سئوالات و ابهامات در فضای مجازی پیرامون حوزه ی افغانستان
🌐 بخش اولآیا احمد مسعود با (برنارد هنری صهیونیست فرانسوی) ارتباط دارد؟
این رابطه به مسئله روابط شهید احمدشاه مسعود با فرانسویان و سپس امتداد این رابطه با فرزند وی بازمی گردد. مفهوم این رابطه را باید از فضای ذهنی جاری در کشورمان جدا سازیم و بدانیم که جنس آن از مفهوم مرسوم در ادبیات سیاسی ما جداست. در ضمن، احمدمسعود از رهبران جوان، منطقی و همسو با جمهوری اسلامی ایران محسوب می گردد و نباید با اشاعه چنین مواردی، وی را در معرض تخریب شخصیت قرار داد.
آیا جمهوری اسلامی ایران در افغانستان غافلگیر شد ؟
حوادث و طرح های اخیر در افغانستان به گونه ای همه طرف های درگیر و یا ذی نفع را غافلگیر کرد ولی در مورد ایران، این غافلگیری فقط در مورد زمان برخی وقایع و نه اصل آن بود. مجموعه ارگان های مسئول در کشور، چنین وضعیتی را از گذشته پیش بینی کرده و حتی احتمال معامله آمریکا با طالبان را هم قبل از انجام رسمی آن، در فرضیات با احتمال بالا قرار داده بود. اضافه بر این، هیئت های جمهوری اسلامی ایران طی یک سال گذشته، به کرّات، به مسئولان عالی دولتی و رهبران ملّی و مذهبی افغانستان هشدارهای جدی در خصوص سناریوهای پیش رو، ارائه شده بود.
در مورد سقوط کابل نیز گمانه زنی های ما در حدود اواخر مرداد قرار داشت ولی این واقعه زودتر انجام شد. جالب است به این نکته توجه شود که در موضوع سقوط کابل، اشرف غنی (بنا به اعتراف خودش)، وزیر دفاع افغانستان، معاونان رئیس جمهور و شخصیت هایی مانند کرزی و عبداله که به طور دائم با همه طرف های درگیر در تماس بودند هم غافلگیر شدند. حتی کادر رهبری سیاسی طالبان در قطر تا روز قبل از سقوط، دو تا سه هفته بعد را برای ورود به کابل در نظر گرفته بودند. با این وضعیت، انتظار این که ایران زودتر از این گروه ها و شخصیت ها، متوجه سقوط شود، کمی خیال پردازی و انتظار نابجاست.
چرا ما از جریان مقاومت در پنجشیر دفاع نمی کنیم؟
اگر منظور از دفاع، ورود نظامی و لجستیک به عرصه این جریان مقاومت باشد، اساساً نگاه اشتباهی است و به طور قطع ایران نباید و هیچ گاه تمایل نداشته تا به هر دلیلی تجربه شکست های بریتانیا در بازه های (1849-1839)، (1880-1887) و 1919 و نیز شکست شوروی سابق در بازه 1989-1979 و شکست خفت بار و بسیار پرهزینه آمریکا و متحدانش در دوره جدید را تکرار کند. اتفاقاً دفاع جمهوری اسلامی ایران از مقاومت در پنجشیر، شکلی بسیار منطقی و اصولی داشته و دارد. این دفاع مبتنی بر اولاَ جلوگیری از کشتار غیرنظامیان و ثانیاً حفظ وجهه مقاومت و ثالثاً از بین نرفتن اعتبار و ارزش آن و شخص آقای احمدمسعود بوده و هم اکنون نیز راهبری اصلی مذاکرات جاری میان طالبان و جریان مقاومت برای رسیدن به یک شیوه مرضی الطرفین و حفظ جان رهبران، فرماندهان، غیرنظامیان و حتی نظامیان مستقر در پنجشیر از سوی ایران پیگیری می شود.
علت سکوت ایران در برابر سقوط مناطق مختلف افغانستان توسط طالبان چیست؟
در شرایطی که دولت رسمی افغانستان در برابر این مسائل موضع خاصی نداشته و حتی به نوعی خود در این سقوط دخیل بود، به نظر نمی رسید دلیلی بر جنجال رسانه ای و یا موضع گیری ایران وجود داشته باشد. ایران در عمل، در هر بخش لازم است به طرف افغانستانی تذکرات مشفقانه ای داد و به نظر می رسید دولت مرکزی چندان نسبت به این وقایع، حساسیت ندارد.
آیا استقرار طالبان، بخشی از برنامه آمریکا برای آینده افغانستان است؟
مدل مذاکرات نماینده ویژه آمریکا با طالبان، از ابتدا گویای تمایل جدی آمریکا برای واگذاری کشور به این گروه بود؛ به رغم این که در میزان مشارکت سایرین و یا شکل دولت طالبان ملاحظاتی از سوی واشنگتن مطرح می شد، ولی تحویل حاکمیت به طالبان از سوی آمریکا، بدون آن که ابزارهای لازم حاکمیت را در اختیار داشته باشد، جزو برنامه های آمریکا در منطقه بود.
ادامه دارد...