🔹بلینکن در اولین توقف خود در خاورمیانه، صبح ۱۲ اکتبر ۲۰۲۳ وارد اسرائیل شد و مستقیماً به دیدار نتانیاهو رفت.
نتانیاهو درخواست مهمات کرد و تأکید کرد: "ما به سه چیز نیاز داریم: مهمات، مهمات، و مهمات." بلینکن با تأکید حمایت آمریکا گفت: "ما در کنار شما هستیم." اما وقتی بلینکن درباره وضعیت غیرنظامیان در غزه پرسید، نتانیاهو به سرعت گفت که قصد دارند آنها را به مصر بفرستند. بلینکن شگفتزده شد و پیشنهاد داد ابتدا با رهبران عرب گفتگو کند.
🔷پادشاه اردن، عبدالله دوم، در دیدار با بلینکن در ۱۳ اکتبر ۲۰۲۳ گفت:
"ما اسرائیل را از خطر حماس که شاخهای از اخوانالمسلمین است، آگاه کردیم و باید با این گروه مقابله کند؛ اما من نمیتوانم این موضوع را بهصورت علنی مطرح کنم."
🔷چند ساعت پس از دیدار با پادشاه اردن، بلینکن به دوحه رفت و با امیر قطر، تمیم بن حمد آل ثانی، ملاقات کرد. امیر به بلینکن گفت که رهبران حماس در دوحه از حملات ۷ اکتبر اطلاعی نداشتند و احتمالاً این کار توسط یحیی السنوار به تنهایی انجام شده است. بلینکن از قطر درخواست کرد تا پس از پایان بحران گروگانها، از حمایت از دفتر سیاسی حماس دست بردارد. وودوارد اشاره میکند که بلینکن از نقشههای واضح قطر برای حل بحران غزه تحت تأثیر قرار گرفت.
🔷کتاب وودوارد اشاره میکند که بلینکن در مسیر سفر خود به عربستان، در بحرین توقف کرد و با پادشاه حمد بن عیسی آل خلیفه ملاقات داشت. پادشاه بحرین نیز مانند پادشاه اردن بر لزوم مقابله و از بین بردن حماس تأکید کرد.
🔷 بلینکن در ۱۴ اکتبر ۲۰۲۳ با فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی، در ریاض دیدار کرد. فیصل تأکید کرد که حماس به عنوان یک گروه اخوانالمسلمین تهدیدی برای امنیت منطقه است و باید از بین برود. وی همچنین به نگرانی از تأثیرات اقدامات اسرائیل در غزه بر امنیت عربستان اشاره کرد و گفت نگران است پس از حماس گروهی تندپر تر از آنها بر سر کار بیاید همانطور که داعش از القاعده افراطی تر بود
همچنین در پاسخ به سوال بلینکن برای کمک به بازسازی غزه، فیصل گفت عربستان تمایلی به تأمین مالی پیامدهای اقدامات نتانیاهو حتی یک خرج کردن ۱ دلار هم ندارد.
🔷 بلینکن در دیدار خود با محمد بن زاید، رئیس امارات، با موضعی تندتر از سایر رهبران عرب مواجه شد.!
بن زاید بر لزوم ادامه جنگ تا نابودی کامل حماس تأکید کرد و اظهار داشت که امارات آماده است به اسرائیل زمان و فرصت کافی برای این کار بدهد، به شرطی که اسرائیل ورود کمکهای بشردوستانه به غزه را برای جلوگیری از خشم مردم عرب تسهیل کند.
🔷 در آخرین توقف پیش از بازگشت به اسرائیل، بلینکن در مصر با عبدالفتاح السیسی دیدار کرد. السیسی خواستههایی داشت:
حفظ پیمان صلح ۱۹۷۹ با اسرائیل و جلوگیری از مهاجرت فلسطینیها به سینا. سپس عباس کامل، رئیس اطلاعات مصر، به بلینکن پیشنهاد داد که اسرائیل به صورت تدریجی وارد غزه شود و اطلاعاتی نیز درباره تونلهای حماس به او ارائه داد. بلینکن و تیمش تحت تأثیر عزم مصر در نابودی حماس قرار گرفتند و این اطلاعات را به اسرائیل منتقل کردند.
🔷در پایان سفر دوره ای بلینکن به کشورهای عربی؛ بلینکن در ۱۶ اکتبر به تلآویو بازگشت و با نتانیاهو دیدار کرد و از او خواست که اجازه ورود کمکهای انسانی محدود به غزه داده شود.
نتانیاهو به شدت این درخواست را رد کرد و گفت اسرائیلیها کمک به فلسطینیها را نمیپذیرند. بلینکن تلاش کرد با اشاره به حمایت ضمنی برخی کشورهای عربی از اقدامات اسرائیل، نظر نتانیاهو را تغییر دهد. او به ویژه نقل قولی از محمد بن زاید آورد که اسرائیل باید به کشورهای عربی فضای بیشتری بدهد تا در برابر مردم خود توجیهی برای این سکوت داشته باشند!
✔️به کانال ساعت ۰۰:۰۰ بپیوندید 👇
https://eitaa.com/joinchat/2792882744C3f5cd5b9ff