"اعتماد"؛ به بهانه حادثه تروریستی کرمان
🔹 در سفر علمی_فرهنگی که چند وقت پیش به روسیه داشتم از تعدادی مردم، اساتید و دانشجویان روس این سوال را پرسیدم که «نظر شما در باب حمله روسیه به اوکراین چیست؟». عمدتا اینگونه جواب می دادند که این، یک امر تخصصی و فنی ست، ما اطلاعی نداریم ضمن اینکه به کار حاکمیت اعتماد داریم.
🔸یکی از نکات جامعه شناختی و مردم شناسی ایران این است که اولا ما در تمام امور اظهار نظر کارشناسی می کنیم و دوما اعتماد اندکی به حاکمیت داریم.
🔹پیشتر و عمدتا زمانی که در باب کارآمدی ارکان نظام گفتگو می کردیم، نهادهای نظامی، امنیتی، اطلاعاتی و دفاعی ایران را دارای بیشترین کارآمدی می دانستیم اما در چنین زمان هایی مانند «انتقام» نسبت به ترورها بواسطه غلبه احساسات و آن نکته جامعه شناختی که بیان شد، مجددا به سطح نازلی از اعتماد به این نهادها می رسیم و ناکارآمدی را به آن ها نسبت می دهیم.
🔸در عین حال که معتقدم «ادراکات عمومی مردم» که خواستار انتقام و کنش ملموس در این موارد هستند باید ارج نهاده شود، اما عقبه موفق این نهادها که اتفاقا حاصل مدیریت بی واسطه مقام معظم رهبری در آن ها و تجربه مسئولان این نهادهاست، باید در پیشانی انتظارات و تحلیل های ما باشد.
🔹مسائل استراتژیک، امنیتی، نظامی و دفاعی از پیچیده ترین مسائل جامعه است. دو عنصر «عدم تخصص» و «اعتماد به حاکمیت» در این موارد باید سرلوحه کنش های اجتماعی_رسانه ای ما باشد.