📌اولین ماه در فصل تابستان حزیران میباشد.
🟡در رساله ذهبیه برای حفظ سالمتی در ماه اول از فصل تابستان آمده است:
حزیران ثالثون یوما یذهب فیه سلطان البلغم و الدم، و یقبل زمان المرة الصفراویة و نهی فیه عن
التعب، و أكل اللحم دائما، و االكثار منه، و شم المسك و العنبرو فیه ینفع أكل البقول الباردة،
كالهندباء و بقلة الحمقاء و أكل الخضر. كالخیار، و القثاء و الشیرخشت و الفاكهة الرطبة و استعمال
المحمضات. و من اللحوم: لحم المعز الثنی. و الجذع و من الطیور:
الدجاج، و الظیهوح، و الدراج، و االلبان، و السمك الطری.
🔸حریزان )اولین ماه تابستان( تقریبا ۲۴ خرداد تا ۲۲ تیرماه سی روز است، در این ماه غلبه خلط بلغم
)كه معادل مزاج فصل تابستان و سرد و تر است ( و غلبه خلط خون ) كه معادل مزاج فصل بهار و
گرم و تر است ( از بین میرود و زمان غلبه صفرا ) كه معادل مزاج فصل تابستان و گرم و خشك
است( فرا میرسد. در آن ماه از كارهای سخت و خوردن گوشت پر چرب و زیاد خوردن گوشت و
بوئیدن مشك و عنبر نهی شده است.
🟡 در این ماه خوردن سبزی هایی كه مزاجش خنك است مانند
كاسنی و خرفه و خیار سبز و خیار چنبر و شیرخشت ومیوه های آبدار نافع است. همچنین استفاده
از ترشیجات و همچنین گوشتها؛ گوشت بز تازه دندان درآورده (بزغاله) و بزكوهی و از گوشت
پرندگان؛ گوشت مرغ، تیهو، دراج و شیر حیوانات و ماهی تازه نافع است.
🔸توصیات غذایی در ماه حزیران
۱- مصرف سبزیهای خنك مثل خرفه، خیار سبز و خیار چنبر و غذاهای با طبیعت سرد و مرطوب
امام صادق )ع( فرموده اند: در روی زمین گیاهی والاتر و سودمندتر از خرفه نیست و آن سبزی فاطمه
سلام الله علیها است. (كافی ج ۶ ــ بحار ج ۶۶)
۲- مصرف ماهی
3- مصرف ترشیها
امام صادق علیه السالم فرمود
چون خیار مىخورید، آن را از ته آن بخورید، چراكه بركتش افزونتر است. (الفردوس، ج۱، ص ۲۷۴، ح۱۰۶۸)
۴- مصرف میوه های آبدار
امام صادق)ع( میفرمایند: »هر كس در حالى بخوابد كه ماهى خورده و در پى آن ، چند خرما یا
مقدارى عسل نخورده است ، تا صبح ، رگِ سستْ اندامى بر او غلبه خواهد داشت.« )الکافی ، ج ۶ ،
ص 343
5- این روایت مشخص میکند كه طبع ماهی سرد و تر است لذا حضرت فرمودند كه حتما باید بعد از
ماهی مقداری عسل و خرما خورد تا جلوی سردی ماهی را بگیرد و نکته دیگر اینکه خواب مزاجش
سرد است كه میفرمایند اگر ماهی خوردی و خرما نخورید رگی در بدن سست میشود... پس نشان
میدهد كه غلبه مزاج ماهی كه سرد و تر است با خواب افزایش میابد پس باید از خرما و عسل
استفاده نمود.
۶- خوردن گوشت پرندگان سرد مزاج
منهیات غذایی در ماه حزیران
پرهیز از مصرف گوشت پرچرب
توصیه های بهداشتی در ماه حزیران
تالش بر خنك نگه داشتن طبع و پرهیز از فعالیتهای سخت
🟡 نکته ها:
۱-این ماه اولین ماهی است كه گرما با خشکی زیادی همراه است خصوصا در مناطق خشك لذا
مصرف مواد غذایی با مزاج سرد و تر میتواند طبع انسان را متعادل كند.
۲- كاهش بلغم و افزایش صفرا میشود لذا در روایت برای كاهش صفرا به خوردن اسفرزه و شیرخشت
سفارش شده است.
۴- مزاج این فصل، مناسب مزاج پیران و صاحبان مزاج سرد و تر و بلغمی می باشد.
3- خیار و انواع میوه های سرد و تر باید در فصل تابستان مصرف شود.
در طب ایرانی اسالمی، مصرف اسفرزه برای فرونشاندن عطش و گر گرفتگی درونی بسیار تاكید شده
است. لذا در تابستان برای غلبه به گرمای درون میتوان از اسفرزه بهره برد.
۵- افزایش صفرا خشم و غضب و زود رنجی و بی خوابی را به دنبال دارد لذا در فصل حزیران جهت
جلوگیری از افزایش صفرا، باید از نوشیدنی های خنك و صفرا بر استفاده نمود چراكه موجب حفظ
و پایداری اخالق و افزایش صبر و خوش خلقی میشود.
6- گرمی هوا به ویژه در سرزمین های گرم و نیز در گرم مزاجان و جوانان و باالخص در آنانی كه
به اقتضای كار خود بیشتر در معرض گرما هستند، سبب تعریق زیاد شده و مشکالت قلبی، عروقی،
معدی و ... را افزایش میدهد بنابراین تدابیری كه باعث كاهش حرارت میشود به سالمتی افراد كمك
میکند لذا به حفظ سکون، آرامش واجتناب از فعالیتهای سنگین و حركات شدید در جهت كاهش
حرارت در این ماه توصیه شده ایم.
•┈••✾•🌿🌺🌿•✾••┈•
🌐
ravazadeh.com
✅ کانال رسمی حکیم دکتر روازاده
➡️
t.me/ravazadeh
📸
lnstagram.com/dr.ravazadeh.ir
✴️
eitaa.com/ravazadeh
🆔
sapp.ir/ravazadeh
#راه_پیشرفت_انقلاب_سلامت
#جامعه_سالم_جامعه_پیشرفته
#احیای_سلامت #طب_اسلامی_ایرانی #سبک_زندگی #طب_سنتی #دکتر_روازاده
#رساله_ذهبیه #تابستان #حزیران #ماهی #شربت