⭕️ از نظر شهید بهشتی دولت نباید کارفرمای بزرگ شود و دولت سالاری ممنوع است/ اقتصاد مردمی؛ الگوی جایگزین شهید بهشتی در برابر اقتصاد دولتی
✍️ سعید حسین زاده. دکترای اقتصاد
🔹(با اشاره به اظهارات موسی غنی نژاد در مناظره تلویزیونی) وی معتقد است اندیشههای دکتر شریعتی در جای جایِ قانون اساسی دیده میشود و بنیصدر هم نقش مهمی در تدوین قانون اساسی داشت و از نظر وی هر دو اینها مصدقیهای چپ بودند.
🔹برای بررسی صدق یا کذب ادعاهای ایشان درخصوص دیدگاههای شهید بهشتی باید به مشروح مذاکرات مجلس خبرگان قانون اساسی مراجعه شود که در چهار جلد توسط انتشارات مجلس شورای اسلامی به چاپ رسیده است.
🔺در جلد سوم این مجموعه در جلسات 53 تا 57 «سرفصل اقتصاد و امور مالی» اصول 43 تا 47 قانون اساسی مورد بحث قرار گرفته است.
🔹از نظر شهید بهشتی انقلاب ما اسلامی است نه مارکسیستی و نه کاپیتالیستی، بلکه انقلابی است
🔹ایشان معتقدند دو نوع جامعه وجود دارد: جامعه کاپیتالیستی که اقتصاد خودشان را به بهای محروم کردن دیگران ارتقا دادهاند و یک دسته هم که اقتصاد را برنامه خودشان قرار دادهاند، ولی به آزادگی انسان با توجه به تمام ابعاد انسانی خود توجهی نکردهاند (جامعه سوسیالیستی).
🔹از نظر ایشان مسئله آزادگی و احترام به انسانیت انسانها در حکم اهداف اسلامی است و استقلال و اقتصاد ما نباید به بهای محروم کردن اهداف دیگران باشد(ص1450).
🔹از نظر ایشان وقتی انگیزهها برای کار مولد در جامعه بالا رفت ما به استقلال اقتصادی خواهیم رسید، زیرا افت تولید موجب وابستگی به خارج میشود(ص1452).
🔹از نظر ایشان نه مانند اقتصاد سوسیالیستی باید افراد را تحمیل به انجام کاری کرد و نه مانند اقتصاد سرمایهداری به بهانه آزادی نیروی کار باید کارگر را استثمار کرد و شرایط کاری او را به نوعی ترسیم کرد که موجب استثمار و بهرهکشی از کارگر شود (ص1480-1479).
🔹از نظر شهید بهشتی نظام اقتصاد اسلامی مطلوب نظامی است که در آن آزادی فعالیت های اقتصادی و تولیدی برای افراد هست و دولتسالاری اقتصادی نیست، ولی در عین حال این فاصلههای کُشنده میان زندگی و درآمدها هم نیست و مردم میتوانند واقعاً از نظر اقتصادی احساس برادری نسبت به یکدیگر داشته باشند(ص1477). بنابراین شهید بهشتی ضمن رد رویکرد دولتگرایی صرف، بر قبول آزادی اقتصادی افراد تأکید می-کنند.
🔹ب(با اشاره به عبارت «به صورتی که دولت به صورت یک کارفرمای بزگ درنیاید» در بند دوم اصل 43 قانون اساسی) وی در توجیه اینکه چرا نباید دولت به صورت یک کارفرمای بزرگ دربیاید، مسئله استثمار کارگر را مطرح میکند./ از نظر شهید بهشتی اینکه دولت کارفرمای بزرگ شود، خود موجب استثمار کارگران شده و مردود است(ص1469). بنابراین این عبارات صراحتاً شائبه تمرکز تصمیمگیری و مدیریت در دولت را از بین می برد.
🔹شهید بهشتی معتقد است دولتی شدن اقتصاد از نظر مدیریت خطرناک است و نه از نظر مالکیتی که نخواهد به استناد مالکیت مدیریت کند. از نظر ایشان باید کار مردم را به مردم واگذار کرد و از تمرکز در دولت جلوگیری نمود(ص1467).
🔹از نظر ایشان تعاونی بسیاری از نتایج اقتصادی فعالیتهای بخش خصوصی را دارد و بسیاری از مضرات آن را ندارد(ص1550).
🔹از نظر شهید بهشتی مالکیت شخصی که از طریق مشروع بدست آمده محترم است و این امر در اصل 46 و 47 قانون اساسی منعکس شده است(ص1551).
🔹در خصوص اصل 44 قانون اساسی شهید بهشتی به صراحت اعلام میکند: «بنده فکر میکردم اصلاً احتیاجی به این اصل نیست، به دلیل اینکه ما در اصول قبل آنچه لازم بوده گفتهایم»(ص1534)./ قدس
@Rasad_tahlil