یک تصمیم فنی یا سیاسی؟
🔹شرکت توانیر جدول خاموشی برق در شهرهای گوناگون را اعلام کرده است. این خاموشیها در این فصل از سال به نوعی بیسابقه بوده و موجب تعجب مردم شده است. دولت با اعلام اینکه برای سلامتی مردم و جلوگیری از مازوتسوزی تصمیم گرفته شده است که سه نیروگاه با سوخت مازوت از مدار خارج شوند، به نوعی عامل قطعی برق را این موضوع اعلام کرد. برخی رسانهها نیز با تیترهایی شبیه خاموشی در قبال سلامتی سعی کردند از تصمیم دولت حمایت کنند؛ ولی در مقابل برخی رسانهها و به ویژه در شبکههای اجتماعی خاموشیهای برق در این مقطع سال را محصول بی تدبیری دولت دانستند و دولت را نقد کردند.
🔸گزارش مرکز پژوهشهای مجلس و بررسیهای کارشناسان نشان میدهد، دلیل قطعیهای برق فراتر از موضوع مازوتسوزی سه نیروگاه است و اصولاً دلیلی ندارد با حذف فقط 3 هزار مگاوات برق و آن هم صرفاً در سه استان اصفهان، مرکزی و تهران، تمام نقاط کشور درگیر این موضوع شوند. ضمن اینکه تفاوت مصرف برق بین تابستان و زمستان در ایران بیش از 30 هزار مگاوات است که قاعدتاً این تفاوت نشان میدهد، 3 هزار مگاوات نباید موجب قطعی برق پیش بینی شده در کل کشور شود. گزارش مرکز پژوهشهای مجلس حاکی از آن است که کمبود ذخایر سوخت مایع در نیروگاهها عامل اصلی این خاموشیهاست.
🔹رویه تأمین برق در سالهای گذشته این چنین بوده است که نیروگاهها در زمستان که مصرف گاز بالا میرود، از سوخت جایگزین، یعنی سوخت مایع استفاده میکنند. از مجموع 143 نیروگاه بزرگ کشور 16 نیروگاه میتوانند در صورت ضرورت از سوخت مازوت استفاده کنند، ولی ظاهراً فقط 3 نیروگاه در مواقع ضروری چنین اقدامی را انجام میدادند.
🔸بررسیها نشان میدهد، سوخت مازوت برای سلامتی بسیار مضر است و حتی میتواند موجب مرگ افراد شود. بنابراین ادعای دولت مبنی بر اینکه به خاطر سلامتی مردم اجازه نداده است برای تأمین برق مازوت بسوزانند، حرف گزافی نیست؛ اگرچه عامل خاموشیها ناترازی در تأمین سوخت نیروگاهها بوده است.
🔹نکته دیگر اینکه این ناترازیها محصول یک بازه زمانی کوتاهمدت نیست و در دولت سیزدهم نیز این ناترازیها وجود داشت؛ اما در دولت سیزدهم با تأمین کافی سوخت مایع جایگزین به صورت موقت این مشکل رفع شد؛ ولی نتوانست به صورت اساسی رفع شود و ناترازی در این حوزه ادامه پیدا کرد.
🔸در این وضعیت نکته مهم نحوه مواجهه با این موضوع است. فارغ از نگاههای سیاسی، دولت باید از تمام ظرفیت کشور برای رفاه حال شهروندان و مخصوصاً تأمین پایدار انرژی استفاده کند. به نظر میرسد، هر دولتی در این شرایط همین تصمیم را میگرفت؛ اگرچه میتوان دولت را در قبال کم توجهی به تأمین سوخت جایگزین در تابستان نقد کرد؛ اما در این وضعیت بهترین تصمیم مدیریت مصرف برق است یا به عبارتی دیگر خاموشیهای برق تصمیمی سیاسی نیست؛ بلکه یک تصمیم فنی است و مواجهه با آن نیز باید فنی باشد، نه سیاسی.
@rasadeakhbar313