#آموزش
#علوم_قرآنی
استاد آیت الله محمد هادی
#معرفت
🔅🔅🔅
🔰ادامه درس دوم :شناخت وحی
پيامبران، مردان تكامل يافتهاى هستند كه آمادگى دريافت وحى را در خود فراهم ساختهاند. امامحسن عسكرى عليه السلام در اينباره مىفرمايد: «خداوند، قلب و روان پيامبر را بهترين و پذيراترين قلبها يافت و آنگاه او را براى نبوّت برگزيد». ٢پيامبر گرامى اسلام صلى الله عليه و آله فرمودهاند: «خداوند، پيامبرى برنيانگيخت، مگر آنكه عقل خود را به كمال رسانده باشد و خرد او از خرد تمام امتش برتر باشد». ٣طبق گفتۀ صدرالدين شيرازى، پيش از آنكه ظاهر پيامبر به نبوّت آراسته گردد، باطن او حقيقت نبوّت را دريافت كرده بود. ٤پديدۀ وحى همانند الهام، به تابناك شدن درون در مواقع خاص، اطلاق مىشود. با اين تفاوت كه منشأ الهام بر الهام گيرنده پوشيده است، ولى منشأ وحى بر گيرندۀ وحى - كه پيامبرانند - روشن است. به همين علت، پيامبران هرگز در گرفتن پيام آسمانى دچار حيرت و اشتباه نمىشوند؛ زيرا بر منشأ وحى و كيفيت انجام آن آگاهى حضورى كاملى دارند.
⏺زراره از امامجعفر صادق عليه السلام پرسيد: «چگونه پيامبر مطمئن شد كه آنچه به او مىرسد، وحى الهى است و نه وسوسههاى شيطانى؟» امام عليه السلام فرمود: «هرگاه خداوند بندهاى را براى رسالت برگزيند، به او آرامش و وقار ويژهاى ارزانى مىدارد، بهگونهاى كه آنچه از جانب حق بدو مىرسد، همانند چيزى خواهد بود كه با چشم باز مىبيند».
⏺خداوند براى رفع هرگونه تعجب و يا توهّمى بىجا در مورد برانگيختن پيامبرى از ميان مردم می فرماید:
«ما به تو وحى فرستاديم؛ همانگونه كه به نوح و پيامبران پس از او وحى فرستاديم و [ نيز] به ابراهيم و اسماعيل و اسحاق و يعقوب و اسباط [ \فرزندان] و عيسى و ايوب و يونس و هارون و سليمان وحى نموديم و به داوود زبور داديم پيامبرانى كه سرگذشت آنان را پيش از اين براى تو باز گفتهايم و پيامبرانى كه سرگذشت آنان را براى تو بيان نكردهايم.
⏺و خداوند با موسى آشكارا سخن گفت [ و اين امتياز از آنِ او بود]. پيامبرانى كه بشارت دهنده و بيم دهنده بودند تا پس از اين پيامبران، حجتى براى مردم بر خدا باقى نماند [ و بر همه اتمام حجت شود] و خدا توانا و حكيم است. ولى خداوند گواهى مىدهد به آنچه بر تو نازل كرده كه [ او] آنرا به علم خويش نازل كردهاست و فرشتگان [ نيز] گواهى مىدهند؛ هرچند گواهى خدا كافى است. بى ترديد، كسانى كه كفر ورزيدند و [ مردم را] از راه خدا باز داشتند، در گمراهى دورى گرفتار شدهاند». ١بنابراين شگفتى ندارد كه به يكى از افراد بشر وحى شود؛ زيرا پديدهاى است كه بشريت با آن خو گرفته و پيوسته در طول تاريخ با آن سر و كار داشته است.
⏪ادامه دارد...
🔅 تفسير و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom