گرفتن ابعاد مختلف آن، به ویژه پیامدهای انسانی و اجتماعی مدیریت شود. برخوردهای صرفاً امنیتی و اقتصادی ممکن است به تشدید مشکلات منجر شود؛ در همین راستا، باید هم به دنبال سیاستهایی باشیم که مهاجرین را تشویق به قانونی شدن کند و هم بتواند به ایجاد یک همزیستی مسالمتآمیز بین جامعه ایرانی و مهاجرین کمک کند.