💎 خرافه اى به نام «جهيزيه ی دختر»!💎
با كمى تعمق و دقت ميتوان دريافت كه رسم «جهيزيه دادن براى دختران» كه در برخى كشورها از جمله ايران رايج است ، رسمى غلط و آسيب زا است .
از مهم ترين اين آسيب ها ميتوان به موارد زير اشاره كرد :
1⃣ مخالفت با سيره معصومين عليهم السلام :
با رجوع به سيره معصومين عليهم السلام و سبك زندگى اسلامى ميتوان دريافت كه تهيه لوازم مورد نياز براى يك زندگى يا همان جهيزيه بر عهده ى زوج و در حد توان وى ميباشد .و به علاوه اينكه در شروع زندگى به اقلام ضرورى و اساسى اكتفا شده و از تجمل ، اسراف و تحميل فشار بيش از توان بر زوج پرهيز ميشود. همچنين تكميل وسايل ديگر در طول زندگى و با همراهى و هميارى زوجين با يكديگر و به تدريج است. امرى كه سبب ميشود علاوه بر مسئوليت پذيرى كامل ، دانستن قدر ماحصل تلاش ها و درك زحمت رسيدن به آن ها ، هماهنگى، همدلى و رشد زوجين در كنار يكديگر بيشتر شود.
2⃣عدم مسئوليت پذيرى و راحت طلبى جوانان :
تهيه كامل اقلام زندگى توسط والدين و خانواده ها سبب كاهش احساس مسئوليت پذيرى و راحت طلبى زوج هاى جوان ميشود و از طرف مقابل نيز فشار هاى روانى و هزينه هاى سنگينى بر والدين و خانواده ها وارد ميشود . البته اين به معناى نفى كمك از سوى خانواده ها به زوج هاى جوان براى آغاز زندگى و تسهيل امر ازدواج نيست ، اما امروزه تمام مسئوليت تامين وسايل زندگى بر عهده والدين خصوصا والدين دختر است و زوج ها با يك لقمه آماده رو به رو هستند.
3⃣كاهش آمار ازدواج و افزايش سن ازدواج :
فشارهاى مالى وارد شده براى تهيه جهيزيه بر خانواده ها و عدم توان پرداخت هزينه ها ، باعث شده است كه آمار ازدواج كاهش پيدا كرده و برخى را از اين امر ضرورى منصرف كند . يا اينكه افراد ازدواج را تا زمان تأمين كامل هزينه ها عقب بياندازند ، يعنى همان افزايش سن ازدواج و كاهش ازدواج هاى بهنگام.
گاهى هم شاهد افزايش طول مدت دوران عقد به سبب اين مسأله هستيم كه همين امر خود مسبب مشكلات بسيار ديگر ميان زوجين و خانواده هاست.
4⃣اسراف در خريد وسايل :
تعريفى كه امروزه از وسايل و اقلام ضرورى براى شروع زندگى ارائه ميشود ، تعريفى است كه لاجرم جامعه را به سمت اسراف و مصرف گرايى سوق ميدهد. اكثر افراد نيز به سبب عدم توان مالى براى تهيه جهيزيه، اقدام به دريافت وام ميكنند و اين مسأله سبب ميشود كه از همان ابتداى زندگى سايه ى ربا و بانك ها بر خانواده ها بيافتد.
بسيارى از وسايلى كه به هنگام تهيه جهيزيه خريدارى ميشود ، يا به طور كامل غير ضرورى است يا در اوايل زندگى ضرورتى ندارد و زوجين ميتوانند بعدها و هنگام نياز آن ها را تهيه كنند.
5⃣تغيير سبك زندگى :
اين مسأله را زمانى متوجه ميشويم كه به محتواى جهيزيه و اقلام به اصطلاح ضرورى براى شروع زندگى ، دقت كنيم .
از جمله مهم ترين اين اقلام ميتوان به يخچال ، اجاق هاى چند شعله ، تلوزيون ، ماشين لباس شويى و ... اشاره كرد.
تنها خاصیت «یخچال» ، نگهداری غذای مانده است که بنابر احادیث طب اسلامی از اصلی ترین عوامل آسیب زا به سلامت است.
«تلویزیون»هم از کالاهای غیر ضروری است که به سلامت روانی و چشم و گوش و... انسان ها آسیب های اساسی وارد می کند و نهایتاً در حد یک کالای لوکس است که ضرورتی ندارد در آغاز زندگی مشترک آنرا تهیه کنند.
داشتن یک اجاق غذاپختن ساده یا استفاده مشترک از لوازم آشپزخانه ی خانواده می تواند هزینه های آغاز زندگی را به جد کاهش دهد.
ماشین لباسشویی هم ضمن اینکه فرصت تلاش فیزیکی در خانه و کسب سلامت را از اعضای خانواده سلب می کند نیاز به هزینه ی باشگاه و ایجاد تحرک فیزیکی را اضافه میکند.
این چهار قلم بعلاوه ده ها قلم از کالاهای دیگر که یا اساسا ضرورتی برای زندگی ندارد و یا در آغاز زندگی نیاز به تهیه آن نیست ،جدای از تحمیل هزینه ی خرید ،تعمیر و نگهداری،هزینه ی سرسام آور آب و برق و...موجب می شود که دختر و پسر از روز اول دنبال یک خانه مستقل برای جادادن به این ابزار و لوازم جاگیر داشته باشد، که این موضوع، فرصت زندگی مشترک چند ساله ی اول زندگی،بطور نیمه مستقل، در کنار خانواده را سلب می کند که ضمن تحمیل هزینه ی سرسام آور تهیه اجاره بها و خرید خانه، فرصت تجربه اندوزی از پیشکسوتان زندگی را میگیرد.
عجیب اين است كه کسی جرات انتقاد به این خرافه گرایی ها را ندارد و خیرین و دلسوزان هم بعنوان بازاریاب شرکت های لوازم خانگی، بویژه لوازم خارجی، عمل می کنند و کمک به جهیزیه ی زندگی را با خرید چند وسیله غیر ضروری آغاز می کنند.
اصل ازدواج،تشکیل خانواده،فرزندآوری تعطیل شده است و مسابقه ی چشم و هم چشمی جهیزیه و حاشیه ها رونق دارد.
از غير خدا نترسيد و با روشنگرى ملت را از انتخاب مسير بيراهه منصرف كنيد.
ازدواج در سنين پايين و بهنگام ، زندگى نيمه مستقل در كنار خانواده و ساده زيستى، خدا محورى ، سنت محورى و آرمش محورى را اصل قرار دهيم.