11.41M حجم رسانه بالاست
از کلید مشاهده در ایتا استفاده کنید
✅ فرهنگ عامه (مردم‌نگاری سرزمین) 🔸قسمت چهاردهم: "آئین‌های استقبال از نوروز" "پنجه نوروزی" راوی :🗣 " ماه سلطان خلیلی" (ماسلطونی) 🔸در ورزنه قدیم پنج روز مانده به نوروز  می‌بایست خانه‌تکانی تمام می‌شد و گلیم‌های کهنه را می‌تکاندند و لباس و پارچه‌های داخل صندوق را هم می‌تکاندند و به اصطلاح بر باد می‌دادند که سختی ها و مشکلات را سال کهنه با خود ببرد. 🔸یکی دیگر از کارهای استقبال از نوروز و پنجه نوروزی اندودکردن مطبخ‌های سیاه و دود زده بود که خاک رس قرمزی از کنار رودخانه  زاینده رود می‌آوردند و در بادیه سفالی می‌ریختند و خانم‌ها با پاشیدن بر سقف دودزده مطبخ، آماده  استقبال از نوروز می‌شدند. 🔸قبل از نوروز خانم‌ها با نانوایی و سبزه انداختن نوروزی به استقبال از سال نو می‌رفتند. 🔸در ورزنه  اعتقاد داشتند نوروز باید 9 روز جشن بگیرند و روز پنجمین نوروز را پنجه و روز نهم نوروز را نورز سلطانی  می‌گفتند و در این دو شب در سال پلو محلی می‌پختند که از اطراف اصفهان بود و به نام برنج گرده معروف بود. 🔸مطابق با تقویم ایرانی هر سال از 12 ماه و هر ماه از 30 روز تشکیل شده که جمعا 360 روز می‌شده و پنج روز آخر که به پنجه یا پنجه دزدیده شده معروف بود و آن‌را جزء سال محسوب نمی‌کردند و با برگزاری جشن‌ها و میر نوروزی و آبین‌های شاد از 5 روز مانده به نوروز به استقبال بهار می‌رفتند.... "انجمن دوستداران میراث فرهنگی و طبیعی ورزنه" @Varzaneh_ir