🚨
دوراهی پس از صد سال در ترکیه
▪️انتخابات یکشنبه ریاستجمهوری ترکیه، یک قرن پس از فروپاشی عثمانی، تصویری کامل از دوقطبیهای سیاسی اجتماعی همسایه غربی است کدام گزینه به طور نسبی به منافع ملی ایران نزدیک است؟
🔸یکشنبه هفته آینده (24 اردیبهشت) ترکیه شاهد برگزاری انتخابات ریاستجمهوری و پارلمان خواهد بود.
🔻نظرسنجی روز شنبه «آکسوی ریسرچ» نشان میدهد قلیچداراوغلو، با 55% آرا نسبت به 46% آرای اردوغان، پیشتاز است. درمقابل و در دسته دوم، نظرسنجیها، نشان میدهد حزب عدالت و توسعه با بیش از ۳۲% آرا پیشتاز رقابت است.
🔻دسته سوم نظرسنجیها نیز معتقدند نامزدهای حاضر قادر به کسب آرای بیش از 50% در دور اول نیستند و انتخابات به دور دوم کشیده خواهد شد. نظرسنجیهای منتشرشده با توجه به تفاوتهای بسیار، قابل اتکا نیستند ولی با این وجود نکاتی درباره وضعیت کلی ترکیه وجود دارد:
1. درصورت تشکیل دولت مخالفان و ناتوانی در اداره دولت و فروپاشی ائتلافشان، این بار حزب عدالت و توسعه چهارسال دیگر در شرایطی به قدرت بازخواهد گشت که مخالفان بار دیگر بیاعتبار شده و دیگر متحد نیز نیستند.
2. با توجه به احتمال شکست دولت مخالفان و بازگشت مقتدرانه عدالت و توسعه، میتوان انتظار داشت مخالفان پس از دست تسلط بر مراکز قدرت، با همراهی آمریکا دست به سرکوب این حزب بزنند.
3. بیماری احتمالی اردوغان در روند فعالیتهای حزب عدالت و توسعه اثرگذار است. چه با پیروزی و چه با شکست او، بیماری اردوغان میتواند حزب را از مدیریت قاطعانهاش محروم سازد.
4. اگر در ترکیه فردی از اوضاع اقتصادی نگران باشد و نیاز به تغییر را احساس کند، به دشواری میتواند برای پاسخ به این نیاز خود روی مخالفان حسابی باز کند.
5. تا مدتها اینگونه تبلیغ میشد که آمریکا از جهاتی مطرح شدن حزب عدالت و توسعه در ترکیه را به سود خود تلقی میکرد و برداشتش این بود که با اردوغان میتواند نسخهای لیبرال از اسلامگرایان ارائه کند تا رقیبی برای قرائت اسلامگرایان انقلابی موجود در ایران به منطقه و جهان اسلام معرفی کند. این تبلیغ چه درست بود و چه غلط بهسرعت از سوی مقامات عالی تهران اصلاح شد، زیرا آنها معتقد بودند واشنگتن بهطورکلی از اسلامگرایی تنفر دارد.
6. ترکیه در مسیر بالفعلسازی ظرفیتهای خود برای تبدیل به قدرتی منطقهای است، درحالیکه آمریکا میکوشد این کشور را در مرحله صرفا دارای ظرفیت نگاه دارد.
🔹
نکاتی دربارهٔ قلیچداراوغلو
1. در ترکیه، او پادزهر حزب عدالت و توسعه اسلامگرای ریشهدار در مذهب حنفی و مسلک اخوانی است.در منطقه نیز او نمونه یک سیاستمدار شیعه و تکنوکرات است. خیزش سیاسی علویان سکولار ترکیه میتواند سوریه را که به محور مقاومت و کشورهایی مانند مصر و الجزایر نزدیک کرده، به آنکارا نیز نزدیک کند. این نزدیکی میتواند به نفع آمریکا باشد.
2. انتخاب قلیچداراوغلو میتواند زیانهای بزرگی برای روسیه داشته باشد.
3. روی کارآمدن قلیچداراوغلو، ردای قدرت در منطقه را از تن ترکیه بیرون میآورد. با روی کار آمدن قلیچداراوغلو ملیگرایی ترکی در سیاست خارجی ترکیه به دلیل ریشههای قوی باقی میماند اما این کشور از نفوذ در جهان عرب دست خواهد کشید.
4. ترکیه با حضور فردی مانند قلیچداراوغلو به سمت انجماد منطقهای و نقشپذیری از سوی آمریکا حرکت میکند.
5. قلیچداراغلو مورد حمایت دولتها و سفارتخانههای غربی بوده و در آخرین تحریک نیز درحالیکه احزاب و شخصیتهای قدرتمندی در ائتلاف 6 حزب مخالف اردوغان وجود داشته، با توجه به ظرفیتهای منفی قلیچداراغلو مانند علویمذهب بودنش، او بهعنوان نامزد نهایی انتخاب شده است.
6. قلیچداراغلو در زمان صحبت از ریشه خراسانی خود شاید به این فکر میکرد که اگر ایران با کارتهای منطقهای خود مانند تسهیل عادیسازی روابط آنکارا-دمشق بهره گیرد میتواند به اردوغان در انتخابات کمک کند.
7. آنچه قلیچداراوغلو دربارهٔ نگاهش به غرب اعلام میکند بسیار ضعیفتر از رابطه عمیقی است که او با آمریکا در عمل برقرار کرده است.
8. قلیچداراوغلو به دنبال آن است خود را پادزهر شرایط فعلی ترکیه معرفی کند.
🔹
برای ایران اردوغان بهتر است یا قلیچداراوغلو؟
🔻فارغ از مسائل ذاتی و مطلوبیتها، با توجه به توان بالای اثرگذاری منطقهای ایران، تهران قابلیت انطباق با هر شرایطی را دارد. عدهای اردوغان را برای ایران مطلوب میدانند، اما باید توجه داشت تهران در عین مخالفتها و اخلالگریهای اردوغان بهویژه در بحران سوریه بهعنوان یکی از مهمترین آوردگاههای محور مقاومت با دشمنان، به جایگاه بلند خود دست یافته و در این وضعیت، حزب عدالت و توسعه اگر مانع نبوده، عامل پیشرفت نیز به شمار نمیآمده است. از این رو برکناری اردوغان بهمعنای ازدسترفتن یک متحد بزرگ و عامل قدرتزا برای ایران نیست.
🔗
منبع
👇
☫
@sardabir313 ☫