خلاصه نکات مهم ساختار پروتئین ها :
⚠️ ساختار اول پروتئین ها نتیجه ی تشکیل پیوند پپتیدی بین آمینواسید ها است. نوع، تعداد، ترتیت و تکرار آمینواید ها، ساختار اول پروتئین ها را تعیین می کند. این ساختار در همه ی پروتئین ها وجود دارد که به صورت زنجیره ی پلی پپتدی خطی و فاقد انشعاب می باشد.
⚠️ ساختار دوم پروتئین ها نتیجه ی تشکیل پیوند هیدروژنی بین بخش هایی از زنجیره ی پلی پپتیدی است. ساختار مارپیچ و ساختار صفحه ای تنها دو مورد از ساختار های دوم پروتئین ها به شمار می روند.
⚠️ در ساختار سوم پروتئین ها به شکل کروی در می آیند. تشکیل این ساختار در اثر برهم کنش های آب گریز است؛ به این صورت که گروه های R آمینواسید هایی که آب گریزند، به یکدیگر نزدیک می شوند تا در معرض آب نباشند. این ساختار سپس با تشکیل پیوند های هیدروژنی، اشتراکی و یونی تثبیت می شود (پروتئین های دارای ساختار سوم، ثبات نسبی دارند).
⚠️ ساختار چهارم در پروتئین هایی وجود دارد که از بیش از یک زنجیره ی پلی پپتیدی تشکیل شده اند. می توان به طور قطعی گفت که پروتئین های فاقد ساختار چهارم فقط از یک زنجیره ی پلی پپتیدی تشکیل شده اند.
⚠️ میوگلوبین فقط از یک زنجیره ی پلی پپتیدی تشکیل شده است که دارای ساختار نهایی سوم است، اما هموگلوبین از چهار زنجیره ی پلی پپتیدی تشکیل شده و دارای ساختار نهایی چهارم می باشد.
⚠️ ساختار چهارم پروتئین ها از کنار هم قرارگیری پروتئین های دارای ساختار سوم پدید آمده است. دقت کنید که هموگلوبین از 4 پروتئین دارای ساختار سوم تشکیل شده است.
⚠️ ساختار سوم پروتئین ها همان ساختار سه بعدی پروتئین ها است که می توان با پرتوی ایکس مشاهده کرد.
⚠️ ساختار اول، دوم و سوم در همه ی پروتئین ها وجود دارد، اما ساختار چهارم مختص پروتئین هایی است که از بیش از یک زنجیره ی پلی پپتیدی تشکیل شده اند.
⚠️ فقط ساختار سوم و چهارم می توانند ساختار نهایی پروتئین ها به حساب بیایند، پس می توان گفت که همه ی پروتئین ها حداقل از سه ساختار تشکیل شده اند.
⚠️ پیوند های پپتیدی، آبگریز، یونی و هیدروژنی در ساختار نهایی همه ی پروتئین ها وجود دارند، به عبارتی دیگر می توان گفت که ساختار سوم و چهارم پروتئین ها همگی دارای پیوند های هیدروژنی، پپتیدی، یونی و آبگریز هستند، اما ساختار اول فقط از پیوند پپتیدی و ساختار دوم فقط از پیوند های پپتیدی و هیدروژنی تشکیل شده است.
#زیست_شناسی
✅جهت سفارش
#تبلیغات در مجموعه کانالهای تدریس یار ؛
https://eitaa.com/teacherschool
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
@tadriis_yar12