4️⃣
سناریو تالاب امنیتی
براساس پیش فرض قابل طرح در این سناریو، سرزمین افغانستان به خاطر؛ زیست بوم، فرهنگ سنتی نژادی، نفوذ کشورهای مختلف، خروج دائمی نیروی کار حرفهای و تناقضات عمیق فرقهای، دارای ویژگیهای است که تنازع بقاء میان گروهها، اقوام و قبایل مختلف در این کشور به یک پدیده ایدئولوژیک و تاریخی تبدیل شده است.
ویژگیها و شرایط مذکور باعث شده که زیستن در شرایط سخت، برای مردمان این سرزمین به یک عادت رایج و طبیعی در حیات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی تبدیل شود. بنابراین
بازیگران جهانی و منطقهای از جمله آمریکاییها با درک این موضوع، به سان مهاجران اشغالگر و آشوبساز فصلی، در تلاشاند بسته به منافع خود و وضعیت درونی این کشور، به سان یک تالاب، برای مدتی در این سرزمین رحل اقامت گزینند و پس از آن که دشواریهای امنیتی در این کشور سیر صعودی پیدا کرد و پس از آنکه هزینههای این اقامت - اشغالگری - افغانستان افزایش یافت، مردم این کشور را حجم گستردهای از این مسائل و مشکلات اجتماعی و سیاسی راه کرده و از این کشور شکست خورده مهاجرت میکنند.
البته این اشغالگران مهاجرت کرده، با فراهم شدن شرایط زیست امنیتی و با ایجاد بستر مناسب مجددا با رویکردی جدید و در شمایل فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی به فضای افغانستان باز خواهند گشت و منابع انسانی و غیرانسانی موجود در این کشور را مبتنی بر منافع راهبردی خود یا برای توانمندسازی همراهان و یا تخریب فرصت رقیبان، به خدمت خواهند گرفت.
در مجموع با تکیه بر گمانه مطرح در این سناریو، پس از یک دوره تنش سخت نظامی کوتاه مدت و تسلط نسبی اولیه، بحران موجود در افغانستان فروکش خواهد کرد و اشغالگران مهاجرت کرده از این سرزمین با ترکیب نو به آن بازخواهند گشت. با این وجود به رغم آن که دستیابی به امنیت پایدار و دولت بادوام برای دوره بلند مدت در این کشور بسیار دشوار و تا حد زیادی غیرممکن به نظر میرسد، اما تلاش به منظور کاهش تنشها و ایجاد شرایط آرام در عین متکثر قومی، سیاسی و گروهی برای افغانستان گزینه مناسب و در عین حال غیر قابل اجتناب است.
ادامه دارد...
✍️
#احمد_باقری_مزینانی استادیار دانشگاه/۲۳ خرداد ۱۴۰۲ه.ش
💎کانال تلگرامی
#راه_نگار
🆔
@Rahnegar96
💎 کانال ایتا، سروش و روبیکا
🆔
@Rahnegar1401