#روابط_خارجی
#اردن #رژیم_صهیونیستی
#آب #وعده_صادق
✅ نقش تغییر اقلیم و آب در معادلات جنگ! چرا اردن به اسرائیل کمک کرد؟!
🔶 بلاخره آنچه چیزی که شاید انتظار آن میرفت اتفاق افتاد و سپاه پاسداران و اسرائیل بهصورت مستقیم رو در روی هم قرار گرفتند.
🔶 ولی سوالی که شاید برای اکثر کارشناسان بهوجود آمده، واردشدن کشور اردن به این رو در روی مستقیم و استفاده از سامانه دفاعی خود برای زدن پهپادهای سپاه پاسداران بود. شاید یکی از دلایل را در نقش تغییر اقلیم و آب در رابطه بین اردن و اسرائیل بتوان پیدا کرد! در سال ۱۹۹۴، معاهده صلح وادی عربا بین اردن و اسرائیل امضا شد که پایانی بر وضعیت جنگی بین دو کشور از زمان اولین جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۴۸ بود. در این معاهده، آب یکی از اجزای اصلی بود.
🔶 طبق این معاهده، اسرائیل موظف بود سالانه ۵۰ میلیون مترمکعب آب آشامیدنی به اردن را تامین کند که این رقم در اواخر سال ۲۰۲۱ دو برابر شد و به میزان ۱۰۰ میلیون مترمکعب رسید. به گزارش میدلایستمانیتور، در ماه مارچ امسال (۲۰۲۴)، اردن از اسرائیل خواسته است تا قرارداد تامین آب بین دو کشور را یک سال دیگر تمدید کند. قرارداد آب و اسرائیل در ماه مِی امسال بهپایان میرسد. توجه داشته باشید که براساس گزارش یونیسف، اردن دومین کشور کمآب دنیا است.
همچنین در حاشیه کاپ ۲۷ (COP27) در سال ۲۰۲۲ در شرمالشیخ مصر، پادشاه اردن با نخستوزیر اسرائیل دیداری داشت که این دیدار منجر به امضای تفاهمنامهای (MOU) برای پیشبرد قرارداد آب در برابر انرژی با نام «پروژه رونق» در ۸ نوامبر سال ۲۰۲۲ بین دو کشور شد!
🔶 این تفاهمنامه در اجلاس آبوهوایی کاپ ۲۷ در مصر در رویدادی بهمیزبانی امارات متحد عربی - تامینکننده مالی بخشی از آن - به امضا رسید. امارات در سال ۲۰۲۰ اولین کشوری در حوزه خلیج فارس شد که روابط خود را با اسرائیل عادیسازی کرد و در این پروژه شریک شدهاست. با این توافقنامه اردن ۶۰۰ مگاوات ظرفیت انرژی خورشیدی را به اسرائیل صادر میکند و در عوض اسرائیل ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب شیرینشده در اختیار اردن کم آب قرار میدهد. ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب مقدار مصرف توسط پنج شهر بزرگ اسرائیل است.
🔶 از آنجاییکه اسرائیل در امتداد سواحل مدیترانه چندین کارخانه نمکزدایی و آبشیرینکن ایجاد کردهاست، این موضوع موجب به یک نقطه عطفی در منطقهای خشک که به شدت در برابر تغییرات آب و هوایی آسیبپذیر است، شدهاست. این شبکه به اسرائیل اجازه میدهد میزان آبی را که به اردن بر اساس قرارداد آب در ازای انرژی، دو برابر کند.
🔶 در اجلاس کاپ ۲۸ (COP28)، تفاهمنامه دومی برای بازسازی بخش پایینی رود اردن امضا شد که در پیشبرد ارزشهای محیطزیستی، اقتصادی، و میراث فرهنگی نقش داشت. امضای نهایی پروژه رونق (Project Prosperity) در کاپ ۲۸ علت جنگ غزه از دستورکار خارج شد! نقش تغییر اقلیم و آب به یک موضوع مهم در معادلات منطقهای و جهانی شدهاست و از آن به
هیدروپلتیک یاد میشود. بهطوریکه میتواند موجب ایجاد شریک برای یک کشور و یا اهرمی برای فشار بر آن کشور شود.
🔸
#به_قلم_اساتید: آقای محمودرضا مومنی؛ متخصص آلودگی هوا و تغییر اقلیم
🆔
@tahlil_shjr