❇️ ضرب المثل های کتاب فارسی ششم(قسمت اول):
*هر که بامش بیش برفش بیشتر*
وقتی کسی از امکانات، قدرت و ثروت بیشتری برخوردار باشد به طور یقین مسئولیت ، دردسر و مشغله ی بیشتری نیز خواهد داشت و باید انرژی و وقت بیشتری برای انجام کارهای خود صرف کند.
*کبوتر با کبوتر، باز با باز کند هم جنس با هم جنس پرواز*
هر فردی بهتر است با افرادی که از نظر شخصیتی و فرهنگی و اعتقادی به او نزدیک هستند در ارتباط باشد. مثل پرندگان که با پرندگان از جنس خود زندگی می کنند.
*تا پول داری رفیقتم، قربان بند کیفتم*
بعضی ها در دوستی فقط به دنبال سود و منفعت مادی خود هستند. بنابراین تا زمانی که از دوستی با دیگران سود ببرند به رابطه ی دوستی پایان نخواهند داد و زمانی که این سود و منفعت نباشد به راحتی به رابطه ی دوستی پایان خواهند داد یا رفتار خود را عوض خواهند کرد . این گونه افراد اگر دوست در موردی به آن ها نیاز داشته باشد به راحتی نفع خود را در نظر گرفته و به دوست خود کمک نخواهند کرد.
*به پایان آمد این دفتر حکایت همچنان باقی است*
مطالب، حکایت و داستان ها خیلی بیشتر از این است که در حجم این دفتر یا کتاب و یا طومار جای بگیرد. به همین دلیل اوراق ما برای نوشتن تمام شده اما مطلب برای نوشتن همچنان وجود دارد. در واقع تعبیر دیگر این ضرب المثل این است که وقت ما تمام شده ولی حرف های زیادی همچنان برای گفتن وجود دارد.
* تو نیکی می کن و در دجله انداز*
در این ضرب المثل دجله نماد سرسبزی و خوشی است و بیابان نماد سختی و مشقت است.
منظور این ضرب المثل این است که اگر هنگامی که تو در کنار خوشی ها هستی در راه خدا کارهای خوب انجام بدهی خداوند هنگام سختی ها به تو کمک خواهد کرد.
* کار نیکو کردن از پر کردن است *
برای انجام هر کاری باید تمرین و ممارست زیاد داشته باشیم تا بتوانیم بر آن کار تسلط پیدا کنیم و بتوانیم آن کار را درست و به موقع انجام دهیم و نتیجه ی خوب بگیریم.
* از تو حرکت از خدا برکت*
این ضرب المثل در جایی کاربرد دارد که فردی همه چیز را به خدا واگذار کرده و کاری برای رسیدن به هدف نمی کند. از تو حرکت یعنی این که نخواب و چشم به آسمان ندوز و از خدا برکت یعنی اینکه همه چیز دست خداست لذا برای موفّقیّت خود و برکت یافتن کارت دعا کن.
* با دوستان بساز و بر دشمنان بتاز
باید با دوستان مهربان و همراه بود و محبت خود را نثار آنان کرد، اما با دشمنان باید سخت و محکم برخورد کرد و با آنان با جدیّت رفتار کرد زیرا دوستان یاور ما در زندگی هستند؛ پس باید کنارمان باشند اما دشمنان باید از ما دور باشند.
* مارگزیده از ریسمان سیاه و سفید می ترسد*
وقتی انسان تجربه ی تلخی داشته باشد و از آن تجربه آسیب دیده باشد، وقتی در شرایطی مشابه آن تجربه ی قبلی قرار بگیرد خواهد ترسید حتی اگر تجربه ی جدید هیچ ضرری به او نزند بازهم این ترس در وجود او خواهد بود.
* زبان سرخ، سر سبز می دهد بر باد*
بدون فکر و اندیشه سخن گفتن می تواند برای انسان مشکلاتی را به وجود بیاورد. حتی می تواند جان انسان را به خطر بیاندازد. پس بهتر است پیش از سخن گفتن فکر کنیم و هر سخنی را در هر جایی نگوییم تا خود را از آسیب حفظ کنیم.
این ضرب المثل را به خاطر احتیاط در سخن گفتن و پرهیز از سخنان نیش دار که ممکن است به قیمت جان انسان تمام شود استفاده می کنند.
* جایی که نمک خوردی، نمکدان مشکن*
اگر دیگران به ما محبت و لطف کردند باید قدر لطف و محبت آن ها را بدانیم و به آن ها بدی و خیانت نکنیم، چون این کار مانند این است که مهمان کسی باشی و از غذاهایی که آن شخص آماده کرده استفاده کنی و در نهایت نمکدان او را شکسته و به او ضربه بزنی.
* کم گوی و گزیده گوی چون دُر*
کم و سنجیده سخن بگو تا سخنت مانند مروارید، گران بها باشد و از سخن کوتاه اما پربارت جهان پر شود.
مفهوم پرورده گویی و گزیده گویی بهتر از پرحرفی است.
* این دغل دوستان که می بینی مگسانند گرد شیرینی*
برخی از افراد در دوستی متظاهر و یاکار هستند. در واقع این افراد به این دلیل با دیگران دوست می شوند که سود و منفعتی از آن ها به دست بیاورند مثل مگس هایی که دورشیرینی برای خوردن آن جمع می شوند.
* شکر نعمت، نعمتت افزون کند*
زمانی که انسان شکر گزار نعمت های خداوند باشد و از نعمت های خداوند به درستی استفاده کند، خداوند از این رفتار انسان راضی خواهد بود و بنابراین نعمت خود را بر اینگونه بندگان افزایش می دهد.
در نعمت خدای بگشاید شکر کن تا خدا بیفزاید