🔺 فاَنتَ ولیُّ کُلِّ نعمةٍ و منتهی کُلِّ رغبةٍ...
♦️ [نعمت] در عصر اوایل اسلام یکطور معنا میشد، اما در وضع فعلی جهان تا اندازهای وسعت پیدا میکند.
نعمت را در زمانهای سابق چه میدانستند؟ باران که میآمد میگفتند خدا نعمت داده، خشکسالی برطرف میشد، زمین سبزهزار میشد، هوا خیلی گرم نمیشد، خیلی سرد نمیشد، اینها را نعمتهای الهی حساب میکردند.
اما علوم به تدریج نشان دادند که نعمت و خوان نعمت الهی از موجودات بسیار ضعیف و کوچک، چه مادی و چه حیوانی و جاندار تا کهکشانهایی که میلیاردها سال نوری از ما فاصله دارند، اینها همه خوان گستردهی الهی است.
🔹 وقتی بنا شد که جان در تن نعمت باشد و تن منحصر به ما و حیوانات و اسب و شتر باشد، این یکطور فهم از نعمت خداست، ولی وقتی کشف شد که سلولهایی که -با وسائل بسیار پیشرفته باید آنها را دید، آنها هم جان دارند- شرایط جانداری در آنها هم ملاحظه شده، شرایط مهندسی خلقت در آخرین درجات ظرافت، آنها را درست کرده و جان داده و چندین میلیون از آنها یک قطره خون را تشکیل داده، همهی آنها نظم از خدا گرفتهاند که موجودیتشان به مهندسی عالم خلقت است، این یک فهم دیگری از نعمت الهی است.
🔸 پس بنابراین ما به هر چیزی که خیری در آن یافت شود توجه کنیم، طبق فرمودهی این دعا ناخودآگاه دستمان را به سوی لطف خدا دراز کردهایم، منتهی در قالب یک موجود، در قالب یک میوه، در قالب یک لباس، یک مسکن، یک هوا، یک انرژی، یک اکسیژن، همهی این مسائل، نعمتهایی است که از دست قدرت الهی دارد به ما الآن میرسد. وقتی چشم یا پلک چشممان را با اختیار حرکت میدهیم این یک نیرو و قوه و نعمت است که از او دارد به ما میرسد.
☑️ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama