چگونگی تشکیل گروه
#خاطره_نویسی
اول:
کسانی که فقط مصاحبه انجام میدهند و خلاصه آن را مینویسند.
دوم:
کسانی که علاوه بر مصاحبه، خاطرات را نگارش و ویرایش میکنند.
سوم:
نویسندگانی که با استفاده از منابع اول و دوم، خاطرات را تبدیل به داستان و رمان و نمایش و سناریو میکنند و یا آنها را برای چاپ آماده مینمایند.
طبیعتاً تعداد اعضای هر گروه به ترتیب کم میشود و در مورد سوم انگشتشمار میگردد و شاید در زمان ما هم زندگی نکنند. اگرچه گروه سوم، مهمترین کار را انجام میدهند و هدف ما این است که تمام همکاران به چنین قدرتی دست یابند ولی نقش گروههای اول و دوم هم بسیار حیاتی و تعیین کننده است. در اصل، اگر دو گروه نخست کارشان را خوب انجام ندهند، گروه سوم منابع خوب و معتبری در دسترس نخواهند داشت.
نکته دیگر اینکه گروه سوم بخاطر مهارتی که در نویسندگی دارند نیازی به آموزش ما ندارند ولی در هر حال نیاز به منابع غنی و صحیح خواهند داشت و این منابع را باید گروههای اول و دوم با طرح سؤالات مناسب تهیه کنند. البته اگر گروه دوم، با شرکت در کلاسهای نویسندگی و خاطرهنگاری و همچنین با تمرین مداوم، دارای مهارت کافی شوند میتوانند نقش مؤثرتری در تهیه مصاحبهها و تبدیل آنها به خاطره و داستان داشته باشند چون شخصاً مصاحبه را انجام دادهاند و حال و هوای مصاحبه را در یاد و خاطر دارند و به راحتی میتوانند حسگیری کنند و احساس خود و مصاحبه شونده را در نوشتههایشان القا کنند، در حالیکه گروه سوم ممکن است از چنین فضائی محروم باشد. البته گروه چهارمی هم در این طرح و برنامه نقش اساسی دارند که بعنوان «مرکز» عمل میکنند و کارهای تدارکاتی و ستادی و هماهنگی و بایگانی را بعهده دارند که البته باید آموزش کافی در مورد کار و مسئولیت خود دیده باشند.
دو هدفِ کاربردی
این برنامه دو هدف کاربردی را دنبال میکند:
۱- انجام مصاحبه
۲-خاطرهنویسی بر اساس مصاحبهها
هدف اول اصل است ولی اگر هدف دوم از آن منتج شود، پرثمر است. لذا مصاحبهگران باید طوری برنامهریزی کنند که از هر مصاحبۀ یکساعتی، حداقل ده خاطره کوچک و بزرگ بیرون بیاورند.
اگر مصاحبهگر قادر به نگارش و ویرایش نیست باید با وسائل صوتی مطمئن کل مصاحبه را ضبط کند و در شروع مصاحبه نکات مهم را شامل تاریخ، مکان، زمان، نام مصاحبه کننده و نام مصاحبه شونده و موضوع را بیان کند.
سپس همزمان با ضبط، نکات کلیدی مصاحبه را بنویسد و ضمن هدایت مصاحبه به مسیر دلخواه حداقل یک برگه در مورد کل مصاحبه پر کند و تحویل مرکز دهد.
این برگه باید شامل اطلاعات زیر باشد: شماره مصاحبه ، تاریخ ، مکان ، مصاحبه شونده ، همراهان ، موضوع مصاحبه، تعداد خاطرهها در این مصاحبه ، تاریخ تحویل ، تحویل گیرنده، و یک یا چند جمله درباره هر خاطره .
بر اساس این اطلاعات، گروه ویرایش و نگارش میتوانند امکان دستیابی سریع به منابع داشته باشند.
اما هدف مطلوب این است که مصاحبهگر پس از انجام مصاحبه خودش قدرت نگارش و ویرایش داشته باشد و خاطرات را از دل آن مصاحبه بیرون بکشد و کار خود را به دوش دیگران نگذارد.
#تیم_سازی
#مصاحبه
#آموزش
#روش
@shahid_ketabi