📥 سوال:
اگر کسی نذر شرعی کند و نذرش را فراموش کند، در موارد زیر چه وظیفه ای دارد ؟
الف - اصلا نمی داند چه نذر کرده!
ب - بین چند چیز شک دارد!
📤 پاسخ:
✍ آیت الله خامنه ای:
الف: تکلیفی ندارد.
ب: بايد همه موارد را انجام دهد.
✍ آیت الله سیستانی:
اگر موارد نذر را فراموش كند و آنها موارد معين ومحدودى باشند كه نمى داند كدام يك از آنها متعلق نذر بوده بايد به همه آنها عمل كند و اگر عمل به همه آنها موجب عسر و مشقت باشد به مقدار ممكن و ميسور عمل كند و آن چه احتمالش قویتر است مقدم بدارد و اگر موارد شك نامحدود است كافى است به بعضى از آنها عمل كند به نحوى كه مطمئن نباشد كه به تكليف واقعى عمل نشده هر چند اطمينان به عمل هم حاصل نشود.
✍ آیت الله مکارم:
در صورتي که نوع نذر را فراموش کرده باشد و يا شک بين چند مورد دارد و نمیتواند احتياط کند و به تمام موارد عمل نمايد، بين مواردی که احتمال می دهد قرعه مي زند و طبق آن عمل می نمايد. در صورت شک يافراموشی مقدار نذر، آن مقدار که يقينی است بجا می آورد.
✍ آیت الله وحید:
الف:چیزی به عهده ی او نیست.
ب:باید همه را انجام دهد.
✍ آیت الله فاضل:
اگر صیغه شرعی نذر را در وقت نذر کردن با زبان نگفته باشد ادا کردن نذر واجب نیست. اگر صیغه شرعی نذر را با زبان گفته باشد در این صورت:
1. اگر اصلاً نمى داند، چه چیز نذر کرده، در صورتی که در محل زندگى او مردم معمولاً چيز خاصى را نذر مى كنند يعنى متعارف وجود دارد، همان كار متعارف را انجام دهد و اگر چنين چيزى وجود ندارد، چون قدرت عمل به نذر را ندارد، نذر او ساقط است و وظيفهاى ندارد، بلى اگر بعداً يادش آمد به نذر عمل كند.
2. در مورد دوم اگر مردّد بين اقل و اكثر باشد مثلاً مردّد است كه صد تومان به فقير بدهد يا دويست تومان به حداقل كفايت كند و صد تومان بدهد. اما اگر مردّد بين دو یا چند چیز باشد، مثلاً نذر كرده صدقه بدهد يا روضه بخواند بنابر احتياط، هر دو كار را انجام دهد.