چرا گفت وگوی ایران با طالبان بحث برانگیز شده است؟
اقدام ایران در گفتوگو با طالبان اقدامی مبتنی بر منافع ملی است و کاری است که سایر کشورها هم آن را آغاز کردهاند چراکه طالبان نیرویی نیست که بتوان آن را انکار کرده و نادیده گرفت.
🔹 به هر حال ذهنیت منفی در ایران در مورد طالبان وجود دارد. از نظر تاریخی، این قبائل پشتون بودند که در اواخر حکومت صفویه به ایران حمله کردند و از طرفی، وقتی طالبان به قدرت رسید، گروههای زیادی را تحت فشار قرار دادند، تعداد زیادی از افراد کشته شدند، گروههای افراطی نظیر القاعده در افغانستان رشد کردند و یک نوع حکومت استبدادی در افغانستان ایجاد کردند.
🔹 حادثه مزار شریف در سال ۷۷ و شهادت دیپلماتهای ایران در جریان حمله به سرکنسولگری ایران در این شهر بر ایجاد ذهنیت منفی در نزد ایران اثرگذار بوده است.
البته طالبان نقش خود را در آن ماجرا رد میکند و مدعی است که این کار توسط گروههای نزدیک به پاکستان مانند سپاه صحابه انجام شده است.
🔹 رویکرد ایران تشویق طالبان به آتشبس و ترغیب آنها به گفتوگو با دولت، جریانها و گروههای افغانستانی بدون هر گونه پیششرط است. اینکه طالبان پیشنهاد داده دولت مرکزی افغانستان استعفا دهد و یک دولت موقت تشکیل دهد، مورد حمایت ایران نیست چراکه بعید به نظر میرسد که از آن توافقی به دست آید و موجب بیثباتی بیشتر در این کشور میشود.