با توجه به توضیحات بالا، اهمیت تعیین قوانین کلاسی از سوی معلم را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
افزایش امنیت کلاس
فراهم کردن محیطی برای تدریس هر چه بهتر معلم
افزایش سطح یادگیری دانش آموزان
تربیت شاگردانی مسئول و قانونمند
نکات مهم در تعیین قوانین کلاسی
تعیین قوانین کلاسی برای دانشآموزان، خود نیاز به رعایت برخی قوانین دارد که در ادامه به برخی از این موارد اشاره میکنیم:
۱. پیشنهاد میشود تعداد قوانینی که معلم برای کلاس خود در نظر میگیرد بین ۴ تا ۶ مورد باشد. این قوانین باید جامع باشد و تمام موقعیتهای احتمالی در کلاس را در بر بگیرد. زیاد بودن تعداد قوانین، احتمال رعایت آنها را از سوی دانشآموزان کاهش میدهد.
۲. بر اساس تحقیقات انجام شده، مشارکت فعال دانشآموزان در تعیین قوانین کلاسی، در مدیریت هر چه بهتر کلاس، تأثیر مستقیم دارد. این مشارکت، به دانشآموزان کمک میکند تا بهتر با قوانین آشنا شوند. زمانی که دانشآموزان درگیر تعیین قوانین کلاس میشوند، این قوانین را بهتر متوجه میشوند و به نوعی آنها را متعلق به خودشان میدانند
۳. برخی از آموزگاران، انتظارات را به صورت مبهم و نامشخص بیان میکنند. به این ترتیب دانشآموزان از عواقب و نتایج رعایت نکردن قوانین کلاسی آگاه نمیشوند.
برای اجتناب از این مشکل، معلّم باید در روزهای شروع مدرسه، انتظارات و خط قرمزهای کلاس را به صورت واضح و شفاف برای شاگردان بیان کند. عواقب رعایت نکردن قوانین نیز باید به طور دقیق مشخص شود. اگر دانشآموزان از نتیجۀ هر تخلف اطلاعات کافی نداشته باشند، به احتمال زیاد مقررات را جدی نخواهند گرفت.
۴. نکتۀ بسیار مهم این است که بیان قوانین کلاس باید در نهایت احترام و آرامش از سوی معلم صورت بگیرد. ارائۀ این نکات با حالت تدافعی و تهدیدآمیز، منجر به احساس ناامنی و بیاعتمادی دانشآموزان نسبت به معلم میشود. در چنین شرایطی ایجاد یک محیط یادگیری اثربخش بسیار دشوار خواهد بود.
۵. قوانین مؤثر باید متعادل باشند به این معنا که از یک سو از وقوع رفتار نادرست جلوگیری کنند و از سوی دیگر عواقبی را برای چنین رفتارهایی در نظر بگیرند. قوانین مؤثر تنها بر پیامدهایی مانند تنبیه تأکید نمیکند، بلکه دانشآموزان را از بدرفتاری منصرف میکنند.
۶. روزهای اول مدرسه، زمان طلایی برای به دست گرفتن مدیریت کلاس است. برخی از معلمان از این فرصت بهره نمیبرند و قوانین و مقررات مشخصی را برای شاگردان وضع نمیکنند. معلم میتواند با کمک دانشآموزان قوانین کلاسی را در ابتدای سال وضع کند و به این ترتیب از وقوع اتفاقات غیرمنتظره که مربوط به رفتار دانشآموزان است، پیشگیری کند. شناخت هر چه بهتر دانشآموزان، به معلم این امکان را میدهد که برنامهٔ عملیاتی پیشگیرانهای طراحی کند و مانع اتفاقات ناخواسته شود.
✅جهت سفارش
#تبلیغات در مجموعه کانالهای تدریس یار ؛
@teacherschool
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
@tadriis_yar