در اهمیت ماموریت پدافند هوایی همین مقدار عنوان شود که پایش، رصد و کنترل بیش از 2 هزار پرواز عبوری، ماموریتی، غیر مترقبه و ... به شکلی انجام میشود که هرگونه احتمال تهدید و یا مخاطره علیه امنیت، منافع ملی، نقض حریم و تجاوز انجام نگیرد و هرگونه نیت سوء از بسترهای هوایی و فضایی به بهترین شکل ممکن و با قاطعیت از سوی نیروی پدافند هوایی با پاسخ مناسب مواجه شود که این مهم نیز مستلزم حضور شبانه روزی و آمادگی صد درصدی مجموعههای عملیاتی، فنی و پشتیبانی خدمات رزمی در مجموعه نیروی پدافند هوایی است.
توان بالای پدافند هوایی ارتش برای کشف و شناسایی هرگونه تهدید هوایی
فارس: شما در سخنان خود اشاره کردید که نیروی پدافند هوایی ارتش تحت فرماندهی شبکه یکپارچه پدافند هوایی در سراسر کشور به صورت گسترده فعال است. اهمیت آمادگی رزمی در حوزه پدافند هوایی چگونه است؟
امیر سرتیپ خواجه: بخش عمده تهدیدات در حال حاضر مرتبط با تهدیدات هوایی هستند. سرعت ارتقاء قابلیتها و تنوع تهدیدات در حوزه هوایی با شتاب روزافزونی مواجه است. شما حوادث و رویدادهای سالهای اخیر را که پیرامون کشور جمهوری اسلامی ایران اتفاق افتاده را مشاهده کردهاید. این اتفاقات بیش از پیش اهمیت فرمایشات فرمانده معظم کل قوا را در خصوص اهمیت پدافند هوایی برای ما روشن میکند.
سرعت تغییرات تهدیدات هوایی این نکته را به ما دیکته میکند که بایستی آمادگیهای دفاعی خود را روز به روز افزایش و بهروز کنیم.
ما پیشتر تعدادی سامانه راداری و موشکی و توپخانهای قدیمی داشتیم که در سراسر کشور مستقر بودند که با توجه به سرعت روز افزون تهدیدات هوایی در ابعاد مختلف و نیاز مبرم به سامانههای راداری نسل جدید این مهم با طراحی و ساخت رادارهای بومی جهت کشف هرگونه تهدید هوایی در سراسر کشور محقق شد. این اقدام به گونهای بوده است که به حول قوه الهی هرگونه تهدید هوایی قابل کشف و شناسایی است.
تحرک و چابکی بالا ویژگی سامانههای پدافند هوایی
یکی از نکات مهم در انجام ماموریت پدافند هوایی قابلیت تحرک و چابکی بالاست که این ویژگی مهم به عنوان یک راهبرد اصلی نیروی قدرتمند پدافند هوایی در طراحی و ساخت کلیه سامانهها مدنظر هست.
باید به این نکته اشاره کنم که قابلیت اطمینان، انعطاف پذیری، استقلال تاکتیکی به عنوان اصول پدافند هوایی در زمره مهمترین اولویتهای نیروی پدافند هوایی ارتش قلمداد میشود و در این بین مهمتر از همه موارد اشاره شده رسیدن به این حد از قابلیت که بتوانیم ماموریت خود را در حداقل زمان ممکن و بدون کوچکترین عیب و نقصی اجرا کنیم.
استفاده از سامانههای الکترواپتیک در پدافند هوایی ارتش
فارس: اگر موافق باشید، حوزههای چهارگانه فعالیت پدافند هوایی ارتش را به صورت جزئی بررسی کنیم. آمادگی پدافند هوایی در حوزه کشف و شناسایی چگونه است؟
امیر سرتیپ خواجه: با توجه به اینکه حوزههای کشف اهداف هوایی در چارچوب سامانهها و سنسورهای کشف راداری، اپتیکی، پسیو در چرخه عملیات پدافند هوایی از تنوع، ترکیب و تعداد قابل قبولی برخوردار است. در این راستا، با بهرهگیری از ظرفیتهای بسیار خوب صنایع دفاعی وزارت دفاع، شرکتهای دانش بنیان، سازمان جهاد خودکفایی نیرو پیشرفت و ارتقاء روزافزون در این حوزه از روند قابل قبولی برخوردار بوده به نحوی که با صراحت و اطمینان اعلام میکنیم نیروی پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بدون هرگونه وابستگی به خارج و صرفاً توانمندی بومی قادر است ماموریت کشف خود را با اطمینان و اعتماد لازم اجرا کند.
نکته دیگر که بایستی به آن اشاره کنم این است که کشور عزیزمان به لحاظ ذوعارضه بودن علاوه بر لزوم بکارگیری سامانههای راداری در طیفهای مختلف به منظور تامین کشف کلیه لایهها به ویژه ارتفاع کم مستلزم بکارگیری از ظرفیتهای دیدهبانی بصری است که این مهم با مشارکت کلیه نیروها و سازمانهای مشارکتکننده و با محوریت پدافند هوایی در حال اجراست و در همین راستا نیز، گامهای موثری درخصوص هوشمندسازی سامانههای الکترواپتیک برداشتهایم.
تجهیز پدافند هوایی ارتش به رادارهایی با طیفهای فرکانسی مختلف
فارس: شما به توان بالای پدافند هوایی در حوزه کشف و شناسایی اشاره کردید. آیا میتوانیم اینگونه ادعا کنیم که پدافند صددرصدی داریم؟
امیر سرتیپ خواجه: هیچ کشوری در جهان مدعی پدافند صد درصدی نیست چراکه سرعت تغییر تهدیدات هوایی به گونهای است که پدافند در واقع یک امر نسبی محسوب میشود، در یک دوران مقوله هواپیماهای با سرنشین و نسلهای مختلف مطرح بود. اما، امروزه انواع پهپادها و ریزپرندهها ظهور و بروز دارند که ابعاد مختلف فنی و عملیاتی آنها برای بازههای زمانی محدود ناشناس است.