محتوای پاسخ ایران به آمریکا چه بود؟/۱
🔸طی هفتههای گذشته، یک دور مذاکره رفع تحریمها در وین برای بررسی متن پیشنهادی اتحادیه اروپا برگزار شد. در آن دور مذاکره، هماهنگ کننده اتحادیه اروپایی ایدههایی ارائه داد که با توجه به اهمیت آن، هیئت مذاکره کننده جمهوری اسلامی، وین را ترک و حدود یک هفته و نیم در تهران بررسیهای تخصصی در سطوح مختلف حقوقی، دیپلماسی، امنیتی، سیاسی و... را انجام داد.
🔸پس از ارسال پاسخهای ایران که بازی مقصرنمایی آمریکا را معکوس کرده و جوزپ بورل نیز آن را منطقی توصیف کرد، تحرکات شدید صهیونیستها و لابی داخلی مخالف توافق در واشینگتن شروع به کار کرد. در حالی که قرار بود نظرات کاخ سفید طی چند روز ارسال شود اما این زمان به بیش از یک هفته رسید.
🔸شامگاه روز چهارشنبه و با اعلام ارسال پاسخ آمریکا، ناگهان شبکه العربیه با ایجاد یک خط خبری مدعی شد آمریکا همه درخواستهای ایران را رد کرده است! ادعایی که توسط مقامات کشورمان بلافاصله تکذیب شد. اما یک روز بعد از آن شاهد بودیم که یک متن جعلی در فضای مجازی دست به دست میشود که در آن برخی موارد عجیب مانند "تصویب برجام در کنگره برای عدم خروج رئیس جمهور بعدی آمریکا" آمده بود که کذب بودن آن از همان ابتدا مشخص بود.
🔸اما در اصل اختلافات در چنین سطحی اساسا مطرح نبود. حقیقت این بود که آمریکا در متن پاسخ خود از برخی واژههایی استفاده کرده بود که کاملا مبهم بوده اما ظاهرا خواستههای ایران را برآورد میکردند.
🔸این تعبیه دام آمریکا باعث میشد که تهران بر سر یک دوراهی قرار بگیرد. اگر رد میکرد مقصر بود هر چند از طرفی خواستههایش هم در ظاهر برآورده میشد؛ اما اگر میپذیرفت هر چند اصل خواستهها ذکر شده بود اما شاهد یک متن کاملا غیر قابل اتکا و ناپایدار بودیم.
🔸هدف چه بود؟ تحمیل متنی به ایران که تعهدات تهران کاملا صریح، قابل راستیآزمایی و غیرقابل جایگزین باشد اما تعهدات غرب مبهم، قابل تفسیر، غیرقابل اتکا و ناپایدار باشد. تهران اما سنگینترین بررسیهای کارشناسی حقوقی را آغاز کرد. کلمات دامدار شناسایی و با کلمات روشن دیگری جایگزین و معادلسازی شدند.
🔸در واشینگتن اما همه منتظر این بودند که تهران زیر میز زده و آنها نیز بازی مقصرنمایی را آغاز و توپ را در زمین کشورمان بیندازند. بهترین سناریو برای آمریکا هم همین است. حقیقت این است که بسیاری فکر میکنند که آمریکا به دنبال توافق سریع برای حل بحرانهایش است اما رویکرد واشینگتن این است که اولا یک توافق بد به ایران تحمیل شود ثانیا اگر نشد، توپ در زمین ایران باقی مانده و مقصر تهران باشد نه واشینگتن!
🔸در چرایی این رویکرد باید گفت که مقامات کاخ سفید شدیدا تحت فشار دو مخالف اصلی برجام هستند؛ یعنی صهیونیستها و لابی داخلی آنها. این فشارها باعث شده که هیئت حاکمه آمریکا فارغ از بحث انرژی و اقتصاد جهانی، در یک دوراهی قرار بگیرد؛ اگر توافق را بپذیرد ممکن است با حل بحران انرژی و دستاوردسازی در سیاست خارجی موفق به پیروزی در انتخابات نوامبر شود اما از طرفی نگران است که این توافق که قطعا برای ایران قوی، پایدار و قابل اتکا خواهد بود موجب عصبانیت لابی داخلی صهیونیستی شود و آنها حمایت خود از حزب دموکرات آمریکا را قطع کنند.
@rasadeakhbar313