🔸پس از تغییر جنسیت، تکلیف مهریه چه میشود؟
#دانشنامه_فقهی_حقوقی/ ۴🔻
🔹در بحث تغییر جنسیت و مسئله مهریه، در مجموع ۴ احتمال یا نظریه بیان شد. با دقت در دلایل و اشکالات وارد بر هر نظریه، به نظر میرسد که نظریه اول، یعنی عدم وجوب پرداخت مهریه واضح البطلان است و نظریه چهارم نیز از قوت کافی برخوردار نیست.
🔹از میان دو نظریه دوم و سوم، به نظر میرسد که نظریه سوم (پرداخت کل مهریه در صورت دخول و پرداخت نصف در صورت عدم دخول) متقنتر و موافق نظر مشهور فقیهان اسلامی و روایات کثیر است.
🔹با این وجود، نظریه دوم (لزوم پرداخت کل مهریه مطلقا) خالی از قوت نیست و البته همانطور که برخی فقیهان شیعه بیان کرده اند، احتیاط آن است که زوجین در مسئله مهریه پس از تغییر جنسیت یکی از زوجین، با یکدیگر مصالحه کنند.
🔹مهریه در عقد موقت برخلاف عقد دائم، از ارکان مهم عقد میباشد و عقد موقت از «معاوضات» و یا شبیه «اجاره» میباشد که بر اساس آن، «مهریه» در مقابل «بضع زن» یا تمکین زوجه است.
🔹هرگاه به این رکن مهم، یعنی مهریه خلل وارد شود (مثلاً مهریه ذکر نشود) عقد موقت باطل است و اگر زوجه در بخشی از مدت عقد موقت، تمکین نکند، به همان میزان از مهریه کاسته میشود، ولی اگر زوج در عقد موقت، بقیه مدت را بذل کند، باید تمام مهریه را پرداخت کند.
🔹بر این اساس، اگر زوج در عقد موقت، تغییر جنسیت دهد، بایستی تمام مهریه را پرداخت کند؛ گویا که مدت را بذل کرده و از ادامه زندگی منصرف شده است و اگر زوجه در عقد موقت، تغییر جنسیت دهد به مقدار زمان تخلف، از میزان مهریه کاسته میشود.
🌐
vasael.ir/00040t
🆔
@vasael_ir