✅مهارت خود پنداری دیگران
🔸امام علی(ع) به فرزندش امام حسن مجتبی(ع) فرمود:
یا بُنَيَّ اجْعَلْ نَفْسَكَ مِيزَاناً فِيمَا بَيْنَكَ وَ بَيْنَ غَيْرِكَ...
اى فرزند، خود را در آنچه ميان تو و ديگران است، ترازويى پندار. پس براى ديگران دوست بدار آنچه براى خود دوست مى دارى و براى ديگران مخواه آنچه براى خود نمى خواهى و به كس ستم مكن همان گونه كه نخواهى كه بر تو ستم كنند. به ديگران نيكى كن،همان گونه كه خواهى كه به تو نيكى كنند..
اینکه دیگران را خودمان بدانیم و ما از آن با عنوان ؛خود پنداری دیگران تعبیر میکنیم، یک قاعده و مهارت کاربردی در معاشرت با دیگران است. بسیاری از مکاتب اخلاقی نیز این قانون را پذیرفته ، در نظام اخلاقی خود از آن بهره برده اند. بهترین وکاملترین معیار برای تشخیص درستی یا نادرستی رفتارهای اجتماعی ما،همین معیار است که میتوان این معیار را در همه برخوردهای اجتماعی به کار گرفت؛ اعم از برخورد با همسر، فرزند، پدر ومادر،اقوام ، همسایگان، شهروندان وبه طور کلی سایر انسانها.
🔸پسر جوانی نزد پیامبر - ص - آمد و گفت: ای پیامبر خدا، آیا به من اجازه عمل زنا می دهید؟
مردم بر سر او فریاد کشیدند و پیامبر فرمود: او را به من نزدیک کنید! پس به ایشان نزدیک شد، و در کنار پیامبر نشست. پیامبر فرمود: ای جوان! آیا این کار را برای مادرت می پسندی؟
جوان گفت: نه، فدایت شوم. پیامبر فرمود: مردم هم همین طور هستند، این کار را برای مادرانشان نمی پسندند. آیا این کار را برای دخترت می پسندی؟ گفت: نه، فدایت شوم. پیامبر فرمود: مردم نیز، چنین اند این کار را برای دخترانشان نمی پسندند. فرمود: آیا این کار را برای خواهرت می پسندی؟ گفت: نه، فدایت شوم. و ابن عوف ادامه این حدیث را ذکر کرده تا اینکه عمه و خاله را نیز آورده است و این در حالی بود که آن جوان درباره هر یک از آنها پاسخ می داد: نه، فدایت شوم. و پیامبر می فرمود: «مردم هم همین طورند، آن را دوست ندارند و نمی پسندند» سپس پیامبر دست مبارکش را بر روی سینه آن جوان گذاشت و فرمود: «خداوندا! قلبش را پاک و تطهیر گردان، گناهش را ببخش و او را پاک دامن بدار».