🟤نگاهی به نقش ایران در نظم بعدی جهانی
▫️بارها در مورد نظم جدید در جهان نوشتهام، این نظم شاید به نظر برخیها غیرقابل توجیه به نظر برسد و برای خیلی از دوستان هم که تاریخ نخوانده و از تحولات روابط جهانی طول چند سده گذشته بیاطلاع هستند، این موضوعات کمی گنگ هستند. در مورد تحولات در حوزه نظم جهانی هم در طول چند سال گذشته بارها نوشتهام و دیگر نیازی به نوشتن نیست، اما چند نفر از دوستان سوالی پرسیدند که در نوع خودش جالب و نیاز به پاسخ دارد.
▫️سوال اول این بود: «آیا این نظم هم مانند جنگ جهانی دوم به وجود خواهد آمد یا ممکن هست همه چیز به آرامی تغییر کند؟» در پاسخ باید گفت که هیچ نظمی در جهان بدون جنگ به دست نمیآید. بسیاری از کشورهایی که امروز خود را به عنوان ابرقدرت به دنیا تحمیل کرده و حرفهای گنده میزنند، میراثخوار همان جنگها هستند. کشورهایی مانند انگلیس و فرانسه شاید عالیترین و بهترین مثال در این زمینه باشند، کشورهایی که در جنگ جهانی دوم پیروز! بیرون آمده و در ویرانه پس از جنگ خود را به دنیا تحمیل کردند.
▫️این کشورها به سادگی نه حاضر هستند از حق وتوی خود در شورای امنیت دست بکشند و نه حاضر هستند که ترکیب شورای امنیت تغییر کند. اینکه آنها در حال نسخه پیچیدن برای همه کشورهای جهان هستند، تحریم میکنند، جنگ میکنند، تهمت میزنند، ویران میکنند و... برای این است که بگویند هنوز هم ابرقدرت بوده و حرفی برای گفتن دارند. نمونه عینی این مورد، سخنان و مواضع چند روز گذشته وزیر امور خارجه انگلیس است که در تلاش است تا همچنان کشورش را قدرتمند نشان دهد.
▫️تمام ساختارها، ساز و کارها، روندها و چینش مراکز قدرت در غرب قرار گرفته است، سهم آسیا، آفریقا و امریکای لاتین در این حوزه به صورت کامل نادیده گرفته شده و عملا قاره اروپا و کشور امریکا که روی هم رفته یک هشتم جمعیت جهان را در اختیار دارند، این مراکز مهم را در اختیار گرفته و برای جهان تصمیمسازی میکنند. چین با این همه جمعیت، داشتن قدرت نظامی ویرانگر و اقتصادی بزرگ در این ساز و کار جایگاهی ندارد و روسها هم به برکت میراث شوروی و داشتن بمب اتم عضو شورای امنیت هستند.
▫️این نظم و چینش قدرت دیگر جوابگوی جهان نیست. روزگاری که در خانههای مردم جهان فقط وسایل آلمانی، انگلیسی، فرانسوی و یا امریکایی بود؛ مواد خام از همه جهان راهی اروپا و امریکا میشد تا با تبدیل شدن به کالا به کشورهای صادرکننده مواد خام بازگردد، امریکا و اروپا بزرگترین خریداران نفت جهان بودند، بیشترین میزان ثروت و تولید در این کشورها قرار داشت، آنها صاحب همه تکنولوژی جهان بودند، هر کسی میخواست درس بخواند راهی اروپا و امریکا میشد، رهبران جهان همه تحصیلکرده دانشگاههای غرب بودند...
▫️اما دو سه دهه است که این وضعیت متفاوت شده است و همه موارد بالا صادق نیست. اما چون آنها پیروز جنگ جهانی دوم بودند، همه چیز را برای خود برداشتند و به این سادگی هم حاضر نیستند آن را از دست بدهند. کشورهای مدعی بسیاری امروز هستند که قدرت نظامی و اقتصادی بسیار بزرگتری از فرانسه و انگلیس دارند، حتی در خود آنچه به عنوان جهان غرب شناخته میشود مانند کانادا و استرالیا، هند و برزیل، ژاپن و کره جنوبی و... اما این کشورها در هیچ جای معادله تصمیمگیریها جایگاهی ندارند و کشوری مانند آلمان نیز چون شکست خورده بود از این قاعده مستثنی نیست.
▫️بنابراین باید جنگی صورت بگیرد، طرف پیروز و شکستخوردهای مشخص شود، غالب و مغلوبی پیدا شود تا نظم جدید جان بگیرد. این جنگ شروع خواهد شد. هم اروپا و هم امریکا بیشتر از دیگران خودشان را آماده میکنند و بقیه کشورها نیز از این قافله عقب نیستند. روزی نیست که شاهد خرید تجهیزات نظامی، ساخت تجهیزات و افزایش بودجه نظامی کشورها نباشیم، حتی کوچکترها هم برای اینکه بتوانند در معادله جنگی آینده جایگاهی داشته باشند بر اساس توان خود، در حال تجهیز خود به سلاح هستند، بنابراین جنگ بدون شک روی خواهد داد.
▪️اما سوال دیگری که پرسیده بودند این بود: «پس با این حساب اگر ایران بخواهد جزو قدرتهای آینده باشد درگیر این جنگ خواهد شد؟» پاسخ این است که ما در جنگ جهانی اول و دوم بیطرف ماندیم فقط هزینه دادیم. آن زمان توان نظامی و اقتصادی چندانی نداشتیم، ولی امروز که یک منظومهای از متحدان را در منطقه داریم چه بخواهیم چه نخواهیم بخشی از این بازی هستیم. قدرت سهمگین نظامی کشور که بخش کوچکی از آن دیده میشود برای چنین روزی تدارک دیده شده است. ما نه تنها محکوم به مشارکت در این جنگ هستیم، بلکه محکوم به پیروزی هم خواهیم بود.
🌸⃟📚🔰჻ᭂ࿐✰
#کانال_روشنگری_و_بصیرت
#قرارگاه_بسوی_ظهور
@uphjnv