💠 *آیه:*
*الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ* (حمد:3)
❇️ *ترجمه:*
*بخشندۀ مهربان*
✳️ *نکات:*
❇️ *1. رحمت الهی:*
رحمت در انسان به معنای دل نازک بودن است که سبب بروز رفتارهایی از سر احساسات و انفعالهای درونی میشود. امّا نسبت به خداوند متعال این معنی درست نیست بلکه از آن جهت که ذات خداوند متعال بدون هیچ عیب و نقصی بوده و کمال محض میباشد، دائما در حال فیض است و این فیض خداوند متعال در قالبهای مختلفی به مخلوقاتش میرسد. و این فیض و عطا خداوند متعال، به مخلوقات، رحمت خداوند متعال می باشد.
❇️ *2. *فرق بین رحمن و رحیم:*
*هستی بخشی* خداوند متعال به تمام موجودات و مخلوقات یک فیض عام و رحمت فراگیری است که شامل همۀ موجودات شده است.(اعراف:156) این رحمت عام و فراگیر با عنوان *«رحمن»* بیان میشود. و لذا این صفت، اختصاص به خدا داشته و برای دیگران بکار نمیرود چون تنها اوست که چنین فیض و رحمت عام و فراگیری را دارد.
امّا فیضهای دیگر خدا مثل رزق، هدایت، مغفرت، عافیت و ... رحمتهای خاص خداوند متعال هستند که بر اساس شایستگیها و ظرفیتها به بندگان خود عطا میکند و این رحمت خاص با عنوان *«رحیم»* بیان میشود. و از آن جائی که انسانها نیز بعضی از این فیضها را افاضه میکنند، صفت رحیم، به آنها هم نسبت داده شده است مثل پیامبراکرم(صَلَّیاللَّهُعَلَیْهِوَآلِهِ) که این صفت در قرآن به ایشان داده شده است.(توبه:128) و اختصاص به خداوند متعال ندارد.
❇️ *3. مغفرت جلوه رحیمیت خدا:*
بیشترین نمود رحیمیت خداوند متعال در قرآن مغفرت و آمرزش خداوند متعال است و لذا در 57 مورد صفت «غفور» با «رحیم» همراه شده است که نشان دهندۀ رحمت خاص خداوند متعال به بندگانش در قالب گذشت و آمرزش گناهان و لغزشهای آنهاست. و از طرف دیگر نشان دهندۀ نیاز انسانها به آمرزش الهی به واسطۀ گناهان و زشتیهائی است که انسان مرتکب آن میشود.
✨ *اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلیٰ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ فَرَجَهُمْ* ✨