🚨
مماشات با علیف خطای راهبری است/باکو درمورد ایران از اسراییل خط میگیرد/ باکو از کریدور زنگزور دست نمیکشد
🎙 گفتگو با شعیب بهمن، پژوهشگر مسائل روسیه و اوراسیا:
🔹 گفته میشود که مذاکرات مقامات ایرانی و باکو پیرامون وضعیت کانال «زنگزور» همچنان دنبال میشود. این موضوع طی هفتههای گذشته و در دیدار آقایانامیرعبدالهیان با الهام علی اف نیز مجدداً مورد بررسی قرار گرفته است. تا چه اندازه ممکن است که ایران و آذربایجان بتوانند به دیدگاه مشترکی در رابطه با فعالیتهای این کانال دست پیدا کنند؟
🔺 مشخص است که جمهوری آذربایجان با پشتیبانی بازیگران منطقهای مانند ترکیه و اسرائیل و حتی حمایت برخی از بازیگران بینالمللی عملاً در راستای اجرای طرح بزرگ خود یعنی راهاندازی کریدور زنگزور گام بر میدارد و تمامی تلاشهای خود را نیز، در همین راستا به پیش میبرد. چه در حوزه میدانی که در حال ساخت زیرساختهای مورد نیاز است و چه در حوزه سیاسی که در حال پیشبرد روند مذاکرات مرتبط با این موضوع است. البته به نظر میرسد دولت ارمنستان نیز تا حد زیادی مجاب شده است تا در این زمینه مشارکت داشته باشد. هرچند که به دلیل حساسیتهای ایران سعی میشود تا حد زیادی از بهکاربردن عنوان کریدور برای این پروژه پرهیز شود؛ اما در هر صورت همه اِلمانها حاکی از آن است که این پروژه با شدت و حدت بسیار زیاد از سوی باکو در حال پیشروی است. قاعدتاً آنچه در رأس موضعگیریهای ایران قرار دارد و به مقامات جمهوری آذربایجان نیز یادآوری شده است مسأله احداث کریدور از طریق بهکارگیری زور و اشغال خاک ارمنستان است. ایران مخالفت این موضوع است. این مخالفت را اعلام کرده است و به این مخالفت نیز ادامه خواهد داد. میخواهم بگویم این روندی است که آغاز شده و به احتمال فراوان به سرانجام هم خواهد رسید چرا که تنها مخالف جدی راهاندازی این کریدور ایران است و متأسفانه در کشورمان نیز ما با فقدان تصمیمگیری و اختلاف نظرهای جدی در این خصوص مواجه هستیم، مواردیکه میتواند از اجرای این پروژه ممانعت بهعمل آورد.
🔹 ایران عنوان کرده است که با راهاندازی کریدور موردنظر مشکلی ندارد اما به هیچ وجه حاضر به چشم پوشی از مرز مشترک خود با ارمنستان نیست. این در حالی است که باکو با حمایت آنکارا و تل آویو مدعی شده است که آنچه تحت عنوان مرز مشترک ایران و ارمنستان شناخته میشود به آذربایجان تعلق داشته است. به نظر میرسد که روسها نیز از موضع باکو حمایت میکنند. این موضع روسیه در شرایط فعلی که ایران، این کشور را یکی از همپیمانان خود تلقی میکند چطور ارزیابی میکنید؟
🔺 روسیه از دریچه منافع ملی خود به این موضوع نگاه میکند. روسیه همواره بازیگر سنتی و قدرتمندی در منطقه بوده است کما اینکه هر دو جنگ اول و دوم قره باغ با میانجیگری مؤثر روسیه به پایان رسید. در نتیجه مسکو کاملاً از آنچه در میدان رخ میدهد آگاه است. البته موضع روسیه طی سالهای اخیربا تغییراتی هم همراه بوده است. این کشور از زمان آغاز جنگ دوم قرهباغ تا زمان امضای بیانیه ۹ مادهای، باز شدن خطوط مواصلاتی را پذیرفته بود و در عین حال اعتقادی به راهاندازی طرحی به نام کریدور نداشت اما جنگ اوکراین و مسدود شدن مسیرهای احتمالی دسترسی روسیه به غرب موجب شد تا مسکو توجه ویژهای به مسیرهای جنوبی داشته باشد. به اعتقاد روسها، راهاندازی کریدور (زنگزور) این امکان را فراهم میکند که روسیه بتواند از طریق آن به ترکیه و پس از آن دریای مدیترانه و کشورهای افریقایی و اروپایی دسترسی داشته باشد. در نتیجه به همین دلیل مسأله راهاندازی کریدور برای روسها به موضوع حائز اهمیتی تبدیل شده است. البته یک تفاوت جدی در نگاه روسها با سایرین در رابطه با مسأله راهاندازی کریدور زنگرور وجود دارد و آن هم این است که علی رغم اینکه باکو با حمایت حامیان خود خواهان حاکمیت بر این کریدور است اما مسکو تمایل دارد که این حاکمیت در اختیار ارمنستان قرار گیرد و مدیریت و نظارت بر آن هم، به روسیه واگذار شود تا ازاین طریق از نفوذ بازیگران غیرمنطقهای مانند ناتو جلوگیری کرده باشد.
🔗
مطالعه کامل در سایت مرجع
🌐 آدرس صفحات ما در شبکههای اجتماعی
🔻
yek.link/sardabir
👇
☫
@sardabir313 ☫