◀️
ویژگیها و پیامدهای حاشیه سازی
رهبر معظم انقلاب میفرمایند: «حاشیهها همیشه ساخته و پرداخته دست دشمن نیست بلكه گاهی از روی غفلت یا عوامل دیگر و با انگیزههای گوناگون، حاشیههایی در اطراف یك كار یا یك شخص ایجاد میشود كه مردم باید بیاعتنا باشند و مسئولان هم بدون توجه به حواشی، تلاش خود را بر كارهای مهم و مشكلگشا متمركز كنند.». از این رو شناخت شاخصه ها و ویژگیهای حاشیه ها ما را از افتادن در دام آنها باز میدارد. برخی از شاخصه های مهم حاشیه ها به قرار زیر است:
۱- حاشیه ها بر بستر واقعیتهای جامعه شکل میگیرد اما معمولاً با ویروس دروغ، غلو و بزرگنمایی در سطح جامعه برجسته میشوند.
۲- حاشیه ها بسیار هدفمند بوده و معمولاً دارای اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت هستند.
۳- هیچگاه حاشیه ها مسئله اصلی جامعه نیستند، ولی با پروپاگاندای رسانه به اولویت جامعه تبدیل شده و مسائل اصلی کشور را به محاق و انزوا میبرند.
٤- حاشیه ها به دلیل ماهیت اختلاف افکنانه و سرگرم کننده ای که دارند با استقبال رسانه های دشمن مواجه شده و دشمنان را به فکر ماهی گیری از آب گل آلود میاندازند.
۵- حاشیه ها را در داخل کشور اغلب افراد حقیقی و یا حقوقی (نظیر احزاب سیاسی) بر بستر تعارض منافع تولید کرده و به آنها دامن میزنند.
۶- حاشیهها علاوه بر دامن زدن به اختلافات، معمولاً مسئولان را درگیر مسائل فرعی کرده و آنان را از پرداختن به وظایف اصلی و کلیدی باز میدارند.
۷- حاشیهها در یک جنگ شناختی و ادراکی، اندیشه و ذهن مردم را هدف گیری کرده و در پی آلوده سازی افکار عمومی هستند.
۸- حاشیهها برای دشمن فرصت سازی کرده و سبب سوءاستفاده و طمع ورزی بیگانگان میشوند.
۹- مردم بهعنوان بزرگترین سرمایه اجتماعی هر نظام سیاسی هستند و حاشیهها این سرمایه عظیم اجتماعی را از بین میبرند.
۱۰- حاشیهها در داخل کشور با استقبال افراد بی بصیرت، کم ظرفیت، آلوده به اغراض غیرالهی و... مواجه میشود و این افراد خواسته یا ناخواسته بهعنوان عامل حاشیه سازان عمل میکنند.
۱۱- بخشی از افکار عمومی که آگاهانه و یا ناآگاهانه درگیر بحث حاشیهها میشوند در حقیقت، اهداف دشمن را تکمیل کرده و ضمن پازل طراحان و نیازمندان به حاشیهها، به خود و مردم زیان وارد کرده و شاخه ای را که خود نیز بر آن نشسته اند بن میبُرند.
۱۲- حاشیه ها ماهیتی تفرقه افکنانه داشته و به اختلافات قوا و نهادهای نظام دامن میزنند.
۱۳- وارد شدن در میدان هر حاشیه به منزله تسلیم شدن و ورود در دومینوی حاشیه های بعدی است که جامعه در باتلاق مسائل بیهوده غرق میکند.
۱٤- حاشیه ها جامعه را به دوقطبی کشانده و عملاً وحدت و انسجام جامعه و مردم را مخدوش میکند.
۱۵- پرداختن به حاشیهها مانع از هم افزایی، همدلی و همکاری قوا میشود.
۱۶- درگیر شدن قوای نظام با حاشیه ها روح اخوت، صمصمیت، تعاون و همکاری را درهم شکسته و میدان را برای تاختن امیال شیطانی و غیرالهی آماده و مستعد میکند.
۱۷- حاشیه ها نه تنها مشکلی را حل نکرده و به پیشبرد مسائل کشور کمکی نمیکنند بلکه معمولاً بر مشکلات کشور میافزایند.۱۸- حاشیه ها معمولاً برای افراد مشهور (سلبریتی ها) فرصت ساز بوده و حاشیه مناسبی برای سودجویی و کاسبی بیشتر از طریق دامن زدن به آن حاشیه به منظور عضوگیری (فالور) بیشتر فراهم میکند.
۱۹- هضم شدن در حاشیه ها، مانع از تجزیه و تحلیل عمیق و نگاه فرصتساز به ابعاد حاشیه ها میگردد که پرداختن و ضریب دادن به طرح (پروژه) دروغین خودرو دادن به نمایندگان برای صرف نظر کردن از استیضاح و سایه شوم آن بر مسائل اصلی کشور یک نمونه از آن است.
۲۰- تولید کنندگان حاشیه ها بر بستر فجازی با سرعت وصف ناشدنیدر قالب طرح و نقشه (پروژه) جامع، با دهها ریزحاشیه به مسموم سازی افکار عمومی میپردازند به طوری که در اغلب اوقات هم موافقان و هم مخالفان آن حاشیه در میدان دشمن بازی کرده و پازل دشمنان ضد نظام و ضد مردم را تکمیل میکنند.
علاوه بر توجه به ویژگیها و شاخصه های حاشیه ها، نگاه بصیرتی و عمیق به اهداف پیدا و پنهان حاشیه سازی میتواند در جلوگیری از درگیرشدن مردم و مسئولان به حاشیه کمک کند. اهداف حاشیه بسته به نوع حاشیه بسیار متنوع و مختلف است که برخی از آنها عبارت است از:
۱- بدبین و متنفر کردن مردم به مسئولان، حاکمیت و نظام
۲- ناامید کردن و بی اعتمادسازی مردم
۳- سیاه نمایی و بن بست نمایی در اداره امور کشور.
٤- ناکارآمد نشان دادن مسئولان و نظام.
۵- دوقطبی سازی جامعه.
۶- عوام فریبی اهداف متنوع سیاسی، اقتصادی و به ویژه انتخاباتی
بخشی از یادداشت عبدالله متولیان
http://eitaa.com/sokhanesadeed