♨️از مَهریههای بیمِهر تا بیمِهری مَهریهها
✍محمدرضا آرام پژوهشگر مرکز رشد
📍در باور عرفی مهریه به عنوان پشتوانهای برای زن و ابزاری برای گروکشی تعریف میشود.
حال آنکه طبق آمار معمولاً شاهد رابطه معکوس میان نرخ طلاق و مهریه هستیم. یعنی به میزان افزایش مهریه، نرخ طلاق نیز افزایش مییابد.
📍مهریه در اسلام ابزاری است برای افزایش محبت میان زوجین نه ابزاری بازدارنده برای طلاق!
در خانوادهای که نرخ مهریه پایین و در حدّ توان زوج است، اصل بر اعتماد و مدارا در زندگی است، امّا در خانوادهای که نرخ مهریه بالا و خارج از توان زوج است، اصل بر بیاعتمادی و جدایی است.
لذا مهریه سنگین، خود یکی از عوامل کینهتوزی در زندگی محسوب میشود: «لَا تُغَالُوا فِی مُهُورِ النِّسَاءِ فَتَکُونَ عَدَاوَهً» امام علی(ع).
📍در روایتی دیگر یکی از نشانههای زنِ بابرکت، پایین بودن مهریه اوست و یکی از نشانههای نحوست زن، مهریه زیاد اوست: «أَنَّ مِنْ بَرَکَهِ الْمَرْأَهِ قِلَّهَ مَهْرِهَا وَ مِنْ شُؤْمِهَا کَثْرَهَ مَهْرِهَا».
از این روست که طبق آموزهها خانواده عروس باید اصرار بر پایین آوردن مهریه و خانواده داماد اصرار بر بالابردن مهریه داشته باشند تا کارکرد محبتآفرین مهریه بیشتر ظهور و بروز پیدا کند.
📍نپرداختن مهریه توسط مرد نیز جزء بالاترین گناهان محسوب میشود به طوری که طبق روایت پیامبر(ص): خداوند در روز قیامت هر گناهی را میبخشد مگر گناه ندادن مهریه!
📍هولناکتر از ندادن مهریه، نیّت و قصد ندادن مهریه است. اگر مرد به هنگام تعیین مهریه، قصد دادن مهریه تعیین شده را نداشته باشد و در دل بگوید: «کی داده؟ کی گرفته؟» این کار او -طبق روایات- به منزله
دزدی و زنا است.
📍بهعنوان مثال میتوان به صحیحه فضیلبنیسار از امام صادق(ع) اشاره کرد: «فِی الرَّجُلِ یَتَزَوَّجُ الْمَرْأَهَ وَ لَا یَجْعَلُ فِی نَفْسِهِ أَنْ یُعْطِیَهَا مَهْرَهَا فَهُوَ زِنًى». یا به این حدیث از پیامبر(ص) در نهجالفصاحه اشاره کرد که: هر کس با زنى ازدواج کند و در خاطر داشته باشد که مهر او را نپردازد هنگام مرگ چون زناکاران بمیرد! «مات یوم یموت و هو زان»
💠
کانال معرفت شناسی
@sh_marefat
@sh_marefat