آیینها و فرهنگ، جشنهای اسلامی (۲)
مولد السیدة زینب الکبری (س)
💢 یکی از ظرفیتهای مهم تبلیغی، توجه به نقاط مشترک مناسکی و فرهنگی میان جوامع هدف است. با بهرهگیری از این ظرفیت میتوان جریانها و رویدادهای مشترکی را ایجاد، و درنهایت مخاطبان بیشتری را جذب کرد. این موضوع زمانی اهمیت بیشتری مییابد که این اشتراکات (جشنها و آیینها و...) در نقاط متکثر جغرافیایی وجود داشته باشد.
💢 بیشک با برنامهریزی منسجم و طراحی نو، و با بهرهگیری از بستر مراسمها و آیینهای مشترک، زیارتگاهها و مفاهیم مورد علاقه جوامع مختلف میتوان به نتایج خوبی دست یافت. یکی از این محورهای مشترک،
زینب کبری (س) است. در واقع، میلاد زینب کبری (س) و مقام و زيارتگاه آن حضرت که در چند کشور اسلامی قرار دارد، میتواند محور اقدامات رسانهای و تبلیغی موثر باشد.
🕌
بارگاه زینب کبری در سوریه
🇸🇾 بارگاه دخت امیرالمؤمنین (ع) در کشور سوریه و فعالیتهای دینی و فرهنگی حول آن بیشتر شناخته شده است. بزرگداشت حضرت زینب (س) در ایران و دیگر کشورهای اسلامی برگزار میشود، اما متأسفانه این بزرگداشت در غیر ایران کمتر مورد توجه قرار میگیرد.
🕌
یوم المولد در مصر
در مورد محل دفن حضرت زینب (س) سه دیدگاه وجود دارد:
● براساس نظر مشهور مدفن ایشان در کشور سوریه و جنوب شهر دمشق است.
● برخی مورخان بر این باورند که مدفن ایشان در کشور مصر، در
منطقه السیدة الزینب شهر قاهره قرار دارد. این مکان به مقام السیدة زینب مشهور، و زیارتگاه شیعیان و دوستداران اهلبیت (ع) است. (ابراهیم، محمد زکی، مراقد أهل البیت فی القاهرة، ص۶۸ و ۶۹)
● براساس دیدگاه سوم، مدفن حضرت زینب (س) در قبرستان بقیع در مدینةالنبی قرار دارد. سیدمحسن امین درباره موقعیت مدفن حضرت زینب کبری همین دیدگاه را پذیرفته و دلایلی را در رد دو قول نخست ارائه کرده است. (منبع: اعیان الشیعة، ۱۴۰۳ق، ج۷، ص۱۴۰-۱۴۱)
🇪🇬 براساس یک نقل تاریخی، حضرت زینب (س) از نخستین بانوان اهلبیت (ع) است که به سرزمین مصر وارد شده و آن را شرافت بخشیدهاند. بنابر این نقل، ایشان در اوایل ماه شعبان به این سرزمین وارد شدهاند. از این رو، دوستداران اهلبیت (ع) از داخل و خارج مصر، در روزهای پایانی ماه رجب (با عنوان
یوم المولد)
گردهمایی بزرگی را در این مقام برگزار میکنند، و ضمن جشن میلاد این بانوی بزرگ، حلقههای سرود صوفیانه برگزار میکنند.
🇪🇬 نکته حائز اهمیت اینکه اکثر قریببهاتفاق مردم مصر را اهلسنت دوستدار اهلبیت پیامبر و البته دارای
گرایشهای صوفیانه تشکیل میدهند. این مسلمانان در مناسبتهای گوناگون علاقه و محبت خود به خاندان عصمت و طهارت را ابزار می کنند.
🇪🇬 علمای مسلمان مصر بر این باورند که مرقد مطهر حضرت زینب(ع) در این کشور قرار دارد و در مراسمها و مناسبتهای مختلف به این بانوی بزرگ اسلام ادای احترام میکنند.
🎥
گزارش تصویری از جشن مولد السیدة قاهره
🇪🇬 مقام حضرت زینب در مصر در سال ۹۵۱ ه.ق. توسط
والی عثمانی على باشا بازسازی و حدود مسجد در آن تعیین شد.
الأمير عبدالرحمن نیز بار دیگر در سال ۱۱۷۱ ه.ق. این مقام را
بازسازی کرد.
🕌
روز عفاف در عراق
✨ یکی از اقدامات بین المللی و مشترک میان محبان و دوستداران حضرت زینب کبری، نامگذاری جهاتی این در متناسب با یکی از ویژگیهای ایشان است.
🇮🇷 در ایران روز ولادت زینب کبری (س)
روز پرستار نام گرفته است.
🇮🇶
حازم الخالدی عضو شورای استان کربلا در سال ۲۰۱۷ از تصویب روز ولادت حضرت زینب (ُس) بهعنوان روز عفاف خبر داد و از سازمانهای بینالمللی خواست که این روز را بهعنوان
روز جهانی عفاف بهرسمیت بشناسند.
🇮🇶 الخالدی گفت:
"شورای استان کربلا تصویب کرد که روز پنجم ماه جمادیالاول، مصادف با ولادت حضرت زینب (س)، روز عفاف باشد.
همچنین درخواستی به هیئت وزیران مبنیبر نامیدن این روز بهعنوان روز ملی عفاف ارائه شده است. ما همچنین از سازمانهای بینالمللی خواستهایم که این مناسبت را بهعنوان روز جهانی عفاف بهرسمیت بشناسند."
✅ تشکیل هیئتهای چندملیتی در موضوعاتی چون اربعین حسینی، بزرگداشت چهرههای شاخص و مقبول دینی در میان جوامع اسلامی همچون امیرالمؤمنین و امام مجتبی (که نزد سادات و اشراف حسنی در حجاز و اردن و سایر کشورهای اسلامی جایگاه ویژه دارد) و نیز حضرت زینب کبری می تواند شکلدهنده جریانهای بینالمللی اثرگذار باشد.
💐
ایام میلاد اسوه صبر و عفاف، حضرت زینب کبری (س) بر همگان مبارک باد💐
#افاده_تبلیغی
#اندیشکده_تبلیغ
👈
مؤسسه اطلس شیعه