🔸#یادداشت ا #انقلاب_اسلامی
☑️
گفتمان انقلاب التقاط تحجر(بخش اول)
🖋محمد میرزائی
✔️1. با نگاهی به فضای فکری و فرهنگی کشور، وجود سه گفتمان در میان دینداران قابل شناسایی است؛ گفتمان تحجر، گفتمان التقاط و گفتمان انقلاب. این سه گفتمان را میتوان از زاویههای مختلف تعریف کرد ولی در این یادداشت از زاویه نسبتی که با مدرنیته دارند تعریف میشوند:
✔️گفتمان تحجر: این گفتمان هیچ مواجههای با مدرنیته نداشته و در صدد شناخت آن نیز برنیامده است، به عبارت دیگر مدرنیته برای آن، مسئله نبوده است. این طیف در همان فضای سنت نفس کشیده و در عین حال از مدرنیته بهعنوان «أکل میته» در حد ضرورت استفاده میکند.
✔️گفتمان التقاط: مدرنیته برای این طیف، مسئله بوده و در صدد شناخت و مواجهه با آن برآمده است ولی به دلیل عدم عمق در مبانی بنیادی سنت، نتوانسته است مواجهه دقیق و قدرتمندی با آن داشته و در عرصههای مختلف قافیه را به مدرنیته باخته است ولی به دلیل علقهای که به سنت دارد عناصری از آن را در اندیشه خود نگاه داشته و با تلفیق داشتههای سنت با مدرنیته گفتمانی التقاطی برای خود ساخته است.
✔️گفتمان انقلاب: مدرنیته برای این گفتمان مانند گفتمان دوم مسئله بوده و در صدد شناخت و مواجهه با آن بوده است. این طیف به دلیل شناخت عمیق و همه جانبه از سنت در مقابل مدرنیته مقهور و منفعل نشده و درصدد بازخوانی آن از طریق میراث بزرگ سنت برآمدهاند. آنها عناصر مختلف مدرنیته را با دستگاه فکری خود سنجیده و عناصر ناسازگار را پس زده و عناصر سازگار را بعد از تخلیه از مبانی فکری پشتیبانِ آن عناصر، تصرف کرده و بومیسازی میکنند.