💠اسرار شب برای درک مراتب والای عرفانی و سلوکی
🍀آیتالله مظاهری(حفظهالله) درباره درک مراتب والای عرفانی گفتند: امام حسن عسکری(علیه السلام) فرمودند: «إِنَّ الْوُصُولَ إِلَی اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ سَفَرٌ لَا یُدْرَکُ إِلَّا بِامْتِطَاء اللَّیْلِ» رسیدن به خداوند، سفری است که جز با درهمپیچیدن شبانه حاصل نمیشود.(بحار الأنوار، ج۷۵، ص ۳۸۰).
🍀این روایت مربوط به نماز شب و تهجّد شبانه است. امام «سلاماللهعلیه» نیل به مقامها و درجات عرفانی و معنوی را وابسته به نماز شب میدانند. به بیان دیگر، اگر کسی بخواهد به مقام شهود برسد، سیروسلوک داشته باشد و به لقای پروردگار متعال نائل گردد و فانی در او شود، باید از سیر در شب بهره بگیرد.
🍀از نظر قرآن کریم و از نظر روایات، رسیدن به مقامات معنوی و عرفانی، شب بیداری و نماز شب میخواهد. اساتید اخلاق و عرفان نیز همواره به شاگردان خود برای اهتمام به نماز شب توصیه کردهاند. اساساً موفقیّت در هر رسالت معنوی و پیروزی در هر هدف متعالی، مرهون مداومت بر نماز شب و راز و نیاز با خداوند در دل شب است.
🍀هنگامی که پیامبراکرم «صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم» به رسالت مبعوث شدند و از غار حرا به خانه آمدند، سورۀ مزمّل نازل شد. خداوند متعال در آن سوره، یک دستورالعمل سازنده برای پیشبرد اهداف رسالت، به رسول خویش القاء فرمود. از جملۀ آن دستورهای کاربردی، تهجّد شبانگاهی است. چنانکه میفرماید:
«یا أَیُّهَا الْمُزَّمِّلُ، قُمِ اللَّیْلَ إِلاَّ قَلیلاً، نِصْفَهُ أَوِ انْقُصْ مِنْهُ قَلیلاً، أَوْ زِدْ عَلَیْهِ وَ رَتِّلِ الْقُرْآنَ تَرْتیلا» «ای جامه به خویشتن فروپیچیده، به پا خیز شب را مگر اندکی، نیمی از شب یا اندکی از آن را بکاه، یا بر آن [نصف] بیفزای و قرآن را شمرده شمرده بخوان.» (المزمل، ۱تا۴).
🍀ساعتهای شبانگاهی برای ثمربخشی حرکتهای معنوی، کاربرد بیشتری دارد.
مثلاً مبعث پیامبر اکرم «صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم» و اولین وحی به ایشان، در شب رخ داده است.
وحی به حضرت موسی «سلاماللهعلیه» در کوه طور نیز در شب اتفاق افتاده است. قرآن کریم در شب نازل گردیده است.
حضرت موسی «سلاماللهعلیه» سی شب به میقات رفت و بعد ده شب دیگر هم به آن افزوده شد.
🍀از این آیات شریف، معلوم میشود که سیروسلوک و طیّ مقامات معنوی مربوط به شب است. ارتباط عاطفی با خداوند متعالی و قرب به ذات باری، مختصّ شب است.
🍀در سورۀ مزمّل نیز به عنوان اولین دستور، پیامبر اکرم «صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم» را به تهجّد شبانه توصیه میفرماید. رسم پیامبرگرامی «صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم» چنین بوده است که شبها زود میخوابیدندو نیمه شب بیدار میشدند. از نیمه شب تا هنگام اذان صبح در چند مرحله نماز شب میخواندهاند و در بین نمازها خواب کوتاهی داشتهاند. یعنی نیمۀ دوّم شب را به چند قسمت تقسیم و در هر قسمت چند رکعت نماز میخواندهاند.
🍀باید توجه شود که این مقامهای روحانی، مختصّ به معصومین «سلاماللهعلیهم» نیست، بلکه همۀ کسانی که واقعاً اهل نماز شب هستند، میتوانند به آن دست یابند.
🍀 آنان که در سیر و سلوک به جایی رسیدهاند و مقام شهود را درک کردهاند، کسانی که از دانستن عبور کرده و به یافتن حقایق عرفانی رسیدهاند، این مقامها را به خوبی درک میکنند.
✍️امیرمحسن سلطان احمدی
🆔
@soltanahmadi_ir