۱۰۶ بانک غیر روسی در ۱۳ کشور به سپام متصل شدند/ بانکهای ایرانی بی نیاز از سوئیفت
محسن کریمی؛ معاون بین الملل بانک مرکزی:
🔹شبکه پیام رسان بانکی ایران به نام سپام که متعلق به بانک مرکزی ایران است و همه بانکهای ایرانی عضو این شبکه هستند و از این طریق پیامهای استاندارد بانکی را با یکدیگر مبادله میکنند به شبکه مشابه ان در روسیه که متعلق به بانک مرکزی آن کشور است و همه بانکها روسیه همه به ان متصل هستند به هم متصل شده اند بر اساس این شبکه، هر بانک ایرانی در صورت لزوم پیامی را با یک بانک روس و یا هر بانکی که عضو این شبکه است میتواند تبادل کنند.
🔹 این پیامها عمدتا مبتنی بر استاندارد پیامهای سوئیفتی است ضمن آنکه تعداد بانکهای روسیه چند صد بانک است و تعداد بیش از ۱۰۰ بانک غیر روسی در ۱۳ کشور دنیا به این شبکه متصل هستند.
🔹اتصال بانکهای غیر روسی در این شبکه به صورت عضویت است یعنی یک بانکی با امضا قرارداد و پذیرفتن شرایطی برای تبادل پیام به این شبکه متصل میشود، ولی اتصالی که ما برقرار کردیم اینگونه نیست که بانکهای ایرانی عضو شبکه روسیه بشوند بلکه بانکهای ایرانی عضو شبکه سپام شبکه ملی جمهوری اسلامی هستند، ولی این شبکه این امکان را دارد که به یک شبکه دیگری متصل شود ضمن آنکه به لحاظ فنی این زیر ساخت نیز فراهم شده است.
به زبان ساده میتوان گفت بانکهای ایران و روسیه اگر بخواهند با یکدیگر تبادل پیام استاندار سوئیفی داشته باشند اینها نیازی به شبکه سوئیفت ندارند.
🔹کریمی در خصوص رفع شبهه این موضوع که در سالیان گذشته نیز تفاهم نامهای در این زمینه بین ایران و روسیه منعقد شده لیکن اجرایی نشده است گفت: اتفاقی که در سال ۱۳۹۸ گفته شده که حادث شده است به این صورت است که یک بانک تک شعبهای در روسیه در آن سال توافق شد که به شبکه سپام ایران از طریق یک عضویت دسترسی پیدا کند که البته این عضویت استفاده نشد، زیرا ملاحظات فنی وجود داشت که در نهایت این موضوع در نیمه اول سال ۱۴۰۰ عملیاتی شد.
لذا تفاوت کار مشخص است حالا اگر ان زمان گفته شده که شبکه ایران به روسیه متصل شده بود اینگونه نیست بلکه قرار شد یک بانک تک شعبهای روسی در شبکه سپام عضوشود. اکنون صبحت از یک بانک نیست که یک بانک روس عضو شبکه سپام شود یا چند بانک ایرانی عضو شبکه روسیه بشوند بلکه صحبت از اتصال دو شبکه پیام ملی دو کشور است.
معاون بین الملل بانک مرکزی با بیان اینکه یک برداشت اشتباهی از صحبتهای بنده در چند روز گذشته شده است و اینگونه منعکس شده که بنده گفته ام شبکههای پیام رسان ملی دو کشور به هم متصل شدند گفت: برخی تصور کردند که منظور اتصال شبکه پیام رسان بانک ملی دو کشور است در حالی که منظور از ملی در اینجا بومی و سیستمی که متعلق به کشور ما است نه یک سیستم واسطهای خارجی مثل سوئیفت است.
اینکه قبلاً بخاطر عضویت داده شدن یک بانک تک شعبهای گفته شده شبکه پیام رسان ایران به روسیه متصل شده است این را همان کسی که این جمله بیان کرده است باید پاسخ دهد که چرا بزرگ نمایی کرده است ضمن آنکه در سال ۱۳۹۸ هم عملیاتی نشد و در سال ۱۴۰۰ تبادل پیام شده است.
🔹کریمی در پاسخ به این سوال که چه کشورهایی غیر روسی در این شبکه عضو هستند گفت: با بررسی کارشناسی و تحقیقی میتوان اسامی این کشورها را یافت علی القاعده کشورهای حوزه اوراسیا، آسیای میانه و یکی دو کشور خارج از این حوزهها عضو این شبکه هستند. به هر حال حوزه زیرساخت روسیه که این شبکه را ایجاد کرده اند و بانکها عضو ان هستند این شبکه به شبکه ملی ما متصل شده است.
🔹۱۰۶ بانک غیر روسی در ۱۳ کشور و تمام بانکهایی روسیه و تمام شعب بانکهای روسیه که در کشورهایی دیگرکه هستند اگر به سپام و SPFS دسترسی دارند الان به سپام متصل هستند، چون شبکه پیامرسان روسیه به شبکه پیام رسان ایران متصل شده اند در نتیجه هر کسی که عضو ان شبکه است به شبکه ما هم متصل داشته باشند و بالعکس بانکهای ایرانی هم میتوانند با این بانکها متصل شوند.
این زیرساخت فنی بانکها را بی نیاز از سوییفت میکند و قتی این پیش نیاز برطرف شودبانکها میتوانند به رابطه کارگزاری اقدام کنند وقتی همه شرایط مهیا شد تاجر میتواند از خدمات تجاری استفاده کند. این زیرساخت امکان تبادل همه پیامهای استاندارد بانکی اعم از ال سی، حواله و ضمانتامه را دارد و بانکها براساس شرایط خود اقدام میکنند این یک زیرساخت است.
/ایبِنا
پ ن: نشانه های نظم جدید داره خودنمایی می کنه که این هم یکی از اوناست. امیدواریم با این کار، اثر تحریم کمتر و کمتر بشه. واقعا دولت سیزدهم پرکار هست و فعالیت های اساسی و زیربنایی داشته.
@tahlilhayeeghtesadi