⛔️ راهبرد امریکا در فرستادن پلوسی به تایوان
🔻فرود هواپیمای حامل رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در جزیره تایوان پیام صریح آمریکا به چین بود که در عین ناچاری و پذیرش ریسکهای آن صورت گرفت. در واقع آمریکا تصمیمی گرفت تا یک مقام غیردولتی را برای ارسال پیامی حاکمیتی انتخاب کند و به این ترتیب نانسی پلوسی به عنوان چروکیدهترین گزینه «حاکمیت امریکا» که در حقیقت دولت آمریکا مسئولیت آن را هم برعهده نگرفته با یک تیر، چند نشان زد و نمیتوان گفت که تا اینجا آمریکا بازنده میدان بوده است چرا که با این حرکت سران پکن این نکته را یادآور شد که احیاناً فکر نکنند چون آمریکا در شرق اروپا با روسیه درگیر است چین هر کاری که دوست داشته باشد میتواند در جنوب شرق آسیا کند.
🔻البته طرف آمریکایی در طول روزهای گذشته تلاش بیشماری کرد تا با ارسال پیامهای دیپلماتیک و اظهارنظرهای متعدد طرف چینی را نسبت به این اقدام خودش آرام کند و اجازه ندهد که موضوع بیش از اندازه پیچیده شود و در آینده نتوان این گره را باز کرد. اقدام دولت آمریکا حرکت روی طناب باریکی است که میتواند هر لحظه شرق و جنوب شرق آسیا را به چاره تنش و خطر درگیری کند؛ در واقع اگر رهبران چین به قدرت و توانمندی خود برای احقاق حقوق خود در مورد جزیره تایوان باور دارند میبایست در این زمینه اقدام کنند پیش از این هم گفتیم که رئیسجمهور فعلی چین به شدت دنبال تاریخ سازی از خود است و در دوره او ارتش چین بودجه چند برابری گرفت و قدرتش هم چند برابر شد.
🔻اینکه مقامات کاخ سفید بارها گفتند که سفر نانسی پلوسی هیچ ارتباطی به دولت آمریکا ندارد و خانم پلوسی بهعنوان رئیس مجلس نمایندگان آمریکا که یک قوه مستقل در ساختار سیاسی این کشور به شمار میرود تصمیم به سفر به تایوان گرفته است، دروغی بیش نیست، یک دروغ دیپلماتیک و سیاسی، با این حال این عذر و بهانه طرف آمریکایی در پکن هیچ خریداری ندارد و بدون شک اثرات بسیار مخرب و ویرانگری بر آینده روابط دو کشور خواهد داشت. اگر نگاهی به اظهار نظر نانسی پلوسی پس از فرود در فرودگاه بینالمللی شهر تایپه داشته باشیم، متوجه خواهیم شد که امریکاییها به شکل عجیبی در مقابل تایوان و چین دچار دوگانگی در رفتار و گفتار شدهاند.
🔻پلوسی از یک طرف میگوید سفرش به تایوان برای دفاع از دمکراسی در مقابل استبداد است و این سفر نشان میدهد که سیاستهای امریکا در برابر جزیره تغییر نکرده، اما بلافاصله تاکید میکند که این سفر هیچ تعارضی با سیاست کلی امریکا در مورد «چین واحد» ندارد! این صحبتها یک معنی بیشتر نمیدهد و آن هم اینکه تا زمانی که امریکا زورش برسد، توانش را داشته باشد و بداند که چین فقط هارت و پورت میکند و دست به اقدام نظامی نمیزند به تایوان سلاح فروخته و از آن حمایت میکند اما به محض اینکه بداند چین میتواند جزیره را تصرف کرده و آن را به خاک اصلی منضم کند، به این موضوع هم تمکین خواهد کرد. صحبتهای نانسی پلوسی به هیچ عنوان از روی تدبیر و هوش به هر حال نبود.
🔻در هر صورت، سفر رئیس مجلس نمایندگان امریکا به تایوان نشان از زوال تعیین راهبردهای عمیق و درازمدت توسط امریکا دارد، امریکا آن اندازه ضعیف و ناتوان شده که نمیتواند مسوولیت سفر یکی از عالیرتبهترین مقامات کشورش به تایوان را بر عهده بگیرد! این کشور که سالانه میلیاردها دلار سلاح به تایوان فروخته و روابط تجاری بسیار نزدیکی هم با آن دارد با علم به حساسیت بسیار زیاد چینیها نسبت به سفر مقامات امریکایی به تایوان در این برهه زمانی به همان دلایل پیشگفته، او را به تایپه فرستادند. چین در برابر این اقدام به لحاظ حقوق بینالملل حق اقدام دارد و از آنجایی که هیچ کشوری تایوان را به رسمیت نشناخته و این جزیره عضو سازمان ملل نیست و همه میدانند که بخشی از حاکمیت سرزمینی چین به شمار میرود، در برابر ارتش قدرتمند و ویرانگر چین بسیار آسیبپذیر است.
🔻به هر حال، چینیها در عمل انجام شده قرار گرفتند. دولت امریکا به صورت ملی چالشی سخت برای چین ایجاد کرد و هر چند که ادعا کرد هیچ دخالتی در این سفر ندارد، اما کل ناوگانش در شرق آسیا را در کنار توان هوایی خودش در ژاپن به حمایت از این سفر اختصاص داد. شاید طرف امریکایی در حال حاضر به ریش چینیها بخندد، اما پر واضح است که پکن را چند گام عمیق به تصرف جزیره و پایان دادن به این بازی موش و گربه ترغیب کرده است. باید دید که در ساعتهای آینده چه اتفاقی روی خواهد داد.
🇮🇷 کانال اساتید انقلابی و نخبگان علمی
@asatid_enghelabi ایتا و سروش
https://eitaa.com/asatid_enghelabi
http://sapp.ir/asatid_enghelabi