مصطفی جمشیدی (Мустафа Джамшиди):
📔 تقویم شیعه
🗓 هفتم صفر
💠 شهادت امام مجتبی علیه السلام
🔹 در این روز در سال ۵۰ هجری قمری امام مجتبی علیه السلام در سن ۴۷ سالگی در مدینه به شهادت رسیدند ولی اشهر بین علمای امامیه شهادت حضرت در ۲۸ ماه صفر است.
🔸 رسول خدا صلی الله علیه و آله در بارهی حضرت مجتبی علیه السلام فرمودهاند: کسی که بر او بگرید کور نمیشود روزی که چشمها نمیبینند، و کسی که بر آن حضرت محزون باشد دلش محزون نمیشود روزی که دلها محزون است، و کسی که آن حضرت را در بقیعش زیارت کند قدمش بر صراط ثابت میماند روزی که قدمها بر صراط میلغزد ...
◾️ نسب شریف آن حضرت علیه السلام
🔸 از طرف مادر، جدشان خاتم الانبیاء و المرسلین محمد بن عبد الله صلی الله علیه و آله، جدهشان جناب خدیجه بنت خویلد ام المومنین علیها السلام است و از طرف پدر جدشان سید بطحاء حضرت ابو طالب علیه السلام، جدهشان جناب فاطمه بنت اسد علیها السلام است. پدر: مولی الموالی امیر المومنین علی بن ابی طالب علیهما السلام. مادر: سیدة النساء فاطمه زهراء علیها السلام. برادرانی مانند حضرت سید الشهدا علیه السلام و ابا الفضل العباس علیه السلام، و خواهرانی همچون زینب کبری و ام کلثوم علیهما السلام.
◾️ بعضی از صفات آن حضرت علیه السلام
🔸 در جود و سخاوت زبانزد همگان بود، به حدی که در طول عمر شریف سه بار مالشان را _ حتی کفش خود را _ در راه خدا تقسیم کردند. حلم و صبر آن حضرت تعجب همگان را بر انگیخته بود. مروان با آن بغض و عنادی که داشت بعد از تیر باران شدن جنازه میآید و تابوت آن حضرت را به دوش میکشد. هنگامی که امام حسین علیه السلام از او سوال می کند: تا دیروز غیظ و کینهی او را داشتی و امروز تابوت او را حمل میکنی؟ مروان در پاسخ می گوید: با کسی این کارها را کردم که حلمش با کوهها برابر بود.
◾️ عمر شریف آن حضرت علیه السلام
🔸 مشهور طبق روایت حضرت باقر و حضرت صادق علیهما السلام عمر شریف آن حضرت ۴۷ سال و چند ماه بوده است.
◾️ شهادت آن حضرت علیه السلام
🔸 بعد از آتش بس بین حضرت و معاویه لعنه الله، امام علیه السلام به مدینه باز گشتند و ده سال در آنجا بودند تا اینکه معاویه توسط جعده دختر اشعث کندی لعنت الله علیهما آن حضرت را مسموم کرد. مدت مسمومیت حضرت چهل روز طول کشید. هنگامی که ارتحال حضرت نزدیک شد، امام حسین علیه السلام را با دیگر فرزندان امیر المومنین علیه السلام طلبیدند، و ودایع امامت و کتب رسول خدا صلی الله علیه و آله و امیر المومنین علیه السلام و سلاح آن حضرت را به امام حسین علیه السلام سپردند و به آنچه امیر المومنین علیه السلام به آن حضرت وصیت فرموده بودند اهل بیت و شیعیانش را وصیت فرمود که امام بعد از من برادرم امام حسین علیه السلام است، دستوراتش را اطاعت کنید و از مخالفت با او بپرهیزید. سپس فرمود: شما را به خدا میسپارم و او خلیفهی من بر شماست، چشمان مبارک خود را بست و دو دست و پا را دراز کرد و از دنیا رفت در حالی که میفرمود: لا اله الا الله. صدای گریه و ناله از منزل آن حضرت بلند شد، و مدینه از ناله و ضجه مانند روزی شده بود که رسول خدا صلی الله علیه و آله از دنیا رفت. برادران، اولاد، شیعیان صدا به نوحه و ناله بلند کرده، امام حسین علیه السلام در حالتی که اشک میریخت متوجه غسل و حنوط کفن برادر شدند، سپس بر آن مظلوم نماز خواندند و جنازه را برای تجدید عهد با رسول خدا صلی الله علیه و آله به طرف روضه منوره نبویه بردند و آن وقایع اتفاق افتاد. بدن را به بقیع آوردند، امام حسین علیه السلام داخل قبر شد و بدن برادر را دفن کرد و هنگام خروج از قبر در حالت گریه میفرمود:
ءأدهن رأسی أم أطیب محاسنی
و رأسک معفور و أنت سلیب؟
یعنی: «آیا من، موی سرم را روغن بزنم و یا موی محاسنم را با عطر خوشبو کنم، با اینکه سر تو روی خاک است و تو همچون درخت شاخ و برگ ریخته، شدهای».
فلازلت أبکی، ما تغنت حمامة
علیک و ما هبت صبا و جنوب
یعنی: «من، همواره برای تو گریه میکنم، تا زمانی که کبوتر آواز میخواند و باد شمال و جنوب، میوزد.
بکائی طویل و الدموع غزیرة
و أنت بعید و المزار قریب
یعنی: «گریهی من، طولانی است و اشکهایم روان است، تو از ما دور شدهای، ولی قبرت به ما نزدیک است».
فلیس حریبا من أصیب بماله
و لکن من واری أخاه، حریب
یعنی: «آن کس که مالش ربوده شده، غارت شده نیست، بلکه غارت شده، کسی است که برادرش را در دل خاک، بپوشاند».
📚 تقویم شیعه، نوشته استاد حجت الاسلام عبد الحسین بندانی، صفحه ۵۷-۶۰