💬پرسش
سلام میخواستم بدانم کسی که تو ذهنش شخصی رو غیبت میکنه ولی به زبون نمیاره و به کسی هم نمیگه فقط اونو تو ذهنش میگه آیا غیبت و گناه حساب میشه؟
✅پاسخ
فکر گناه بدان معنا که منشأ اثر علمی و عملی بشود، گرچه به هر دلیل در خارج انجام نشود و در مرحله فکر باقی بماند، دستکم گناه نبودن آنها قطعی نیست و ممکن است گناه شمرده شود. به خصوص آنکه برخی گناهان اساساً از سنخ گناه فکری است و اصلاً در خارج عینیت پیدا نمیکند؛ مانند کسی که در عالم فکر و ذهن خود نسبت به برادر مؤمن خود بدبین باشد، گرچه اظهار نکند، آیا کسی میتواند گناه بودن این مورد را منکر شود؟!! یا مثلاً ناامیدی از خداوند یک گناه کبیره است و از سنخ گناهان فکری است.
مشهور فقها فرمودهاند که حسد گناه کبیره است. ممکن است کسی بگوید که در برخی روایات آمده که هر مؤمنی قصد گناهی بکند تا وقتی که آن را به جا نیاورد، چیزی بر او نیست و گناهی برایش نوشته نمیگردد. بنابراین حسد هم تا وقتی که کاری نکند، نباید گناه داشته باشد؟ جواب آن است که این روایات درباره گناهانی است که از اعضا و جوارح سر میزند و تا به جای آورده نشود، گناه محسوب نمیشود؛ اما گناهانی که جای آنها قلب است (مانند ریا، عجب، بغض مؤمن، و ...) از گناهان قلبی تماماً از مورد روایات عفو خارج است.
البته شایان ذکر است، نباید فراموش کرد که این قبیل گناهان (حسد، ناامیدی، بدبین بودن به برادر مؤمن، عجب و...)، خودشان فی نفسه جزء گناهان میباشند، آن هم گناهان فکری و قلبی؛ نه آنکه از قبیل فکر گناه، چون فکر دزدی کردن یا فکر دروغ گفتن و ... باشد. در مورد سوالی که مطرح شده، غیبت صورت نگرفته اما مرتکب گناهانی چون بدبینی و عجب میشود.
#احکام
🌐 به قرارگاه پاسخگویی به سوالات
#دینی بپیوندید
👇
☫
@shobhe_dini ☫