💢 اردوی مختلط برای بچههای مدارس
اما طرح دوم که موسوم به «ابتکار پاش» (PASCH) است، نخستینبار توسط وزارت امور خارجه آلمان در سال 2008 راهاندازی شد. به گفته مقامات آلمانی، هدف این طرح «ایجاد یک شبکه جهانی از مدارس با پیوندهای قوی با آلمان، ترویج زبان و فرهنگ آلمانی از طریق آموزشوپرورش» است. به عبارت سادهتر برنامهPASCH، شبکهای از مدارس را تشکیل میدهد که زبان آلمانی را بهعنوان زبان خارجی تدریس میکنند. در قالب این طرح سفارت آلمان، دانشآموزان را در قالب اردو بهصورت غیرقانونی به خارج کشور اعزام میکند. در این اردوها که به صورت مختلط یا در آلمان یا در مرکزی وابسته به آلمان در گرجستان برگزار میشود، دانشآموزان تحت فرهنگ غربی آموزش میبینند. فارغ از محتوای این اردوها که در تضاد با فرهنگ ایرانی است، اعزام دانشآموز به خارج از کشور بدون اخذ مجوز از نهادهای ذیربط غیرقانونی و خلاف است. حتی با فرض مطابقت کامل آموزشهای این مدارس با اسناد بالادستی ایران، سپردن مدیریت تعلیم و تربیت کشور به دست کشور بیگانه، تبعات جبرانناپذیری را به دنبال خواهد داشت. نگرانی از آموزشهای ارائه شده به دانشآموزان ترکیهای باعث شد تا در سال 2016 یک برنامه موسسه گوته به نام «تبادل با مدارس همکار ترکیهای» تعطیل شود؛ چراکه آنکارا اصرار داشت یک ناظر ترک به اردوگاه جوانان در آلمان اعزام شود اما گوته از پذیرش این درخواست خودداری کرد تا درنهایت دولت ترکیه این برنامه را کنار بگذارد.
💢 قرارداد برای دوره رقص معاصر
اما فعالیتهای غیرقانونی موسسه آموزش زبان آلمانی محدود به حوزه آموزش نمیشود. با توجه به نقشآفرینی اپوزیسیون ضدایرانی در صحنه سیاست، در یک دهه اخیر برلین، بیپردهتر فعالیتهای فرهنگی مدنظر خود در ایران را دنبال کرد. برگزاری و حمایت از فعالیتهای فرهنگی غیرقانونی ازجمله موضوعاتی همچون هنرهای نمایشی، رقص معاصر در پوشش موسسه زبان با تنظیم قراردادهای متعدد با سربرگ موسسه یکی از نمونه فعالیتهای غیرقانونی موسسه است. در یک نمونه از این فعالیتهای غیرقانونی در حوزه فرهنگ، نهادهای امنیتی، رد پای سفارت آلمان را در برگزاری یک جشنواره موسیقی فولکلور (موسیقی محلی) که به مدت یک هفته در یکی از استانها برگزار میشد را کشف کرد. با سفر بدون مجوز رایزن فرهنگی آلمان به استان محل برگزاری جشنواره، مشخص شد این جشنواره با پشتیبانی مالی سفارت آلمان برگزار شده است. اگرچه با هوشیاری نهادهای مسئول، رایزن فرهنگی امکان حضور و سخنرانی در آن مراسم را پیدا نکرد اما رفتار وی مغایر با کنوانسیون وین در رابطه با قوانین کنسولی بود. لذا وزارت خارجه در چندین نوبت از سفارت آلمان خواست تا از رفتارهای خلاف عرف دیپلماتیک، خودداری کند اما بیتوجهی سفارت به این هشدارها باعث شد تا تهران براساس قوانین دیپلماتیک با آنها برخورد کند. تکثر اقدامات خلاف قانون باعث شد نهادهای مربوطه در ایران، بهطور دقیقتری فعالیت موسسه وابسته به سفارت آلمان را مورد واکاوی قرار دهد و این موسسه را ملزم به پایبندی به قوانین کشور کند. لذا بر این اساس تذکرات لازم به سفارت برلین و فرصت یکماهه برای بازنگری در اقداماتش داده شد، اما دولت آلمان به یکباره و با بهانههای واهی، چند ماه پس از حمله گسترده آذرماه سال گذشته به مراکز اسلامی ایران در آلمان و محاصره 9 ساعته و توقیف اسناد، به مرکز اسلامی هامبورگ و چندین مرکز دیگر اسلامی یورش برد و این مراکز را تعطیل کرد تا عملا نشان دهد نهتنها حاضر به تغییر رویه نادرست در ایران نیست که قصد دارد سیاست تهاجمیای را در برابر ایران پیش گیرد.
از همین رو نیز ساعت 10:30 صبح سهشنبه 30 مردادماه، پلیس با حکم قضایی به موسسه DSIT مراجعه کرد. اگرچه رسانههای وابسته به دولت آلمان مدعی ضرب و شتم کارمندان موسسه شدهاند اما یک مقام آگاه در این باره به «فرهیختگان» گفت: «پلیس در ابتدا از مدیران درخواست ارائه مجوز قانونی کرد. اگر مدیران موسسه، دارای چنین مجوزی میبودند، ادامه فعالیتشان بلامانع بود اما مدیران موسسه مجوزی ارائه نکردند.» به گفته وی، نبود مجوز باعث شد پلیس وسایل مرتبط با فعالیت غیرقانونی این موسسه از قبیل لپتاپ، هارد و تلفنهای همراه متعلق به موسسه و همچنین پروندهها و بانکهای اطلاعاتی مشتمل بر آموزش زبان و سایر آموزشهای غیرقانونی همچون فرآیند تسهیل اعزام غیرقانونی نخبگان، دانشجویان و دانشآموزان به خارج کشور و اسناد مالی و تراکنشهای غیرقانونی این موسسه را ضبط کند. آنگونه که این مقام آگاه گفته جمعآوری وسایل مرتبط تا حدود ساعت 14:30 ادامه داشت و پس از صورتجلسه و تایید آن توسط مدیران موسسه، تیمهای عملیاتی بدون هرگونه خشونت، آسیب فیزیکی، دو دفتر موسسه را پلمب کردند.»