🌹🌿نشانههای افول آمریکا
دکتر یدالله جوانی
مدیر مسئول
«باید از افغانستان و عراق و کشورهای مشابه آنها، یک درس را گرفته باشیم و آن اینکه آمریکا، قدرت، امکانات و تفکر لازم برای برقرار کردن دموکراسی در کشورهای خاورمیانه را ندارد. حتی نمیتواند بحرانی مثل وضعیت موجود در سوریه را حل و فصل کند. کاری که ما باید انجام دهیم این است که نگذاریم به افرادی که برایمان مهم هستند، یا به خودمان آسیبی برسد. ما در جایگاهی نیستیم که بخواهیم نتیجه نهایی را دیکته کنیم.»
مطالب مهمِ صدر این نوشتار، از آنِ کسی است که نزدیک به سه دهه پیش، نظریه پایان تاریخ را مطرح کرد و به دلیل همین نظریهاش، شهرت جهانی یافت. فرانسیس فوکویاما، پژوهشگر و تاریخنگار ژاپنیالاصل و تبعه آمریکایی است. وی دارای سابقه کار در اداره امنیت آمریکا و نیز تحلیلگر نظامی در مؤسسه «رند»، از مؤسسههای وابسته به پنتاگون است. او در سال ۱۹۸۹ میلادی با نگارش مقاله «پایان تاریخ و واپسین انسان»
(the End of History and the last man) که در سال ۱۹۹۱ میلادی با تفصیل بیشتر و با همین عنوان، به صورت کتاب چاپ شد، شهرت یافت. در این دو نوشته، فوکویاما با صراحت به دفاع تاریخی از ارزشهای غربی پرداخت و چنین استدلال کرد که، اجماعی جهانی به نفع دموکراسی لیبرال به وجود آمده است.
بر مبنای همین نظریه بود که آمریکاییها، با ادعای در دست داشتن پرچم لیبرال دموکراسی غربی، خواهان حاکم کردن ارزشهای آمریکایی در جهان شدند. آمریکاییها با بهرهگیری از این نظریه، رهبری جهان و به دست گرفتن مدیریت بینالمللی در قرن بیستویکم را حق خود قلمداد کردند. اما با گذشت نزدیک به سه دهه از آن تاریخ، سستبنیانی نظریه فوکویاما، با آشکار شدن اشکالات ذاتی لیبرال دموکراسی از یک طرف و ناتوانیها و رفتارهای مغایر لیبرال دموکراسی از سوی آمریکا از طرف دیگر، موجب شده تا این پژوهشگر تاریخی، با شخصیتی نیمهسیاسیـ نیمهفلسفی از نظریه خود عقبنشینی کند. اکنون او، از پیش رو بودن زوال آمریکا سخن میگوید: «من در کتابم «نظم سیاسی و زوال و انحطاط سیاسی» بزرگترین مثالی که برای انحطاط سیاسی میزنم، نظام آمریکاست. همه نظامهای دنیا در حال زوال هستند، چه به علت جمود فکری و چه به دلیل سوءاستفاده افراد از قدرتی که در اختیار دارند.»
آری روند تحولات در سالهای اخیر، نه در راستای بسط هژمونی آمریکا و ارزشهای غربی، بلکه در راستای زوال این ارزشها و افول قدرت آمریکا بوده است. اگر در ۴۰ سال گذشته، مهمترین منازعه جهانی را، بین انقلاب اسلامی و آمریکا بدانیم، آنگاه افق بسیار زیبایی برای آینده جهان، منطقه غرب آسیا و ملت ایران، قابل رؤیت خواهد بود. بر مبنای این روندهای قابل مطالعه، افول و زوال آمریکا قطعی و پدیدآیی قدرتهای نوظهوری در جهان مانند جمهوری اسلامی ایران با پرچمداری ارزشهای الهی همسو با فطرت بشری یک واقعیت است. رهبر معظم انقلاب حضرت آیتاللهالعظمی امام خامنهای(مدظلهالعالی) در دیدار با دانشآموزان در تاریخ ۱۲/۸/۱۳۹۷ و در آستانه روز ۱۳ آبان، در همین زمینه فرمودند: «در یک نگاه وسیعتر وضعیت آمریکا را وقتی نگاه میکنیم، میبینیم که قدرت و اقتدار و هیمنه آمریکا در دنیا رو به افول و رو به زوال است. در طول سالها، دائم دارد کم میشود.»
🌹👇نشانههای فراوانی را برای افول قدرت آمریکا میتوان مورد مطالعه قرار داد ؛ از آن جمله :
۱ـ نزدیک بیست تریلیون دلار بدهی دولت آمریکا با کسری بودجه بسیار بالا؛
۲ـ فقر، بیکاری و ورشکستگی بخشهایی از صنایع در آمریکا؛
۳ـ تراز منفی در تجارت خارجی؛
۴ـ ظهور قدرتهای برتر اقتصادی همانند چین؛
۵ـ فرسودگی تجهیزات نظامی و افسردگی نیروهای نظامی؛
۶ـ شکستهای سخت نظامی در افغانستان، عراق و سوریه؛
۷ـ ناتوانی در پیشبرد مقاصد از طریق اعمال قدرت نظامی و اقتصادی در بسیاری از مناطق جهان، به ویژه غرب آمریکا.
این جمله ترامپ رئیسجمهور آمریکا، مؤید تمامی این نشانهها است که گفت:
«طی ۱۷ سال گذشته، آمریکا هفت تریلیون دلار خرج جنگهای خاورمیانه کرده، اما هیچ دستاوردی نداشته است.» آری، افول آمریکا و زوال قدرتش یک واقعیت است. اما واقعیت دیگر آنکه، مردم ایران با انقلاب اسلامی خود، نقش اصلی را در پایانبخشی به قدرت جهنمی شیطان بزرگ دارند.
https://eitaa.com/e_beman