#خلاصه_نویسی_جلسات_مزاج_شناسی
#استاد_رسول_باقری_اصفهانی
#جلسه_نهم
💠 تلخه صفرا و سودا
🔹 در روایات، ائمه علیهم السلام صفرا و سودا را به اسم مره یاد میکند چون هردو بعضی درمان های مشترک نیز دارند.
عصبانیت، سفاهت، تکبر، غضب، شیطنت، تمرد، عصیان گری و عجله از تلخی صفرا و سودا است.
وجوه اشتراک بین صفرا و سودا
1⃣ تلخ بودن هردو و حالت شکنندگی: زمانیکه صفرا و سودای شخص بالا میرود آب دهانش تلخ میشود. در علم شیمی هر ماده غلیایی و باز را تلخ میگوید و در مقابل آن ماده اسیدی وجود دارد که درجه ماده باز و غلیایی بین ۱۴_۱۷ و ماده اسیدی بین ۵_۷ میباشد. مثلا سرکه اسیدی است و برخورد این دو ماده سبب ایجاد آب و نمک میشود. البته شیرینی جات نیز این حالت شکنندگی را برای مره ایجاد میکند.
2⃣ خشکی: صفرا (گرم و خشک) و سودا (سرد و خشک) میباشد.
کسانی که صفرای شان شدید شود عصبانیت شدید پیدا میکنند تا مرز جنون و سودای شان اگر شدید شود سبب افسردگی و بی انگیزگی در شخص میشود. که به تعبیر قرآن ازدواج آرامش را به بدن شخص حاکم میکند. یعنی یکی از بهترین درمان ها برای غلبه صفرا و سودا ازدواج است.
۱. سرکه با حالت اسیدی که دارد با حالت باز و غلیایی تلخی صفرا و سودا مبارزه میکند.
۲. سویق نیز برای درمان مره و بلغم (سه کف صبح ناشتا بصورت خشک) بسیار مفید است. ماده تلخ سودا و صفرا در درون بدن انسان توسط سویق خشک جارو میشود. اما در حالت ملطوط این خاصیت را ندارد اگر چه گوشت میرویاند و استخوان را تقویت میکند اما برای مره درمان نیست.
۳. آب: نیز درمان مشترک برای هردو مزاج است. کسانی که صفراوی هستند میل به شان به آب بسیار زیاد است. صفراوی ها آب سرد و سوداوی ها آب گرم استفاده کنند. نوشیدن آب بعد از غذا نیز بسیار مفید است که از یبوست جلوگیری میکند و مره را نیز خاموش میکند.
۴. خوردن مویز و روغن زیتون نیز درمان مشترک این دو مزاج است. اخلاق را نیکو، جنبه های روحی را معطر، بوی بد دهان را و غم و غصه را برطرف میکند.
۵. خوردن آلو (مخصوصاً آلوی تازه) برای صفراوی مزاج ها بسیار خوب است چون گرمی آن را با سردی اش و خشکی آن را با تری اش تسکین میدهد. اما برای سوداوی ها باید به اندازه مناسب خورده شود که با تری اش خشکی ناشی از سودا را برطرف میکند. اما چون سرد است نباید زیاد استفاده کرد سودا نیز سرد است. ممکن است سبب غلبه باد(ورم مفاصل و...) شود.
۶. حمام با شکم پر بعد از غذا: حمام یا شکم خالی مضر است که خود سبب غلبه مره میشود. اما با شکم پر مره را تسکین میدهد. اما در عین حال انسان نباید با شکم خیلی سیر و سریع بعد از غذا وارد حمام شود. بلکه باید کمی با تأخیر یعنی ۱ ساعت یا بیشتر وارد حمام شود.
۷. استفاده از شانه عاج فیل: که هم برای مره و هم برای بلغم مفید است. فواید زیادی نیز دارد.
۸. خوردن انار: ترشی برای صفراوی ها و شیرین برای سوداوی بسیار مفید است. مخصوصاً قبل و بعد از حجامت که هم خون را تمیز میکند و هم صفرا را تسکین میدهد.
۹. مشی: به معنای پیاده راه رفتن هم میباشد و به معنای ملین هم میباشد. خوردن آب هم میتواند منظور باشد.
🔸 پیاده روی میتواند افسردگی ناشی از سودا را برطرف میکند.
۱۰. خوردن عسل که اگر عسل خوب و اصلی باشد شفای تمام بیماری ها و تعدیل کننده تمام مزاج ها است.
۱۱. خوردن مرکب ۱ که برای تمام مزاج ها خوب است.
📚 منبع: بیانات استاد باقری اصفهانی بر اساس کتاب درسنامه مزاج شناسی.