شیب مثبت بودجه عمرانی به سمت استانهای کمبرخوردار
فرهیختگان:
🔻بررسی بودجه اختصاص یافته به استانها در لایحه بودجه ۱۴۰۲ و در دو نوع ملی و استانی نشان میدهد سهم استانهای محروم و کمبرخوردار کشور از میزان بودجه عمرانی در هر دو بخش ملی و استانی روند روبهرشدی داشته، چنانکه بودجه عمرانی استانهای خوزستان با ۱۲ هزار و ۴۷۲ میلیارد تومان و سیستانوبلوچستان با ۸ هزار و ۴۷۹ میلیارد تومان در رتبههای اول و دوم بیشترین رتبه عمرانی اختصاص یافته در دو بخش ملی و استانی قرار دارند.
🔻این موضوع از منظر رشد بودجه عمرانی با مصارف استانی نیز صادق است، چنانکه بودجه عمرانی ۵ استان با محرومیت نسبی؛ ﻛﻬﮕﻴﻠﻮﻳﻪﻭﺑﻮﻳﺮﺍﺣﻤﺪ (۱۲۳ درصد)، لرستان (۱۱۰ درصد)، سیستانوبلوچستان (۱۰۹ درصد)، خراسان جنوبی (۱۰۷ درصد) و استان کرمان (۱۰۱ درصد) رشد بیش از ۱۰۰ درصدی را تجربه کردهاند.
🔻البته نباید از این موضوع نیز غافل شد که علیرغم افزایش بودجه عمرانی برای برخی از استانها، همچنان سهم بالایی از بودجه در هر دو سطح ملی و استانی مربوط به مصارف جاری است. برای مثال بیش از ۸۸ درصد از بودجه ملی و استانی مربوط به مصارف جاری است و فقط در بودجه ملی اختصاص یافته به استانها، ۹۳ درصد از بودجه ۴۷۹ هزار میلیارد تومانی مربوط به امور جاری است که غلبه هزینههای جاری را به هزینههای عمرانی را نشان میدهد و این موضوع نشاندهنده اهمیت تغییر نگاه و رویکرد بودجهنویسان و ساختار اداری کشور از هزینه جاری به هزینههای عمرانی را میطلبد.
🔻مورد قابل توجه دیگر، سهم ۷۰ درصدی ۵ استان در تامین منابع لایحه بودجه ۱۴۰۲ است. این استانها شامل ﺗﻬﺮﺍﻥ، ﺍﺻﻔﻬﺎﻥ، ﻛﺮﻣﺎﻥ، ﺧﻮﺯﺳﺘﺎﻥ و ﻫﺮﻣﺰﮔﺎﻥ است.
🔻 در بین این استانها، سهم تهران از منابع بودجه بیش از ۴۹ درصد است. این مورد نیز نشان میدهد به واسطه تمرکزگرایی شدید در کشور، در بخشهای مختلف ازجمله مالیاتها، بخش عمده را استان تهران پرداخت میکند.
🔻بررسی مجموع بودجه استانی و ملی اختصاصیافته به ۳۱ استان کشور نشان میدهد کل رقمی که دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۲ بدان اشاره کرده حدود ۶۰۴ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان بوده که از این مقدار مصارف ملی با حجمی نزدیک به ۴۷۸ هزار و ۸۰۰ هزار میلیارد تومان، سهم ۷۹ درصد را از کل بودجه استانی و ملی به خود اختصاص دادهاند و بودجه درنظرگرفتهشده برای مصارف استانی با عددی نزدیک به ۱۲۶ هزار میلیارد تومان و سهم ۲۱ درصد قسمتی دیگر از کیک بودجه میان استانها را به خود اختصاص دادهاند.
🔻 البته این رقم با در نظر گرفتن حدود ۴ هزار میلیارد تومان بودجه اختصاصی دستگاههاست و اگر این رقم را در نظر نگیریم، رقم به ۱۲۲ هزار و ۴۱۷ میلیارد تومان خواهد رسید.
🔻 همچنین سهم بودجه جاری با مصارف ملی حدود ۹۳ درصد (معادل ۴۴۵ هزار و ۸۲۱ میلیارد تومان) است که نشان از تمرکز شدید بودجه مصارف ملی استانها بر موارد جاری دارد. متقابلا بودجه طرحهای عمرانی نیز تنها ۷ درصد از بودجه مصارف ملی را به خود اختصاص داده است.
🔻نگاهی به سهم استانهای کشور از بودجه مصارف ملی نشان میدهد استان تهران با سهم ۳۲ درصدی تقریبا یکسوم از بودجه ملی در میان استانهای کشور را به خود اختصاص داده که حجم بودجه ذکر شده برای استان تهران به ۱۵۳ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان میرسد که ۹۸ درصد از این بودجه صرف هزینههای جاری و ۲ درصد صرف پروژههای عمرانی خواهد شد.
🔺گزارش
#میثم_اکبری خبرنگار گروه اقتصاد
http://fdn.ir/77113
ـــــــــــــــــــــــ
✍به کانال سپاه سایبری قدس بپیوندید↙️
✅
@spahecybery