✴️ نیازهای تاکتیکی بن سلمان و رهبری خردمند ایران
🔸شب گذشته در گفتوگویی که در کانال در مورد مواضع اخیر بن سلمان داشتیم، بر یک نکته خیلی تاکید کردم که امیدوارم دوستان با دقت به آن نگاه کنند. اینکه اعلام موضع بن سلمان در مورد ضرورت داشتن روابط خوب ایران ناشی از یک تغییر راهبردی نیست، بلکه ناشی از نیازهای تاکتیکی است. این را چندین بار تاکید کردم که نیاز فعلی و فوری سعودیها به رابطه با ایران برای حل مشکلات و ناکامیها باعث شده تا ولیعهد سعودی تا این اندازه تغییر موضع بدهد.
🔸به باور من، تا زمانی که محمد بن سلمان و در مجموع تا روزی که آل سعود در عربستان در حکومت هستند، تا زمانی که پیوندهای آنها با انگلیس، امریکا و رژیم صهیونیستی برقرار است و تا روزگاری که آنها پول دارند و دچار مشکلات عمیق داخلی و شکستها و نارساییهای منطقهای و خارجی نشدهاند به دشمنی با ایران و ایرانی ادامه خواهند داد. به همین دلیل تاکید دارم که سطح نیاز بن سلمان در حوزه «تاکتیک» است و نه «راهبرد».
🔸در واقع، محمد بن سلمان پس از شکستها و ناکامیهای بزرگی که در طول سالهای گذشته در همه حوزههایی که در آن ورود کرده و قرار بود با پیروزی در آن هم ایران و محور مقاومت را نابود کند و هم عربستان را به عنوان متحد راهبردی و استراتژیک غرب ژاندارم! منطقه کند، به این نتیجه رسیده که هزینههای همزیستی مسالمتآمیز با ایران بسیار کمتر از درگیریهای طولانی مدت و فرسایشی با این کشور است.
🔸این موضوع را میتوان فقط در یکی دو نمونه به عینه دید. اگر در یمن بن سلمان به جای جنگ راه دیگری را انتخاب میکرد، امروز بیش از 550 میلیارد دلار پول را به هدر نداده بود، هزاران نظامی این کشور کشته نشده بودند، یمنیها به دشمنی بزرگ برای این تبدیل نمیشدند، زیرساختهای اقتصادی این کشور آسیب نمیدید، امنیت سرمایهگذاری در عربستان تا این میزان کاهش پیدا نمیکرد، در عراق، سوریه، لبنان و حتی با کشورهای عرب حوزه خلیج فارس مانند قطر دچار این همه چالش نمیشد، به سادگی به بازارهای مختلف منطقه مانند قفقاز و آسیای مرکزی دسترسی پیدا میکرد.
🔸جوانی و خامی، توهم، پول زیاد، سلاح پیشرفته، همپیالگی با محمد بن زاید، نتانیاهو و تسلط عجیب انگلیسیها بر او در کنار تربیت بد و غیرقابل قبول سیاسی و داشتن پدری پیر که توان فکر کردن هم ندارد در مجموع بن سلمان را به مسیر بسیار بد امروز رهنمون کرد که این میزان شکست و ناکامی را برای او به همراه آورد. در حالی که در سالهایی که او داشت ماهیانه چند میلیارد دلار در یمن پول آتش میزد و جیب کمپانیهای غربی میریخت، همه کمک مادی و معنوی ایران به یمن 550 میلیون دلار هم نشد!
🔸این مساله نشان میدهد که رهبری خردمند، عاقل، باحوصله و با شناخت، داشتن توانمندیهای ویژه در حوزه عملگرایی، استقلال واقعی سیاسی در حوزه تصمیمگیری، ایمان به متحدان و داشتن یک افق سیاسی واحد چگونه تفاوت دو کشور را نشان میدهد. ایران که در سایه بیسابقهترین تحریمهایی که بشر تا به امروز به خود دیده به چنان قدرتی میرسد که سعودیها که روزی نزدیک به 10 میلیون بشکه نفت صادر میکنند و هیچ تحریم اقتصادی ندارند و سالیانه به اندازه بودجه دلاری ایران، هزینه بخش نظامی خود میکنند، ناچار به تعامل با ایران میشوند.
🔸بن سلمان و اطرافیان او، هر چند خیلی دیر، اما متوجه شدند که باید تغییر رفتار را ابتدا از کلام شروع کنند. با توجه به سیستم قدرت و تصمیمگیری در عربستان که بسیار متمرکز بوده و عملا در دست چند نفر است، این تغییر رویکرد باید خیلی زود خود را نشان بدهد. به باور من، سعودیها در انتظار به ثمر نشستن این حرفها فکر میکنند که ایران میتواند بر تصمیم رهبران یمنی برای مقابله با اشغالگری اثرگذار باشد و به همین دلیل مقاومت در مأرب توسط مزدوران سعودی بیشتر خواهد شد.
🔸به هر حال، این تغییر رویکرد یک پیروزی بسیار بزرگ برای متانت سیاسی و صبر استراتژیک ایران است. ایران با یادآوری واقعیتهای میدانی به سعودیها این نکته را یادآور شد که باید به اندازه ظرفیت و توانمندی خود بازی کنند و اگر میخواهند این حوزه را بزرگتر کنند باید به شیوههای مسالمتآمیز روی بیاورند. هر چند اقدامات ریاض در طول هفت سال گذشته ضربات سهمگینی بر پیکر اقتصادی این کشور زده و به نظر میرسد که آنچه بر سر اقتصاد ترکیه درآمد، بر سر سعودیها هم در خواهد آمد، اما در برابر ایران آنها ماهی را خیلی دیر پیدا کردند و باید دید که تلاش برای گرفتن ماهی از آب گلآلود روابط که خودشان آن را به این سرنوشت دچار کردند، چقدر زمان خواهد برد.
@syriankhabar