🔰
به سمت عدالت انتخاباتی/ بخش دوم
🔸شرحی بر ایده جدید برگزاری انتخابات مجلس با الگوی تناسبی
3⃣
بروز تنش در تبلیغات انتخاباتی: در الگوی اکثریتی مسئله پیروزی در انتخابات مسئله حضور کامل در قدرت یا حذف کامل از قدرت است. ازاینرو تنشهای انتخاباتی افزایش میابد. درواقع الگوی اکثریتی زمینهساز و تقویتکننده دوقطبیهای انتخاباتی است. گفتنی است دوقطبیهای انتخاباتی میتواند منجر به شکلگیری دوقطبیهای اجتماعی و بروز تنش در میان مردم شود.
4⃣
ضعف نظارت اقلیت بر اکثریت: در الگوی فعلی بازنده انتخابات بهصورت کلی از ساختار تصمیمگیری حذف میشود. حذف کامل جریان رقیب از ساختار سیاسی کشور منجر به تضعیف نظارت جریانات سیاسی بر یکدیگر و افزایش احتمال فساد خواهد شد.
🔻
طرح مصوب مجلس
بهارستانیها در نشست علنی روز یکشنبه، ۷ خرداد، استفاده از مدل انتخابات تناسبی برای انتخابات مجلس در حوزه انتخابیه تهران را با ۱۶۱ رأی موافق تصویب کردند. آنها پیش از این نیز طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس را بررسی و برخی از آن بندهای آن را تصویب کرده بودند. اگرچه آن زمان در بین موارد مصوب تغییری از مدل انتخاباتی به چشم نمیخورد اما مجلس چند روز بعد، با الحاق یک ماده به طرح پیشین، مصوبه خود را کامل و مزیتهای فرمول تناسبی را به نظام انتخاباتی کشور وارد کرد.
🔹بر اساس این مصوبه، برای شروع، انتخابات مجلس تنها در یک حوزه انتخابیه بزرگ یعنی تهران، ری، اسلامشهر و شمیرانات که دارای ۳۰ کرسی نمایندگی است، بر اساس مدل تناسبی برگزار میشود. طبق مصوبه ی مجلس نامزدهای انتخاباتی می توانند به صورت لیستی و انفرادی در انتخابات مجلس تهران حضور یابند. هر نامزد تنها حق حضور در یک لیست را خواهد داشت. همچنین لیستهای انتخاباتی باز بوده و مردم به تشخیص خود به نامزدهای مورد علاقه از لیست های مختلف رای خواهند داد. با پایان رای گیری، مجموع آراء نامزدهای هر لیست در قیاس با مجموع آراء کلیه لیست ها، نسبت آراء اخذ شده توسط آن لیست را مشخص خواهد کرد. بر مبنای نسبت آراء لیست، تعداد کرسی های هر لیست مشخص خواهد شد.
🔹با مشخص شدن تعداد کرسی های اختصاص یافته به فهرست ها، نفرات حائز بیشترین رای در هر فهرست تا سقف سهم آن فهرست وارد مجلس خواهند شد. همچنین اگر نامزد منفردی جزو سی نفر اول تهران باشد به عنوان منتخب به مجلس راه خواهد یافت و کرسی های باقی ماند بین فهرست های انتخاباتی توزیع خواهد شد.
🔻
نتایج برگزاری انتخابات مجلس طبق الگوی جدید
🔸
ایجاد عدالت انتخاباتی
در الگوی تناسبی به دلیل آنکه هر فهرست انتخاباتی متناسب با آراء کسبشده حائز کرسیهای نمایندگی مجلس از آن حوزه انتخابیه میشود، گروهی حذف نشده و احتمال حضور سلایق مختلف جامعه در مجلس افزایش میابد.
🔸
افزایش ثبات سیاسی-اجتماعی
در الگوی تناسبی، برخلاف الگوی اکثریتی، انتخابات بر مبنای حذف اقلیت نبوده و حضور گروههای مختلف سیاسی در مجلس شورای اسلامی تا حد بالایی تضمینشده است. در الگوی تناسبی گروههای سیاسی میدانند که با توجه به پایگاه اجتماعیشان، حداقلی از کرسیهای نمایندگی حوزه انتخابیه را دارا هستند. مضافاً اینکه طرفداران یک جریان سیاسی نیز میدانند که جریان سیاسی رقیب قطعاً در مجلس آینده حضور خواهد داشت و قابلحذف شدن نیست. چنین مکانیسمی تنشهای انتخاباتی و احتمال دوقطبی سازی جامعه را بهشدت کاهش خواهد داد.
🔸
افزایش مشارکت در انتخابات
در الگوی تناسبی، به دلیل آنکه گروههای اصلی سیاسی حذف نشده و گروههای مختلف متناسب با میزان آراء کسبشده واجد کرسیهای نمایندگی میشوند انگیزه مشارکت در انتخابات در میان طرفداران آنان افزایش میابد. گفتنی است در نظام اکثریتی به دلیل ماهیت حذفکنندگی آن، افزایش مشارکت در انتخابات معمولاً با افزایش تنشهای سیاسی و دوقطبی سازی جامعه همراه است. در چنین شرایطی «رأیها سلبی» بوده و سلیقههای مختلف سیاسی از ترس آنکه گروه بدتر رأی نیاورد به گروه بد (ازنظر خودشان) رأی دادهاند. درحالیکه در الگوی تناسبی افزایش مشارکت در انتخابات بهدور از تنشهای سیاسی- اجتماعی و با «رأی ایجابی» به دست میآید.
🔸
حفظ مردمسالاری در همه مراحل انتخابات
در این طرح مردم میتوانند به نامزدهای مختلف از فهرستهای مختلف رأی دهند. در این صورت رأی مردم به افراد، تعیینکننده ترتیب نامزدهای فهرستهای انتخاباتی بوده و احزاب سیاسی نقشی در تعیین ترتیب نامزدهای فهرستهای انتخاباتی نخواهند داشت. در چنین مکانیسمی هم فهرستهای انتخاباتی باهم رقابت میکنند، هم افراد در درون فهرستهای انتخاباتی با یکدیگر رقابت میکنند.
#کانال_شبکه_عماریون
@shabake_ammarion