✍️ چرا فعالیت بانکها در کشور غیرقانونی است؟
• در تحلیلهای اقتصادی اغلب به صورت پیش فرض میپذیریم که فعالیت بانکی در کشور قانونی است اما نگارنده معتقد است باید در این مسئله تشکیک کرد. آیا واقعا تا به حال در ایران قانونی با موضوع بانک و بانکداری، به تصویب مجلس شورای اسلامی و سپس به تایید شورای نگهبان رسیده؟
• مسلما صرف استعمال واژه بانک در تیتر یا متن قانون، نمیتواند دلیل محکمی باشد برای اینکه موضوع قانون لزوما بانک است. البته کاملا پذیرفتنی است که قانونگذاران در قانون «عملیات بانکی بدون ربا» و قانون «پولی و بانکی کشور» ادعا میکردند که راجع به شبکه بانکی قانون را نوشتهاند. در واقع کسی ظاهر قضیه را رد نمیکند؛ اما آیا نباید درستی این ادعا برایمان ثابت شود یا حداقل راه برای پرسش در این مورد و بررسی صحت این ادعا باز نیست؟
• برای تبیین مسئله، مثالی می زنیم: فرض کنیم اگر در بند اول قانون تجارت، نوشته شده بود که «تجارت را باید با یک لیوان آب پرتقال میل کرد!»؛ با این توصیفات مسلما دیگر قانون تجارت، موضوعش تجارت نمیبود. در اینجا منطقی نیست که بگوییم: باید به قانون اصالت داد و به عدم تطبیق اجرا به آنچه در مفاد قانونی آمده، اعتراض کرد! بلکه باید قانونی از نو نوشت که واقعا مبتنی بر موضوع تجارت باشد.
• از آن جایی که قانونگذار در قانون موسوم به «عملیات بانکی بدون ربا»، سبک بانکداری را با خود بانکداری اشتباه گرفته است(بانک را واسطه پس اندازکنندگان و متقاضیان وام فرض نموده)، سعی کرده تا ضوابطی را برای عملکردها مشخص کند تا بهره رقم نخورد. اما با توجه به اینکه حاق واقع بانک، ربای سازمانیافته میباشد و سبکهای متفاوتی را با محوریت ربا میتواند قبول کند، این قانون به طور مشخص موضوعش بانک و بانکداری نیست. تصور اشتباه قانونگذار از نهاد بانک در عالم واقع، موجب شده تا قانون غلط، نوشته شود. حال سوال کلیدی این طور مطرح میشود: آیا ممکن است در آینده جمهوری اسلامی قانونی با موضوع بانک، داشته باشد؟ پاسخ روشن است: به این خاطر که ربا خلاف شرع محرز است، حتی اگر مجلس شورای اسلامی آن را تصویب کند، شورای نگهبان چنین چیزی را تایید نخواهد کرد.
پ.ن: دو قانون مذکور، خیلی از افراد را، به اشتباه انداخت و موجب شد مسیر صحیح شناخته نشود.
____
✊️نهضت مردمی ممانعت ازجنگ باخدا
📡
@reba_ir