✅ فرهنگ عامه (مردمنگاری سرزمین)
🔸قسمت چهاردهم:
"آئینهای استقبال از نوروز"
"پنجه نوروزی"
راوی :🗣
" ماه سلطان خلیلی"
(ماسلطونی)
🔸در ورزنه قدیم پنج روز مانده به نوروز میبایست خانهتکانی تمام میشد و گلیمهای کهنه را میتکاندند و لباس و پارچههای داخل صندوق را هم میتکاندند و به اصطلاح بر باد میدادند که سختی ها و مشکلات را سال کهنه با خود ببرد.
🔸یکی دیگر از کارهای استقبال از نوروز و پنجه نوروزی اندودکردن مطبخهای سیاه و دود زده بود که خاک رس قرمزی از کنار رودخانه زاینده رود میآوردند و در بادیه سفالی میریختند و خانمها با پاشیدن بر سقف دودزده مطبخ، آماده استقبال از نوروز میشدند.
🔸قبل از نوروز خانمها با نانوایی و سبزه انداختن نوروزی به استقبال از سال نو میرفتند.
🔸در ورزنه اعتقاد داشتند نوروز باید 9 روز جشن بگیرند و روز پنجمین نوروز را پنجه و روز نهم نوروز را نورز سلطانی میگفتند و در این دو شب در سال پلو محلی میپختند که از اطراف اصفهان بود و به نام برنج گرده معروف بود.
🔸مطابق با تقویم ایرانی هر سال از 12 ماه و هر ماه از 30 روز تشکیل شده که جمعا 360 روز میشده و پنج روز آخر که به پنجه یا پنجه دزدیده شده معروف بود و آنرا جزء سال محسوب نمیکردند و با برگزاری جشنها و میر نوروزی و آبینهای شاد از 5 روز مانده به نوروز به استقبال بهار میرفتند....
"انجمن دوستداران میراث فرهنگی و طبیعی ورزنه"
#قاب_ماندگار@Varzaneh_ir