🕋▫️🕋▫️🕋▫️
🕋▫️🕋▫️
🕋
#شهر_رمضان_الذي_أنزل_فيه_القرآن
#ليلة_القدر
#لیلة_مبارکة
✨إنَّا أَنْزَلْناهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ
(سوره قدر، آیه ۱)
✨حم * وَ الْكِتابِ الْمُبينِ * إِنَّا أَنْزَلْناه في لَيْلَةٍ مُبارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنْذِرينَ * فيها يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكيمٍ
(سوره دخان، آيات ۱ تا ۴)
🔳شب قدر، سیّد لیالی ماه مبارک رمضان و قلب شهر رمضان است (۱) که در آیات حضرت قرآن به «لیلة القدر» و «لیلة مبارکة» نامیده شده است.
◀️ظرف زمانی است که به اعتبار نازل شدن حضرت قرآن، «لیلة القدر» نامیده می شود و به اعتبار نازل شدن کلّ امر و تفریق و محکم شدن امور، «لیلة المبارکة» نامیده می شود. شب عظیم الشأنی است که حقیقت و بطن و سرّ آن به وجود مبارک حضرت أم الائمه و الأطهار ، فاطمة الزهراء (علیها السلام) دلالت می نماید. چنانکه در روایات تصریح شده است:
▫️ِإنَّا أَنْزَلْناهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ؛ اللَّيْلَةُ فَاطِمَةُ وَ الْقَدْرُ اللَّهُ ، فمَنْ عَرَفَ فَاطِمَةَ حَقَّ مَعْرِفَتِهَا فَقَدْ أَدْرَكَ لَيْلَةَ الْقَدْرِ (۲)
▫️إِنَّا أَنْزَلْناهُ في لَيْلَةٍ مُبارَكَةٍ..و أَمَّا اللَّيْلَةُ فَفَاطِمَةُ عليها السلام (۳)
⏪لیله القدر، ظرف زمان نزول دفعی (إنزال) حضرت قرآن است. در ظرف لیلة القدر است که حضرت قرآن از نقطه وحدت نازل می شود و اگر لیله القدر برداشته شود، حضرت قرآن نیز برداشته می شود. چنانکه حضرت جعفر الصادق (علیه السلام) تصریح فرمودند:
▫️لَوْ رُفِعَتْ لَيْلَةُ الْقَدْرِ لَرُفِعَ الْقُرْآنُ (۴)
☑️از آنجا که بطن حضرت قرآن و حقیقت آن در نقطه وحدت چیزی جز ولایت مولی الموحدین امیرالمومنین علی (علیه السلام) نمی باشد، شب قدر، شب نازل شدن امر ولایت و مقدّر و تقسیم شدن آن میان خلق است. لذا حضرت صادق آل محمد (علیه السلام) فرمودند:
▫️در شب قدر، ولایت امیرالمومنین علی (علیه السلام) نازل شد
▫️شب قدر شبی است که رزق ولایت برای آسمانها و زمین مقدر می شود
➖إنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ ؛ نَزَلَتْ وَلَايَةُ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ عليه السلام فِيهَا(۵)
➖هِيَ لَيْلَةٌ قُدِّرَتْ فِيهَا السَّمَاوَاتُ وَ الْأَرْضُ وَ قُدِّرَتْ وَلَايَةُ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ عليه السلام فِيهَا(۶).
✔️ لذا مؤمنین در شب قدر، هر کدام به میزان ظرف وجودی خود از نزول حضرت قرآن که همان نزول امر ولایت است، بهره می برند و رزق معرفت نورانی به حضرت مولی الموحدین علی (علیه السلام) را که از جانب حضرت مولانا بقیة الله الاعظم (ارواحنا فداه) بر آنان جاری می شود، با توسل و گدایی از ساحت مقدس شان، از حضرت صاحب الأمر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) طلب می نمایند.
✔️رزقی که به سبب وجود مبارکه حضرت مولاتنا فاطمةالزهراء (علیها السلام) نازل می شود و به شاء سینه ی ایشان مشیت می شود و به خواست و اراده ایشان، مقدم یا مؤخر شده، محو و یا اثبات می گردد. چنانکه حضرت باقرالعلوم (علیه السلام) در اشاره به شریفه ۳۹ سوره مبارکه رعد فرمودند آنچه که در شب قدر مکتوب می شود بر اساس «أم الکتاب» تغییر می نماید:
▫️..فَيَكْتُبُونَ مَا هُوَ كَائِنٌ فِي أَمْرِ السَّنَةِ .. وَ أَمْرٌ مَوْقُوفٌ لِلَّهِ تَعَالَى فِيهِ الْمَشِيئَةُ يُقَدِّمُ مِنْهُ مَا يَشَاءُ وَ يُؤَخِّرُ مَا يَشَاءُ وَ هُوَ قَوْلُهُ تَعَالَى✨« يَمْحُوا اللَّهُ ما يَشاءُ وَ يُثْبِتُ وَ عِنْدَهُ أُمُّ الْكِتابِ» (سوره رعد، آیه ۳۹) (۷).
🖋و در اقوال وارد شده که از شئونات ذاتی حضرت مولاتنا فاطمة الزهراء (علیها السلام)، «أم الکتاب» است(۸).
✨فمَنْ عَرَفَ فَاطِمَةَ حَقَّ مَعْرِفَتِهَا فَقَدْ أَدْرَكَ لَيْلَةَ الْقَدْرِ؛ بنابراین درک شب قدر به میزان معرفت به ولایت فاطمی میسر و ممکن می گردد.
✨ «اللّهُمَّ صَلِّ عَلی فاطمهَ و اَبیها و بَعلِِها وَ بَنیها وَ السِّرِّ المُستَودَعِ فیها بِعَدَدِ ما اَحاطَ بِهِ عِلمُک»
📔منابع:
(۱).الكافي ، ج۴، ص ۶۶ [قَلْبُ شَهْرِ رَمَضَانَ لَيْلَةُ الْقَدْرِ]
(۲).تفسير فرات الكوفي ؛ ص۵۸۱
(۳).الكافي ؛ ج١ ؛ ص۴٧٩؛ تأويل الآيات الظاهرة في فضائل العترة الطاهرة ؛ ص۵۵۵
(۴).الكافي؛ ج۴ ؛ ص۱۵۸
(۵).معاني الأخبار ؛ النص ؛ ص۳۱۶
(۶).بحار الأنوار ؛ ج۹۴ ؛ ص۱۸
(۷).بحار الأنوار ؛ ج۴ ؛ ص۱۰۲
(۸).عوالم العلوم و المعارف، ج۱۱،ص ۹۰
🕋
🕋▫️
🕋▫️🕋▫️🕋▫️